Eskiden beri söylenen bir şey var: Oyun bezinde Mac’in tarağı yok.Belki, minnak oyunları oynayabilirdiniz fakat iş 4K canavar oyunlara geldiğinde, eliniz kolunuz bağlı Apple ekosisteminin dışına çıkmanız gerekirdi.

Peki, yeni ARM temelli M1, M1 Pro ve M1 Max işlemcili, rengarenk Mac’lerle bu durum değişecek mi?

Dahası, birçok tüketiciye yansıtıldığı gibi bu cihazlar gerçekten tasması kopmuş birer oyun canavarları mı? 👾 Hadi gelin konuşalım!

Videoyu Başlat veya Hemen Aşağıdan İçeriği Oku


Bildiğiniz bilmediğiniz her şeyi unutun ve bu videoyla Mac üzerinde oyun oynama işine sıfırdan, temiz bi’ bakış açısıyla yaklaşalım.

Mac’ler çeşitli amaçlarla üretilmesine karşın bu makinelerin birincil amacı hiçbir zaman oyun olmadı.

Yeri geldi, işimi görsün yeter diyen üniversite öğrencileri için dizayn edildi, yeri geldi oradan buraya koşuşturan profesyoneller için geliştirildi.

Ama asla birincil amaç sabah 9 – akşam 5 oyun oynama hayaliyle yanıp tutuşan birinin ihtiyaçlarını karşılamak olmadı.

Bu bizi şu noktaya getiriyor. Mac sahibi olmayı, işlemcisi hiç fark etmeksizin bi’ Tesla sahibi olmaya benzetebiliriz.

Kamp sevdalısı biriyseniz, dağ bayır aşa aşa gezmek istiyorsanız, gidip Tesla almanızın manası yoktur.

Peki, diyelim Tesla’mız var. Eşek yüküyle para saydığımız bu aletle kampa gidemez miyiz? Pekala gidebiliriz.

Tesla’lar güçlü araçlar ve bu kamp sevdalıları için tasarlanan birçok araçtan daha iyi performans bile gösterebilirler. Fakat bu, aracın birincil amacının dışında kullandığımız gerçeğini değiştirmez.

Uzun lafın kısası: İşlemcisi hiç fark etmeksizin tüm Mac’lerde oyun da oynayabilirsiniz. Hatta bazı AAA oyunları bile çalıştırabilirsiniz fakat beklentiniz 4K ultra ayarlarla kullandığınız oyun sistemine denk olmamalı.

M1, M1 MAX ve M1 Pro ile Oyun Oynamak

Dediğim gibi buraya kadar konuştuklarımız işlemcisi ne olursa olsun tüm Mac’ler için geçerliydi. Buradan sonra ise biraz M1 ailesi hakkında konuşacağız.

İş benchmark sonuçlarına geldiğinde M1 silikon çipleri harika performans sergiliyor. Intel işlemcili bir Mac’te ittire kaktıra oynayabildiğiniz bir oyunu, M1 işlemcili bir Mac’te 60 FPS’te akıcı şekilde oynayabiliyorsunuz.

Bu da M1, M1 Max ve M1 Pro gibi çipli Mac’lerin tasması kopmuş birer oyun canavarı gibi algılanmasına neden oluyor.

Fakat atladığımız çok çok önemli bir nüans var. Oyun geliştiricilerinin çoğu native olarak macOS için oyunlarını geliştirme derdinde değil.

Öte yandan, Intel işlemcili Mac’te olduğu gibi Boot Camp ile Windows da kuramıyoruz.

Ya sadece desteklenen oyunları oynayacağız -ki şu an bunların en popüleri macOS’in kendisiyle gelen satranç. Ya da sanallaştırma, CrossOver veya bulut oyun yazılımlarıyla derdimize çare arayacağız.

Şimdi, hala bu cihazları tasması kopmuş birer oyun canavarı olarak nitelendirebilir miyiz… Bilemiyorum, ama ben değerlendirmezdim.

Mac Hangi Oyunları Çalıştırabilir?

M1, M1 Max veya M1 Pro işlemcili bi’ Mac’imiz var. Oyun oynamak istiyoruz, neyi oynayıp neyi oynayamayacağımızı nasıl çözeceğiz?

Bunun için güzel birkaç yöntem var.

İlki, aşağıdaki 3 sitede oynamak istediğiniz oyunun adını taramak:

Bu kaynak siteler yardımıyla oynamak istediğiniz oyun tam olarak çalışıyor mu, Crack ile kullanılabiliyor mu, native m1 desteği var mı kolayca öğrenmenizi sağlıyor.

Böylece oyun yatırımınızı yapmadan bodoslama dalmak yerine en azından oyunu nasıl oynayabileceğinizi öğrenmiş olursunuz.

Eğer derdim canavar oyunları oynamak değil, ufaktan stres atmak diyorsanız da iki alternatifiniz var. İlki iOS oyunları.

M1 işlemcili Mac’lerde iOS uygulamalarını da çalıştırabildiğiniz için desteklenen oyunları Mac’iniz üzerinden oynayabilirsiniz.

Biraz önce paylaştığım 3 kaynaktan iOS oyunlarının M1 Mac’teki çalışma durumu hakkında da hızlıca bilgi edinebilirsiniz.

Alternatif: Appla Arcade

Bir diğer alternatifiniz de, madem buraya kadar Apple ile geldiniz yola yine Apple ile devam edin.

Apple’ın Arcade dünyası 180’den fazla oyuna ev sahipliği yapıyor.

Üstelik başlatacağınız aboneliğiniz sonrası, tek bir sabit ücret ödeyerek canınız sıkıldığında ek ücret ödemeden tüm oyunları oynayabiliyorsunuz.

Hazır yeri gelmişken: Mac’te oynayamadığınız oyunları Windows’ta çatır çatır oynayıp, sizi eğlendirecek bir muhabbet arayışındaysanız Eren’in kanalını ziyaret edebilirsiniz.

Aslında bu kanalı, oyun oynarken kendi kendine konuşmak yerine işi manalı bir organizasyona dönüştürmek için açtı. Deneyin mutlaka seveceksiniz.

Benim Mac ve oyun oynamakla ilgili söyleyebileceklerimin hepsi bunlar. Sizin söyleyecek ekstra bir şeyleriniz varsa -ki oyun konusunda çok da deneyimli olmadığım için mutlaka olduğunu düşünüyorum- yorumlarınızı paylaşmayı unutmayın. 👋

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.