YouTube kanalımı ilk açtığımda, blogumla eş zamanlı olarak bi’ MacBook Air 2020 incelemesi yayınlamış, kendimce; bir kullanıcı bu bilgisayardan ne bekleyebilir, ne kadar işini görür bunlardan bahsetmiştim.

Tabii bu yıl alışkın olmadığımız bir şey oldu.

Henüz yıl sona ermeden Apple yeni bi’ etkinlikle M1 çipli MacBook Air ve MacBook Pro’larını duyurdu.

Haliyle, o inceleme videomun altına şimdiden “o mu? yoksa bu mu?” soruları gelmeye başladı.

Ben de dedim ki, bu yeni çip nedir ne değildir, alacak olanlar neleri bilmeli, çok da teknik detaylara boğulmadan işi kendimce özetlemeye çalışayım.

Bu arada, bu videoyu bu kadar geçe bırakmamın en büyük nedeni, ilk kullanıcıların yorumlarını deneyimlemekti.

Dün itibariyle ABD’deki ilk kullanıcıların incelemeleri ve yorumları geldi…

Anlayacağınız bu içerikte bahsedeceklerim büyük oranda, güvenilirliği kanıtlanmış kişilerin yorumları ve benim, kendi deneyimlerime dayanacaktır.

Tek Koltukta İki Karpuz Hikayesi: M1 MacBook Air ve MacBook Pro

Önce, bir yıla iki ürün sığdırmaktan başlayalım. Çünkü bence, bu biraz tek koltukta iki karpuz hikayesine benziyor.

Son model alma takıntısı olan veya en yenisini kullanmak isteyen milyonlarca kullanıcı bu yıl içerisinde MacBook Air 2020’yi satın aldı. Bu böyle bir yıl gider, sonra 2021 MacBook’ları görürüz derken, Apple şak!

“Büyrüen ben m1 çiplisini yaptım abime” diyerek, yeni bilgisayarlarını tanıttı.

Bence, bu biraz kullanıcıların marka sadakatini zedeleyecek. Adam 1 ay önce en yenisi aldı. 1 ay sonra daha yenisi çıktı.

İşin kıvırma payı Türkiye için şu olabilir: Apple etkinlikte yeni bilgisayarlara zam yapmayacağız demesine rağmen Türkiye’ye fiyatlar damarlı, pardon… zamlı olarak çıktı.

Apple’a karşı da tamamen acımasız olmayız. Birileri daima son çıkan cihazları satın almak isteyecek ve ertesi gün daha yenisi çıkacaktır.

Buradaki problem daha ziyade güçlü bir teknolojinin vaat ediliyor olması. Bu da, yeni kullanıcıları açıkçası biraz kızdırıyor.

Dediğim gibi aslında buna denebilecek pek de bir şey yok. Her iki taraf da kendince haklı.

Sadece; eğer MacBook’unuzu yeni sipariş ettiyseniz veya iade süresi dolmadıysa belki bunları okuduktan sonra fikrinizi değiştirebilir ve iade edip yenisini almak isteyebilirsiniz. Ha, bu biraz işin içine ekstradan bekleme payı katacak ama onun da kararını vermek size kalmış.


Apple M1 Çip Nedir?

M1 çip diyorduk. Apple’ın bu yeni çiiip olayını aydınlığa kavuşturalım.

Normalde Apple bilgisayarların içinde İntel’in ürettiği işlemciler kullanılırdı. Bunlar da kendi özelliklerine göre i3, i5, i7 ve i9 olarak sıralanırdı.

Apple son yıllarda Intel ile bu gemiyi artık daha fazla yürütemediğini fark etmiş olmalı ki, kendi çipini yapma işine kollarını sıvadı.

Bu arada, Apple çip olayına elinin hamuruyla girmiş sayılmaz. Çünkü zaten yıllardır, iPhone ve iPad gibi cihazları için kendi çiplerini geliştirip kullanıyordu.

Android cihazlardan daha az RAM’e sahip olmasına rağmen denk performans verebiliyor olmasının önemli nedenlerinden biri de zaten buydu.

Bu arada M1’i Intel veya diğer bilgisayar işlemcilerinden farklı kılan şey; M1’in bir işlemci değil; çip olması.

Apple teknolojik anlamda inovatif bir işe kalkıştı ve dedi ki: “Lan, ben bu işlemci işinin iyisini yaparım!”

N’aptı? Bilgisayarın temel bileşenleri olan işlemci, RAM ve ekran kartı (veya grafik işlemcisi) gibi çiplerin hepsini tek bir çipin içine topladı.

Teknik konulara hakim biri değilsiniz, bu teknolojiyi şöyle özetleyebiliriz:

Alışverişe çıktığınızı düşünün. Pantolonu farklı mahalleden, ayakkabıyı farklı mahalleden, montu farklı mahalleden alıyorsunuz.

Ne oluyor? Hem zaman kaybediyorsunuz, hem de enerjiniz düşüyor. Yani, yoruluyorsunuz.

Biz bu işi nasıl daha efektif çözüyoruz? Çarşıya veya AVM’ye gidiyoruz.

M1 ile Apple’ın yaptığı iş de aynı. Tüm bu önemli donanımları tek bir çipte toplayarak işleri hızlandırıyor ve enerji tasarrufu sağlıyor.

Yani, aslında M1 çipi kullanan yeni Mac’lerin olayı bundan ibaret.

Peki, Apple’ın bu işten tek kazancı enerji tasarrufu ve performans mı? Hayır.

Artık mimariyi tümüyle kendi kucağına aldığından, macOS Big Sur ile bazı yazılımsal avantajları da kazanacak. Mesela, M1 için uyarlanan uygulamalar Mac’lerde daha üstün performans gösterecek. Ya da yakın bir zamanda iPhone ve iPad uygulamalarını artık Mac’imizde çalıştırabileceğiz.

M1 ile ilgili bu detayları öğrenmeniz güzel ama sizin de kafanızda aynı soru işareti oluştu değil mi?

M1 MacBook Air ile M1 MacBook Pro Arasındaki Farklar Ne?

Her iki bilgisayar da M1 çipini kullanıyor. Aslında, en önemli fark MBA’in içinde hiç fan yokken, MBP’da soğutma fanının yer alması.

Bu soğutmanın avantajıyla, MacBook Pro daha üstün performans gösteriyor. Yine de ilk benchmark testlerine göre ikisinin arasındaki farkın uçurum olmadığını görüyoruz.

Ha bir de, M1 MacBook Pro’da F fonksiyon tuşlarının yerine herkesin yaka silktiği TouchBar kullanılıyor. Bu iyi bir şey mi, yoksa kötü bir şey mi onun kararını size bırakıyorum.

Tamam, güzel M1 çipin ne olduğunu da anladık. Peki sonuç olarak anlattıklarımızın hepsi ne anlama geliyor?

Apple’ın yeni M1 çipli bilgisayarları, yenilikçi bir teknolojiyi kullanıyor. Profesyonel kullanıcıların ilk yaptığı testlere göre; baz modeller bile Apple’ın bugüne dek ürettiği en güçlü bilgisayarların performansıyla yarışabiliyor.

M1 çipin avantajını kullanan yeni Air’ler daha az enerji tüketiyor ve ortalama 18 saat gibi kullanım sürelerini görmeyi gerçekçi kılıyor. MacBook Pro’da ise bu süre 20 saat olarak belirtiliyor.

Ek olarak; bir de SSD hızımız var. Normalde zaten spidigonzaleze taş çıkartan MacBook SSD’leri artık 2 kat daha hızlı çalışıyor ki; bu gerçekten ciddi bi’ performans iyileştirmesi demek.

Tabii, bu performansı yakalayan tek başına M1 çipi değil, onu da belirtmemiz lazım. macOS Big Sur tamamen M1’in yüksek performansla çalışmasını sağlamak için tasarlandı.

Örneğin; siz müzik dinlerken işlemcideki 8 çekirdeğin sadece 4’ünü kullanıyor. Performans gerektiren bir iş ile uğraşacak olduğunuzda tüm kuruyemişçiyi, yani 8 çekirdeği birden işin içine katıyor.

Burada önemli ve atlanmaması gereken bir detay daha açığa çıkıyor.

Şu an tası tarağı toplayıp kendini M1’e uyarlayan yazılımların sayısı iki elin parmağını geçmiyor. Örneğin Photoshop gibi yazılımlar henüz M1’e uyarlanmadı.

Yani, bu tip programlar siz çalışırken “Hoğp hemşerim nereye, öyle M1 falan anlamam ben!” deyip, sizi yarı yolda bırakabilirler.

Bir de şu var: Şu an M1 çipli bilgisayarları satın alanlar, bi’ nevi Apple’ın test kullanıcıları olacak. Bu herfiler önümüzdeki yıl mutlaka bunun daha iyisini yapacaklar ama, önce bi’ kullanıcıların deneyimlerini gözlemleyecekler.

Ona göre bir sonraki yıl çok çok daha iyi bilgisayarlar üretecektir.

Yeni M1 MacBook Air ve Pro’ların Fiyatı

İsterseniz ufaktan fiyata da değinelim. Apple’ın etkinlikteki vaadi, M1 çipli bilgisayarları aynı fiyatla satışa sunmaktı.

Global anlamda bunu sağlasalar da Türkiye global dediğimiz gezegenin yörüngesinin dışında kalıyor.

Doların ayyuka çıkmasıyla birlikte Apple yeni M1 Air ve Pro’lara yaklaşık 2 bin TL kadar zam yaptı.

Atıyorum, 2020 Air 7999 TL’ye satılıyordu, artık en ucuz eğitim mağazasından 10.399’a satın alınabiliyor.

Hani, performansı falan arttırdılar okey ama, dolar kuruyla fiyatı kendini aşan bi bilgisayara dönüşmeye başladı. Mesela, benim incelemesini yaptığım 2020 Air’i ben aldığımda, eğitim mağazasındaki fiyatı 6 buçuklardaydı.

Yalnız, haklarını da yemeyelim, Apple sadece M1 çipli modellere zam yapmadı.

Dolara müteakiben hala Intel işlemci kullanan performansı yüksek Pro’larda da 6.000 TL’ye kadarlık zamcıklar eklendi.

Okey, artık M1 cepte ne olduğunu biliyoruz.

Bu detaylar ışığında final sorusuna cevap verelim.

M1 MacBook Air ve Pro’lar Alınır Mı, Alınmaz Mı?

Eğer yazılım bağımlı biri değilseniz, her iki model de alınabilir. Fakat fotoğrafçılık veya yazılım geliştirme gibi spesifik bir alanda at koşturuyorsanız, biraz daha bu yeni teknolojiye zaman tanımanız, en azından kullandığınız uygulamaların yeni M1 üzerinde n’aptına şöyle bi bakmanızı tavsiye ederim.

Çünkü geçeceğiz derken bulguru geçtim, çanağı çömleği fena halde patlatabilirsiniz.

Peki, Air mi, Pro mu?

Artık her ikisinin arasında dehşet bir fark kalmadı ama hala daha önce söylediğim şeyi söyleyebilirim: Eğer bir işi profesyonel olarak yapıyorsanız ve performans ihtiyacınız varsa MacBook Pro’yu tercih etmelisiniz.

Bunun dışındaki ufak tefek işleri halledeceğim, 10 pencereyle 5 uygulamayla çalışıyorum diyorsanız, paranızı çöpe atmanıza gerek yok.

MacBook Air artık her zamankinden güçlü ve video düzenleme işi dahil birçok kallavi uğraşın altından kalkabiliyor.

Peki, ben yeni M1 çipli bilgisayarları tercih eder miydim? Galiba evet.

Özellikle yeni Air hakikaten pil ve performans iyileştirmesiyle güzel şeyler vaat ediyor. Elimdeki MacBook Pro 2019’u kenara atıp yeni M1 çipli bilgisayarlardan alacak mıyım?

Hayır.

4K videoya geçene kadar yaptığım hiçbir iş, öyle aman aman performans istemiyor. Biraz daha elimdekilerle oynamaya devam edeceğim.


Yeni Air, Pro veya M1 çip hakkında mutlaka kafanıza yatmayan şeyler olabilir, olacaktır da.

Daha teknoloji profesyonellerinin bile kafasında tam olarak tüm taşlar yerine oturmuş değil.

Bu yeni M1 teknolojisi hakkındaki yorumlarınızı çok merak ediyorum. Siz neler düşünüyorsunuz, yorumlarınızı ve sorularını paylaşmayı unutmayın.

Okuduğun içerik; YouTube kanalımda paylaştığım videonun uyarlamasıydı. YouTube kanalımı veya Instagram hesabımı takip et, bunun gibi faydalı içeriklerden anında haberdar olabilirsin! 😊

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

13 Yorumlar

  1. Burak bey merhaba,
    Öncelikle yazınız/emeğiniz için çok teşekkürler. Benim gibi anlamayan kullanıcılar için oldukça faydalı.
    Size bir sorum olacak; Ben 2010mid macbook pro’mu halaa kullanıyorum (aslında beni oldukça da idare ediyordu) ancak geçtiğimiz yazdan beri ani kapanmalar başladı ve bu kapanmaların sıklığı artık bayaa arttı, çalışırken ort. yarım saatte bir kapanıyor ve eski de bir bilgisayar olduğu için açılması uzun sürüyor:( Fiyattan kaynaklı 13pro alsam mı derken air ile farkları olmadığını anladım yazınızda. Bir tek çözemediğim; M1yeni olduğu için beklemek daha doğru demişsiniz. Fiyatlar benim bütçemi zorlayan fiyatlar olduğu için çok sık bilgisayar değiştiremiyorum, bu kapanma olayı da biraz katlanması zor olmaya başladı. Air’in 2 modeli arasında da tek fark (benim görebildiğim) biri 8gpu diğeri 7gpu; dediğim gibi bilgim olmadığından da bu fark çok mu büyük bilemedim. Sizden ricam, benim bu durumumla ilgili bilgili biri olarak sizin düşüncelerinizi öğrenmek. Siz benim yerimde olsaydınız ne yapmayı tercih ederdiniz?
    Şimdiden çok teşekkür ederim

    • Burak Göç Yanıtla

      Selam Başak, 2010 Mid Pro’yu emekli etmenin vakti gelmiş 😄 Ne işle uğraştığınıza dair detay göremedim ancak 2010 mid. kullandığınıza bakarak; hafif tempolu işlerle meşgul olduğunuzu düşünebiliriz sanırım. Bu şartlarda m1 Air almak sizin için en mantıklısı olacaktır. Ayrıca MacBook satın almak isteyen kişilerin kolayca yolunu bulmaları için kapsamlı bir rehber hazırladım. Son kararınızı vermeden önce bunu mutlaka izlemenizi öneririm: https://youtu.be/7ptXKzGKUrw

    • Başak Hanım merhaba, Bende mackbook pro mid 2010 kullanıcısıyım aynı kapanma sorunu bende ‘de oldu, bizim yılda olan bazı serilerde çift ekran kartı kullanıldığı için ekran kartı değişimi sırasında bir hata verip kapanma yaşanıyor malesef. 500 Tl civarında tamir ettirdim ve gayet güzel çalışmakta eğer İstanbul’da iseniz bunu macbook tamirinden anlayan birine yaptırabilirsiniz. Ben mecidiyeköyde bir firmaya yaptırmıştım bilginize. Ayrıca ssd ve ram desteğide sağlarsanız bilgisayarınız baya bir şahlanıyor ancak tabili 2020 model m1 ‘ler gibi olmayacaktır.

  2. Merhabalar ben yazilim ve 3D tasarım öğrenmek istiyorum . Onun için almak istiyorum. Aklimda macbook pro m1 13 inç var. M1 sizin de dediğiniz gibi yeni bir islemci-çip. İlk çıktığı zamanlar bazı uygulamaları hatta hemen hemen çoğunu desteklemiyordu. Aradan yaklaşık 7 ay geçti ve güncellemeler geldi. Artik i7 deki gibi daha çok uygulamaları destekliyor mu? Suanda bile desteklemese ilerde gelecek güncellemeler ile sizce desteklenir mi? Bide M2 işlemcisi gelirse ki gelecektir ( eğer ne zaman geleceği hakkında bir bilginiz varsa lütfen söyleyin) M2 yi mi beklemek daha iyi olur yoksa suan m1 almak mi. M2 gelince m1 i de artık tüm uygulamalara hemen hemen uyumlu yaparlar mı? Yardımcı olursanız çok sevinirim

    • Burak Göç Yanıtla

      Selam Reyhan, Apple sonraki etkinliğini Haziran’da yapacağını duyurdu. Yani; Haziran’da ya M2 göreceğiz ya da m1 ile güncellenen yeni bilgisayarlar görücüye çıkacak. (Özellikle 16 inçlik modelin geleceği beklentisi var) Eğer aceleniz yoksa Haziran ayındaki etkinliği beklemek faydalı olabilir.

      Birçok uygulama Apple m1 çipi için güncelleme yayınlamaya başladı. Kullandığınız yazılımların m1 üzerinde desteklenip desteklenmediğini öğrenmek için de şu siteyi kullanabilirsiniz: https://isapplesiliconready.com/

      Uzun vadeli bir yorum yapmak gerekirse Apple kullanıcı ekosisteminden pay almak isteyen her yazılım öyle veya böyle m1’e uyumlu olacak şekilde yazılımlarını güncelleyecektir. Sadece biraz daha beklemek gerekecek.

  3. Merhaba benim bir sorum olacak YouTube işine başlayacağım mac book air 8 gb 256 gb almayı düşünüyorum. Video edit cok uzun süreli degil fotoğraf edit vs bu tarz kullanımlar için yeterli olur mu?şimdiden teşekkür ederim

    • Burak Göç Yanıtla

      Elbette, MacBook Air şu anda bu iş için alabileceğiniz en makul bilgisayarlardan biri 😊 İhtiyacınızı fazlasıyla görecektir.

      • Merhaba, Ben iş yerinde Office uygulamaları, normal günlük kullanım ve borsa için nasıl bir model almalıyım , çok sıklıkla bilgisayar değiştirmek istemiyorum , Yeni bir Macbook mu almalıyım, yoksa 2-3 yıllık bir model beni uzun süre götürür mü ? Herhangi bir edit yada grafik tasarım programı kullanmıyorum , yorumunuzu bekliyorum şimdiden teşekkürler ederim

        • Burak Göç Yanıtla

          MacBook Air tam sizlik. Bütçeniz yeterliyse daha uzun batarya performansı ve uzun ömürlülük için m1’li modellere yönelebilirsiniz. Kısıtlı bir bütçeniz varsa alt model MacBook Air’ler de size beklediğinizi fazlasıyla sunacaktır.

  4. Merhaba,Şuanda windows kullancısıyım kullandığım bilgisayar 8gb ramlı 256 ssd ryzen 5 3500 işlemcili. Artık işlerimi görmemeye başladı iş bilgisayarı olarak kullanıyorum ve genellikle office programları,youtube,whatssap arkada 4 chromede 20-30 ar sekme aynı zamanda googlede eklenti olarak çalışan 2-3 uygulama derken bilgisayar patlayacak diye korkuyorum. Mackbook air m1 alacaksan 16 GB modelini al diyorlar sizin bu konu hakkında yorumunuz ne olur ? Birde benim için önemli olan bulut tabanlı windows sanal sunucu kullanabilir miyim ? İlerleyen zamanlarda 2-3 tane sanal sunucu üzerinden iş yapmam gerekebilir.
    Teşekkürler.

    • Burak Göç Yanıtla

      Selam Furkan, 16 GB RAM tavsiyesine kesinlikle katılıyorum. Eğer bu kadar çok sekmeyi özellikle Google Chrome’da açık tutuyorsan, 16 GB RAM olmazsa olmaz diyebilirim. Windows sanal sunuculara dair herhangi bir deneyimim olmadığı için bir yorum yapamıyorum. Fakat MacBook Air’in bahsettiğiniz kullanımda sizi fazlasıyla mutlu edeceğini düşünüyorum 😊

  5. Bilgisayar Mühendisliği okuyacağım, sizce MacBook Pro uygun olur mu benim için?

    • Burak Göç Yanıtla

      Selam, mühendislik başka bir dünya ve her kolunda farklı yazılımlara ihtiyaç duyulabiliyor. Tavsiyem, okulunuz veya alanınızdaki kişilerin MacBook tercih edip etmediğine dair önce kısa bir araştırma yapın. Bu, size sorunuzun yanıtı hakkında çokça şey söyleyecektir. Yine de, bununla sınırlı kalmayıp: https://isapplesiliconready.com/tr sitesinden kullanacağınız yazılımların m1 üzerinde çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Her şey okey ise m1 çipli bir bilgisayar almanızı öneririm. (Tercihen MacBook Pro).

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.