Her şey 80/20 prensibi. Enerjini önemli olana odaklayıp, akıllı çalışmayı sıkı çalışmaya yeğlemek… Zaman alan her şeyi optimize etmek ve haftada 4 saat çalışarak yaşamayı başarmak…

Sizce hayal mi?

Tim Ferris’in efsanevi kitabı 4 Saatlik Hafta, sizi şaşırtıp gözlerinizi yuvalarından fırlatacak! 😳


The 4 Hour Work Week; Türkçesiyle, 4 Saatlik Hafta kitabına yıllarca farklı mecralarda denk geldim. Baskısı tükendiği ve ikinci elden almaya üşenince, derin vaatlerine rağmen kitabı okumayı uzun süre erteledim.

Kindle ile İngilizce kitap avantajını ele geçirince, listemde kalıp kalıp toz tutan kitabı, dijital olarak okuma şansı yakaladım.

GoodReads yorumları beni tereddütte bırakmasına rağmen The 4 Hour Work Week her anlamda hayatımı değiştirmeyi başaran nadir kitaplardan biri oldu.

4 Saatlik Hafta Kitap Yorumu

4 saatlik hafta

4 Saatlik Hafta kitabı sayesinde, hayatım ve işimdeki birçok şeye 80/20 kuralı uygulama gibi ilginç bir uğraşa giriştim.

Ardından, kitap sayesinde; Task Batching‘in otomasyon için neden önemli olduğunun farkına vardım. Hatta bu iki pratik fikir, bir zamanlar gerçekten hayatımı değiştiren 80/20 Kuralı kitabını tekrar ve en kısa sürede okumam gerekliliğini hatırlattı.

80/20 Prensibi ve Task Batching sayesinde, yoğun projelerle boğuşmama rağmen ilk kez bu kadar çok ürettim! Tim Ferris’in faydalı ipuçları, çalışma sistemimde birçok hata olduğunu ve bunları nasıl optimize edebileceğimi anlatan güzel bir rehber oldu.

Seyahat ile ilgili kısımlarına pek ilgi duymasam da, otomatikleştirilmiş kazanç sistemleri baya ilgi çekiciydi. İnsanların ayda birkaç iş günüyle işlerini yürütüp, hayatlarını kendine adayabilecek olmaları fikri muhteşemdi.

Hayat felsefemi: Rahat Yaşamak için Çalış’tan Rahat Çalışmak için Yaşa’ya dönüştürmeyi başaran kitap oldu.

Çok çalışıp kendini tüketmek yerine, hayalleri hemen gerçekleştirmeye başlamanın nasıl ve neden mümkün olduğunu, bunları ileriki yaşlara ertelemenin orta yaş krizi nedeniyle neden kötü bir fikir olduğunu anlattı.

Kitabın başı yavan başlasa da, sonradan alıp sürükledi. Öyle sürükledi ki, kitaptan onlarca not çıkardım ve bu notların çoğunu hemen pratik şekilde hayatıma da uygulamaya başladım. Daha İlk haftadan, bazı ipuçların gerçekten çok etkili olduğunu fark ettim.

4 Saatlik Hafta’a bana büyük işler başarmak için küçük fırsatları kaçırmanın doğallığını gösterdi. Ömrüm boyunca korktuğum ve temkinli davrandığım şeyler konusundaki kaygılarımın yersizliği açığa çıkardı. Sadece bu bile; bana zaman kazandıran ve tek başına kitabı okumak için yeterli bir nedendi.

4 Saatlik Hafta Kitap Özeti

Eğer biri benden 4 Saatlik Hafta için bir kitap özeti çıkarmamı isteseydi, bu kocamaan kitaptan kesinlikle şu 3 önemli noktanın altını çizerdim.

💵 Yeteri Kadar Para Kazanma Aldanışı
Sürekli zengin olmak veya X miktar paraya ulaşmak için çabalarken; hayatı kaçırıyoruz. 60 yaşımızda gidip göreceğimiz yerlerden 30’larımdaki kadar zevk almayacağız. Ve muhtemelen, bu döngüyü sürdürdüğümüzde zaten 60’ımıza geldiğimizde bile iş temposundan kendimizi  kurtaramayacağız.
😓 Çok değil; akıllı çalışmak
Çok çalışmak yıllarca insanlara başarıya giden yol gibi gösterildi. Oysa çok çalışmak yerine etkiyi yapan işe odaklanıp, kalan işleri elimine etmeli veya olabildiğince otomatikleştirmeliyiz. Başka türlü hayatımızı nasıl istediğimiz gibi yaşayabiliriz ki?
🕟 4 saat çalışarak yaşamak mümkün
Evet, Tim Ferris’in kitabındaki öğretiler uygulandığında 4 saatlik yaşamak mümkün. Ancak bunun için otomatikleştirilmiş bir gelir sistemi kurma adımını atmak gerekiyor. Bunu yapmak için de remote life style’a geçmeli ve üretkenliği maksimumda tutmalıyız. Ancak bu şekilde gerçek hayatımızı yaşamaya başlayabilir ve mini emeklilik hayallerimizi saçlarımız dökülmeden önce gerçekleştirebiliriz. Elbette, bu şartlar altında haftada 4 saat çalışabilmemiz de mümkün! 🥳
Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.