M1 Mac mini yüzünden kendimi dolandırılmış hissediyorum…Ve bu hissi yaşadığım için çok mutluyum.

Hayır, keriz değilim ve neden böyle hissettiğimi biraz sonra anlayacaksınız.

Videoyu Başlat veya Hemen Aşağıdan İçeriği Oku

Mac Mini’ye Giriş

Her şeyden önce Mac Mini bir masaüstü bilgisayar-ımsı… O ne demek?

Normalde bir masaüstü bilgisayarın özelliklerini sonradan keyfiniz ve kahyası ortaklığında arttırabilirsiniz.

Mac mini aldığınızda keyfinizin kahyası olma görevini aslen Apple yükleniyor. Size çeşitli konfigürasyonlar sunarak, biraz da FOMO etkisiyle alabileceğiniz en büyük cihazı ittirmeye çalışıyor.

Yani, ekosisteme uzak biriyseniz uyandırayım: Masaüstü diye gidip şunu alayım, sonradan yükseltirim deme şansınız yok.

M1 Mac Mini ve Tasarım Detayları

M1 Mac Mini kompakt tasarımıyla bıcı bıcı, mini mini bir bilgisayar. Alüminyum şasisi hem soğutma avantajı sunuyor hem de şık görünüyor.

Diğer masaüstü bilgisayarların aksine M1 Mac Mini’nin masanın üstünde varlığı yokluğu pek belli olmuyor.

Ayrıca isterseniz masanın altında saklanabiliyor, çantaya atıp götürülebiliyor ve hatta havaya atılıp tutulabiliyor. Siz yine de evde Mac Mini’nizi havaya atıp tutmayı denemeyin.

Tasarımının yanı sıra Mac mini portları açısından adeta bir cennet!

Arka yüzeyde sizi bekleyen:

  • Power
  • Gigabit Ethernet
  • Thunderbolt / USB 4
  • HDMI
  • USB-A
  • Kulaklık girişi

mevcut. Tüm bu portlar sayesinde tutup flash bellek takacağız veya HDMI kullanacağız diye, banka soymamıza gerek kalmıyor. Dahası, aldığımız ekstra salkım saçak aparatları hep elimizin altında tutmamız gerekmiyor.

M1 Mac Mini ve Performans

2020 Mac Mini’nin bu minik görüntüsü sizi aldatmasın, içindeki M1 teknolojisi: 8 çekirdek işlemci ve grafik işlemcisiyle, kendisi adeta tutulmasından hiç haz etmeyen bir küçük enişte…

Performansa geldiğimizde, yaklaşık 5 aydır M1 Mac Mini’yi hem gündelik kullanımda hem video işlerimde kullandım.

Şaşkınlığımın boyutunu şöyle izah edebilirim, M1 Mac Mini’nin içinde tıpkı M1 MacBook Air’de olduğu gibi fan yok sanıyordum. Meğer varmış, ama hala emin olamıyorum çünkü hiç duymadım.

5 aydır ne kurgu, ne render ne de gündelik uğraşlarım sırasında bir kez bile fan sesi duymadım.

Bu insana kendini 2019 MacBook Pro’dan sonra, biraz cennete düşmüş gibi hissettiriyor. Çünkü eskiden ev havalimanı gibiydi ve çalışma odasında sürekli bi uçak indirip kaldırma faaliyetimiz söz konusuydu.

Bir son kullanıcının yapabileceği her şeyi limitlerin ötesinde yaptım ve ona rağmen performansı olağanüstü.

Benchmark gibi çoğu son kullanıcı için karmaşık görünen detaylara girmek istemiyorum fakat değerlerde ufaktan M1 MacBook Pro’nun ötesinde olduğunu gördüm. Onun da nedeni, şasi genişliği avantajından dolayı Mac mini’nin daha az ısınması.

M1 Mac Mini’nin Nelerini Sevmedim?

Peki hiç mi kusuru yok bu aletin? Elbette var.

İlki size kendinizi dolandırılmış hissettirmesi… Şöyle açıklayayım. Hala 2020 MacBook Air’im var ve M1 Mac Mini’nin bu performansından sonra, inanın diğerinde çalışasım gelmiyor.

Air’in aksine Mac Mini hiç teklemiyor, evde uçak kaldırmıyor ve asla giriş seviyesi bir ürün kullandığınız hissiyatını yaşatmıyor.

Tabii, belki ikisini kıyaslamak elma – armut hesabına benziyor ama M1 Mac Mini’den sonra, artık Intel bir Mac kullanmak isteyeceğimi düşünmüyorum.

mac mini incelemesi

Mac Mini’nin kusurları diyorduk… Big Sur ile kullanırken çok ciddi Bluetooth sorunları yaşıyordum. Mac mini WiFi ile internete bağlıyken Bluetooth’lu cihazlar bir sapıtıyordu fakat kablolu bağlandığımda her şey sorunsuz çalışıyordu.

Son macOS güncellemesiyle bu sorun giderildi. Giderilmeyen veya giderilemeyecek önemli tek sorun: M1 çipli tüm Mac’lerde olduğu gibi Mac mini için de BootCamp yok. macOS’in yanına Windows kurma gibi bir kaygınız var M1’den uzak durmanız gerekiyor.

Mac mini aldığınızda bu cihazı kullanmak için monitör, klavye ve fare gibi ekipmanlara da ihtiyacınız olacak. Benim zaten masa kurulumum vardı, taşınabilir bilgisayar olarak yedekte MacBook Air’im olduğu için (kendimi her gün dolandırılmış hissetmemi saymazsak) bana ilaç gibi geldi.

M1 Mac Mini’ye Dair Son Sözler

Bence M1 Mac Mini’nin herkese giden bir bilgisayar olma yönü de var. Evet, dolar zıpçıklamasıyla zam geldi ama zam gelmeyen hiçbir şey kalmadı.

Bu açıdan bakınca bence birçok kullanıcı için kocaman bir PC toplayıp, üstüne Windows satın almaktan daha mantıklı bir yatırım bile olabilir.

Son olarak fiyata değinmek istiyorum. 2021’in 8. Ayında M1 Mac Mini’yi AirPods hediyesiyle birlikte 7452,06 TL’ye satın aldım. Faturada zaten 1355,08 TL’si AirPods olarak geçiyor.

Yani, cihaz 6 bin 100 lira gibi bir rakama geldi ki, bunun bu güçte bir makine için Türkiye ekonomisinde makul olduğunu düşünüyorum.

Tabii, aynı cihazı sadece M1 Mac Mini olarak satın almak istediğinizde bile bugün 9.999 TL ödemeniz gerekiyor (eğer değişmezse).

Bugün yeniden bir M1 Mac mini alır mıydım?

Kesinlikle evet!


M1 Mac mini ile durumlar böyle. Şimdi, dolandırılmışlık hissimle hayatıma devam ederken, aşağıdan da sizin yorumlarınızı okuyor olacağım. 👇 💬

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.