Bu dünyada galiba sahip olduğum tek süper gücüm klavyede hızlı yazmak.

Ve bunun bana eşimle ilgili tartışmalarda nasıl bi’ avantaj sağladığını tahmin bile edemezsiniz. Eşim mi dedim? Şey yani; işim demek istemiştim…

Ortalama bilgisayar kullanıcısı dakikada 40 kelime yazabiliyor. Ufak egzersiz ve tekniklerle bunu en az iki katına çıkarabilmek mümkün.

Üstelik yapmanız gereken sadece temel ipuçlarına hakim olmak ve öğrendiklerinizi zamanla uygulamaya çalışmak.

Videoyu Başlat veya Hemen Aşağıdan İçeriği Oku:

Kendimden örnek vermek gerekirse şu an ortalama dakikada 95 – 100 kelime arası yazıyorum.

Bunun çok çok daha üstünde yazabilen insanlar var elbette fakat bu hız bana üretken çalışmam için fazlasıya yardımcı oluyor.

Gerçi eşim için biraz daha hızlı yazabiliyor olmayı dilerdim… Yani, işim için demek istedim… ama siz anlamışsınızdır.

1. Doğru Enstrümanı Seçerek Başlayın

Bi’ kere ne kadar teknik öğrenirseniz öğrenin, doğru klavyeyi kullanmıyorsanız 1-0 geriden başlıyorsunuz.

Hızlı yazmakla bunun ne alakası var diye de düşünüyor olabilirsiniz. Şöyle ki; tuşların seyahat mesafesi, dizilimi ve ergonomisi başta olmak üzere, birçok faktör sizi hızlandırabilir ya da yavaşlatabilir.

Mesela kalitesiz klavyelerde switchen dolayı tuşlama yapmak daha fazla zaman alır. Tuşlar arasındaki fark elinizin anlayabileceği şekilde belirgin değildir veya hızlı yazabilmeniz için ideal ergonomiyi sunmayabiliyor.

Mesela, klavyem Apple’ın Magic Keyboard modeli. Bundan daha kalitesiz bir klavye kullandığımda yazma hızımın hemen yavaşladığını fark ediyorum.

Onun için olabildiğince iyi, ergonomik ve zevkime uygun bir klavye tercih etmeye çalışıyorum.

2. Tırnaklarınızı Kısa Tutun

Tırnaklarınızın uzun olduğunda tuşlarda vuruş yapmak için ellerinizi bükmeniz gerekiyor. Bu şekilde yazmak ergonomik değil bi de farkında olmasanız bile sizi yavaşlatıyor.

İkincisi, tırnaklarınız uzunken tıklamaları parmağınızın etli kısmıyla yapamıyorsunuz. Atıyorum siz bi’ tuşa basıyorsunuz ama diğer üçü de yanında eşantiyon olarak geliyor. Böyle olunca yavaş yazmakla bir yana, gereksiz hatalara da davetiye çıkartmış oluyorsunuz.

İmkanınız varsa ve en azından klavyeyi bir süre kısa tırnaklarla kullanmayı deneyin. Eminim, aradaki farkı kısa sürede hissedeceksinizdir.

3. Klavye Kısayollarını Öğrenmeye Başlayın

Hızlı yazmak isteyen herkes işe önce hızlı vuruş yapma pratiğiyle başlıyor. Evet, hızlı vuruş yapmayı öğrenmek ve bunu alışkanlık haline getirmek çok önemli. Ama öncesinde yapabileceğiniz ve hemen etkisini görebileceğiniz bir şey var: klavye kısayolları…

  • Mesela her büyük harf yazmak istediğinizde Caps Lock’a basıp, sonra büyük hafle yazmak istediğiniz tuşa basar, ardından Caps Lock’u kapatırsanız, bir büyük harf için 3 tuşlama yapmanız gerekir. Oysa bir parmağınızla Shift tuşuna basılı tutarken, klavyeden bir harfe tıkladığınızda büyük harfi ekrana tek tuşta yazdırabilirsiniz. Yani en az 2 kat daha hızlı.
  • Ya da cümleyi yazarken bir hata yaptığınızı düşünelim. Yanlış yazdığınız sözcüğü silmek için delete tuşuna 20 defa basmak veya birkaç saniye boyunca basılı tutmak etkin bir kullanım değildir. Bunun yerine klavyenizden Option + Delete tuşuna basarak geriye doğru yazdığınız hatalı bölümü hızlıca silebilirsiniz.
  • Yazdığınız tüm cümlede bir sorun mu var? O zaman da CMD + Shift ve sol yön tuşuna aynı anda tıklayarak tüm cümleyi işaretlerek silebilirsiniz. Diyelim ki, cümlenin tamamını silme konusunda kararlısınız, o zaman CMD + Delete tuşuyla tüm cümleyi tek hamlede silebilirsiniz.
  • Yaygın olarak yapılan bir hatayı daha düşünelim. Bir kelime yazdınız fakat yazarken ortasında fazla veya yanlış bir harf bıraktınız. Tam olarak istediğiniz yere ulaşmak için ALT (Option) ve yön ok tuşlarını kullanarak kelime kelime atlayabilir veya Command tuşuyla satırın en başı ya da sonuna zıplayabilirsiniz.
  • Bir ipucu daha; Delete tuşu imlecin solundaki kelimeleri silerken, FN tuşuyla birlikte kullanıldığında imlecin sağındaki harfi silebilirsiniz. Birden fazla silme yapmak için ise tıpkı önceki kombinasyonlarda olduğu gibi Option tuşunu kullanabilirsiniz.

Bunlar klavyede kullanabileceğiniz kısayolların sadece birkaçı ve bunlar gibi öğrenebileceğiniz onlarca kısayol var.

Çok hızlı vuruşlar yapabiliyor olsanız bile buna benzer kısayolları öğrenmediğinizde imlalı cümleleri yazarken yaptığınız yanlışlar yüzünden çok fazla zaman kaybedeceksinizdir.

Arkadaşlarım bazen bana takılmak için “işte 2 tuşa para basıyorsun maaş alıyorsun.” gibi şakalar yapıyor.

Ben de diyorum ki, zaten mevzu başka birinin 10 tuşta yapabileceği işi benim 2 tuşta bitirebiliyor olmam.

Küçük bir detay gibi görünüyor olabilirler ancak klavye kısayollarını öğrenmek yazma hızınızı anında arttıracaktır.

Onun için hızlı yazmayı kafanıza koyduysanız, bunlara bir an önce alışmaya başlasanız iyi edersiniz.

4. Bileklerinizi Dayamayın

Uzun vadede kendinize yapabileceğiniz en büyük kötülük, klavye kullanırken bileklerinizi yaslayarak yazmaya çalışmaktır.

Klavyeyi kullanırken bilekleriniz daima zeminden ayrı olmalıdır.

Kollarınızı yazarken dayadığınızda en önemli avantajlardan biri olan bilek ve parmaktan hareket etme avantajını yitirirsiniz.

Hepsini geçtim. Bileklerinizi masaya dayadığınızda damarlarınızı yoğun bir baskı altında bırakırsınız.

Hem dayadığınız için bilekleriniz baskı görür, hem de dayadığınızda pek de rahat olmayan bir pozisyonda oynatılmaya çalıştığı için fazladan zorlanırlar.

5. Oturuş Pozisyonunuzu Düzenleyin

Doğru yazma pozisyonunda oturmadan hızlı yazmaya çalışmanın, bir otomobili arka koltuktan kullanmaya çalışmaktan farkı yoktur.

İdeal oturuş pozisyonu için sırtınızı destekleyen bir koltukta oturmalı, kollarınız dirseklerden kırık olmalı ve ayrıca her iki ayağınızın da zeminde olduğundan emin olmalısınız.

Bitti mi? Hayır.

Klavyeniz dirseklerinizin konumundan daha yukarıda olmamalı.

Klavyeye ulaşmak için kollarınızı yukarı doğru uzatmanız gerekiyorsa fazla aşağıda kalıyorsunuz demektir.

6. Tüm Parmaklarınızı Kullanın (10 Parmak Tekniği)

Hızlı yazmanın ilk adımı klavyeyi özümsemek ve tüm parmaklarınızı kullanmayı öğrenmekle başlıyor.

Onun için dünyaca ünlü 10 parmak veya diğer adıyla Touch Typing dediğimiz metodu öğrenmeniz gerekiyor.

TouchTyping tekniğiyle her parmak klavye üzerindeki konumuna en yakın tuşlara basıyor. Sadece belli parmaklarınızı çok sık kullanmak yerine, tüm parmaklarınızı eşit kullanmak haliyle yanında hızı getiriyor.

Daha önceki yazımda 10 parmak tekniğinden bahsettiğim için tekrardan detaylı açıklamıyorum ama merakınızı gidermek isterseniz, şuradaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Gitmeden Önce…

Burada öğrendiğiniz birçok şeyi hemen uygulamaya başladığınızda klavye kullanma hızınızın da anında artmaya başladığını göreceksinizdir.

Eğer yeni yetenekler edinmekle veya teknolojiyi üretken kullanmakla ilgileniyorsanız, YouTube kanalımda her hafta yeni bir içerik yayınlıyorum.

Yeni içerikleri yayınladığımda ilk sen haberdar olmak istiyorsan, kanalıma abone olabilirsin.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

3 Yorumlar

  1. Çok teşekkür ederim bu yazdıklarınızdan bazılarını ben kullanıyorum.Diğerlerinide kullanmaya başlarım.

  2. pratik yaptıkça artıyor kesinlikle en önemlisi pratik, teşekkürler açıklayıcı anlatım için

  3. Zamanla pratik yaparak kolaylaşan bir motor teknik kesinlikle. Bilgilendirici paylaşımınız için teşekkürler

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.