Hızlı yazmak; bi’ zamanlar sadece gazeteciler, editörler ve memurların sahip olmasını beklediğimiz özelliklerden biriydi. Gerçi, evet. Bazı memurlardan hala bunu bekliyoruz… 

Klavye kullanma becerinizi geliştirmek, sadece üretkenliğinizi arttırmakla kalmıyor;  daha çok işi, az zamanda bitirmenize ve vücudunuzda oluşan stresi düşürmenize de yardımcı oluyor.

Bu arada, aslında 10 değil 9 parmakla yazıyoruz. Ciddiyim. Gerçekten.

Videoyu Başlat veya Hemen Aşağıdan İçeriği Oku:

Neden 10 Parmak Klavye?

10 parmak klavye

Bilgisayarla 7 yaşımda tanıştığımda çoğumuz gibi ben de klavye kullanmayı kara düzenle öğrenmiştim. 10 parmakla yazmıyordum ama hızlıydım veya hızlı olduğumu düşünüyordum. 

Yazarken tuşlara bakmıyordum, klavyede tuşların yerini ezbere biliyordum ve nadiren hata yapıyordum.

Düğün klavyecisi özgüveniyle klavyeye hakim olduğumu düşünürken, aslında parmaklarımla; bileğim ve kolumun da bana eşlik ettiğini şans eseri bir çalışma arkadaşım sayesinde fark ettim.

Klavyeyi kullanırken sol bileğim pusuya yatmış zabıta gibi beklerken, sağ bileğim zabıtadan kaçan simitçi gibi hareket ediyordu. Arkadaşımınsa sadece parmaklarının hareket ediyordu. Böylece hem hızlı yazıyordu hem de klavye kullanırken benden çok daha rahat görünüyordu.

Ufak bir sohbetin ardından, arkadaşımın kullandığı metodun Touch Typing; yani, 10 parmak klavye metodu olduğunu öğrendim. 

Bu teknik hakkında araştırma yaptığımda bilişim dünyasındaki hemen herkesin bu tekniği kullandığını görmüş ve verimliliğimi arttırmak için hemen kollarımı sıvamıştım.

10 Parmak Klavye Kullanmak veya Touch Typing Nedir?

Klavyenizdeki F ve J tuşlarının neden ufak çıkıntıları olduğunu hiç merak etmiş miydiniz?

10 parmak klavye kullanma

Bu tuşlar, 10 parmak klavye kullanmamızı kolaylaştırmak için oluşturulan başlangıç noktası tuşlarıdır. İşaret parmaklarımızı bu tuşlara denk gelecek şekilde yerleştirdikten sonra, diğer parmaklarımızı da hemen yanındaki tuşlara yerleştiriyoruz.

Ardından, her parmağımızla sadece bulunduğu sıradaki tuşlara basıyoruz ve bir tuşa dokunduktan sonra parmağımızı başlangıç noktasındaki tuşuna geri çekiyoruz.

Böylece her parmağımız kendisine en yakın olan tuşa vuruş yaptığı için daha hızlı ve konforlu yazabiliyoruz.

10 Parmak Klavye Kullanmanın Avantajları Neler?

Önce, 10 parmak klavye kullanmanın bana neler kazandırdığından biraz bahsetmek istiyorum. Böylece, bu tekniği öğrendiğinizde kendinize ne katacağınızı ve hayatınızda nelerin değişeceğini kestirebilirsiniz.

1. Hız

Açıkçası, 10 parmağa geçişin ilk ayı tamamen alışmakla geçiyor. Yıllarca alıştığınız bir yeteneği silip, yerine bir yenisini koymak tabii ki kolay değil.

Üstünden zaman geçtiği için tam kelime sayısını hatırlamıyorum ama 10 parmak klavyeye ısındığım ikinci aydan sonra, önceki halime göre en az 2 kat hızlı klavye kullanmaya başladığımı anımsıyordum.

Tüm gününü bilgisayar başında yazı yazarak geçiren biri için bunun nasıl büyük bir zaman kazancına dönüştüğünü tahmin ediyorsunuzdur.

2. Konfor

10 parmak klavye tekniğine yönelmemdeki en önemli faktör konfordu.  Standart ve alıştığım şekilde klavyeye girişirken konfor tamamen kayboluyor, sahaya düğünlerin aranan çalgıcısı Burak çıkıyordu.

Özellikle günlük 2 bin kelimeyi devirdikten sonra, kolumdaki gücün tükenmeye başladığını hissediyorum. Sol bileğim sabit dururken, sağ bileğim ve hatta kolum sürekli hareket ediyordu. Bu da akşam saatlerinde yerini bilek ağrılarına bırakıyordu.

Bu konu için ben biraz ilginç bir örneğim çünkü; bileklerimde zaten sorun var. Ama 10 parmak klavye eğitimimi tamamladıktan sonra, günde 5.000 kelimeye kadar pek sorun yaşamamaya başladım.

3. Üretkenlik

Hızlı yazmak; sadece yazdığınız şeylerin hızının arttırmakla kalmıyor; daha hızlı düşünmenize yardımcı oluyorBir şeyler yazarken fikirlerin zihninizde dalga gibi gelip gelip, geri çekildiğini bilirsiniz. 

Daha hızlı yazabildiğinizde; bu gelgitlerden daha fazla parça koparabiliyorsunuz.  İster öğrenci olun, ister bilgi çalışanı. 10 parmak klavye kullandığınızda bilgisayarda yazı yazma ateletini kıracağınıza ve çok daha üretken olacağınıza inanıyorum.

En azından benim için kesinlikle öyle oldu…

4. İş ve Kişisel Hayatınızdaki Avantajlar

Bir çalışanın sadece 10 parmak klavye kullanıyor olması çok matrak bir şey değil; bunu kabul ediyorum. 

Kimse gidip 100 tane CV içinden sizinkini sırf 10 parmak klavye kullanabildiğiniz için seçmeyecektir. Ama klavyeyi hızlı kullanmak size birçok yerde avantaj katacaktır. 

Mesela; bir işi meslektaşlarınızdan 2 kat hızlı yapıyor olmak; sizi daha değerli kılabilir. Ya da zaten klavyeyle aranız iyi olduğu için kapsamlı raporları kısa sürede yazabilirsiniz, maillerinizi hızlıca sürede cevap verebilirsiniz.

10 Parmak Klavye Nasıl Öğrenilir?

Peki, 10 parmak klavye kullanmaya nasıl başlayabilirsiniz? Başlamadan önce hata yapmamak için bilmeniz gerekenler neler ve ben nasıl başladım?

10 Parmak Klavye Öğrenme

Öncelikle; hiç klavye kullanmayan birine göre 10 parmak klavye kullanmayı öğrenmek kesinlikle daha fazla zamanını alacak ve efor sarfetmenizi gerektirecek.

Daha önce söylediğim gibi; bir alışkanlığı silip yerine yenisini koyacaksınız, ki bu kolay bir süreç değil. Bunu yaparken eliniz sürekli eski alışkanlığınıza kayacak ve zihniniz “Amman boş ver ya, zaten çok da yavaş yazmıyorum.” gibi argümanlar üretecek.

Herkes gibi ben de bunları yaşadım ama zamanla gerçekten eski alışkanlığınızın yerine nasıl yenisinin oturduğuna siz bile şaşıracaksınız.

Bu tip bir yeteneği kazanmak için  tercih edebileceğiniz 2 yol var.

  • İlki kolay ve kestirme: Etrafınızdaki bir kursa gider, oradaki hazır eğitim ve pratiklerden faydalanarak eğitiminizi tamamlarsınız. Bütçeniz yoksa, bildiğim kadarıyla halk eğitim merkezleri ve İSMEK gibi kurumlarda bu eğitim veriliyor.

Ben böyle yapmadım.

Kendi kendimi geliştirmeyi seviyorum ve kendime öğretmenlik yapmak açıkçası benim için pekte zor olmuyor. O yüzden, gerekli araştırmaları yaptıktan sonra doğrudan kendimi eğitme yoluna gittim.

Bir kursa gitmeniz mutlaka faydalı olabilir ama tıpkı benim gibi milyonlarca insanın 10 parmak klavye kullanmayı, internetten aldığı yardımla ve tamamen ücretsiz olarak veya minik bütçelerle başardığını unutmayın.

Diyelim ki, kendi kendimizi geliştirme karar verdiniz. Nasıl ve nereden başlamalıyız?

1. Yardımcı Program Edinin

Sadece, hangi parmağınızın nereye geleceğini bilmeniz yeterli değil. Öğrendiğinizi kullanmadığınız sürece işe yaramayacak.

İster Mac, ister Windows kullanıyor olun. 10 parmak eğitimi alabileceğiniz bir sürü program var. Ben typing.com’u kullanmıştım.

Typingcom

Typing.com’un güzel yanı belli kısıtlamalar olmasına rağmen ücretsiz müfredatı takip ederek işin büyük kısmı öğrenebilmekti.

O zamanlar başarıp başaramayacağımdan emin olmadığım için önceliğimi ücretsiz programlara vermiştim. Şimdi olsa, hem eğitim hem pratiği bir arada sunan bu tarz platformlara kesinle yatırım yapardım. Çünkü işinizi epey kolaylaştıracaklar.

Bu arada, bulduğunuz yazılımların İngilizce olması sizi yanıltmasın. Eğitim zaten tuşları ve ellerinizi nasıl kullanacağınızdan ibaret olduğu için İngilizce olması pek önemli değil.

Sonuçta tüm klavyeye hakim olmak için tuş tuş her harf ve rakam için alıştırma yapmanız gerekecek.

2. Ara Verin; Sık Sık Çalışın

10 parmak kullanmak gitar çalmaya benziyor. Daha önce kullanmadığınız kaslarınızı fonksiyonel olarak kullanmanız gerekecek.

İşin bu boyutunda kas hafızamıza yeni refleksleri kazandırmamız gerekecek. Bunu da yalnızca bolca pratik yaparak başarabilirsiniz.

Klavyenin başına geçip 10 parmağınızı kontrol etmek demek; sadece parmaklarınızı kullanmayı öğrenmek değil; zihnini de buna hazır hale getirmeyi gerektiriyor.

Bir günde 10 farklı kursu bitirmeye çalışmaktansa günde maksimum 3 harf çalışarak gitmek benim için daha sağlıklı sonuçlar vermişti. Siz de, kendinize buna benzer bir çalışma sınırlaması getirmeyi deneyebilirsiniz. 

3. Kendinize Zaman Tanıyın

İlk iki gün pratik yaptıktan sonra “Ben parmaklarımı hayatta böyle kullanamam” gibi yakınmalarla vazgeçmeyi düşünmüştüm. 

Oysa kendime biraz zaman tanıdığımda yavaş yavaş öğrendiğim tekniğin parmaklarıma ve zihnime geçmeye başladığını hissettim. 

İlk 1 haftadan sonra, hızlı olmasa bile fark edilebilir düzeyde klavyeyi etkin kullanmaya başlamıştım. Kendinize zaman tanıyın, başarmak zaman alacak ama mutlaka gerçek olacak.

4. Aşağıya Bakmayın; Yoksa Düşersiniz!

Klavye kullanırken yapacağınız en büyük ve birinci hata klavyeye bakarak yazı yazma alışkanlığıdır.

Klavyeyi kullanırken, aslında gerçekten tuşların nerede olduğunu hatırlamak için bakmamıza gerek yoktur. 

Araba sürmek gibi düşünün! Ayaklarımıza hiç bakmıyoruz ama 3 pedalı kontrol edebiliyoruz. Vitesin üstündeki topuza bakmıyoruz ama aracın hangi viteste olduğunu veya hangi vitese geçireceğimizi biliyoruz.

Tuşların yerlerini hatırlamaya çalışacağınız için bolca kafanızı aşağıya düşürmek zorunda hissedeceğinizi biliyorum. Bunu belki çok zorlandığınız ve saçmaladığınızı düşündüğünüz anlarda deneyebilirsiniz. Ama kesinlikle ve kesinlikle tuşlara bakarak yazma alışkanlığı geliştirmeyin. 

Gözünüz daima yazdıklarınızı göreceğiniz yerde; yani ekranda olsun.


Gitmeden Önce…

Bu içerik bitti ama her hafta yeni bir içerik yayınlıyorum.

Olan bitenden haberdar olmak için blog bildirimlerini aktif edebilir, YouTube kanalıma abone olabilir veya Instagram’dan takip edebilirsin.

10 Parmak klavye hakkında mutlaka senin de söyleyeceklerinin olduğunu düşünüyorum. O zaman; aşağıdaki yorum alanından gönder gelsin! 👇 😊

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

8 Yorumlar

  1. Çok kısa bir süre önce başlayıp pes etmiştim yazınızı okuyunca bir ilham geldi geri başlıyorum :D

    • Burak Göç Yanıtla

      Durmak yok denemeye devam edin! Ben de hayatta ben böyle yazmamam diyordum ancak bu hafta daha çok hızlandım ve hatalı tuşlamalarım oldukça azaldı. Bu şekilde gelişmeye devam edersem bir ay sonra eski yazım stilimi sonsuza kadar uğurlayacağım demektir :D

  2. Bir bilgisayar bölümü bitirmiş bir insan olarak ben on parmak değil dört parmak kullanıyorum maalesef. 10 parmağa alışmak istiyorum ama beceremedim. Ama senin yazmış olduğun bu yazı beni gaza getirdi… Teşekkür ederim. Kısa zaman da 10 parmak yazabilmek niyetiyle…. Kendine dikkat et.

  3. Önerdiğiniz programı kullanıyorum. İki hafta oldu daha ama gelişme baya var. Teşekkür ederim öneriniz için. :)

    • Burak Göç Yanıtla

      Zamanla çok daha iyi olacak Kardelen. 2. aydan sonra yazmak, klavye kullanmak, hayatımda hiç olmadığı kadar keyif vermeye başlamıştı bana. İşi kitabına uygun yapmanın ve konforla kendi kasmadan kullanmanın tadı bir başka. Yorumun için ayrıca çok teşekkür ediyorum.

  4. DrEmmettBrownii Yanıtla

    “Klavyeyi kullanırken sol bileğim pusuya yatmış zabıta gibi beklerken, sağ bileğim zabıtadan kaçan simitçi gibi hareket ediyordu.” Çok güldüm.Teşekkürler.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.