Bi’ kitabın sayfalarına dokunmanın, üstünde tüten yeni kokusunun ve başka dünya çıkacağınız yolculukta; avuçlarınızın içinde tutmanın verdiği hazzı hiçbirimiz reddemeyiz.

Ya da…

Edebilir miyiz?

Sıkı bir okur için kitaplar, üstüne harfler basılmış kağıt parçalarından daha fazla anlam ifade ediyor. Bazen iyi bir arkadaş, bazen de dünyayla bağlantınızı koparabileceğiniz güzel bir sığınak… Peki, daha iyi bir arkadaş edinmemizin vakti gelmiş olabilir mi?

Amazon Kindle Özellikleri ve Ön Bakış

İşe, Amazon Kindle’a ön bakışla başlayalım. İncelemesini yapacağımız Kindle: Amazon Kindle Paperwhite 4 model adıyla tanınıyor.

6 inçlik e-mürekkep teknolojisi kullanan ekran, 300 PPI değerinde parlamayan anti-glare yapısıyla öne çıkıyor.

Kindle Paperwhite 4 Tasarımı

Güzel haber: Ekrana bu modelle dahil edilen doğal arka ışık sayesinde, artık okuma lambanız olmasa bile gecenin zifiri karanlığına meydan okuyabilirsiniz.

Kindle Paperwhite 4 gece okuması

Üstelik, “Doğa koşullarında bile hayatta kalsın” isteyenler için Kindle’ın ekranı artık su geçirmezlik özelliğine sahip.

Kindle Paperwhite 4 Su Geçirmez Ekranı

İnceleyeceğim model, 8 GB’lık depolama kapasitesine sahip. Kabataslak bir hesap yapacak olursak; ortalama 5000 kitabı elinizin altında tutmanızı sağlıyor. Sıkı bir okurun yılda ortalama 50 kitap okuduğunu düşünürsek; Kindle sahibi olmanız 100 yıllık dijital kütüphanenizi elinizin altında tutmanız anlamına geliyor.

Kindle Paperwhite 4 ile 5000 Kitap

Kindle dijital kitaplar kadar sesli kitap severlerin de dostu. Bluetooth bağlantısıyla Kindle’ınızı yakınınızda yörenizdeki ses aygıtları veya kulaklıklarınızla kullanabilirsiniz.

Kindle Paperwhite 4 Sesli Kitap Okuma

Teknik özellikleri rafa kaldırdığımıza göre, şimdi asıl meseleye; yani okuma deneyimine geri dönebiliriz.


Kindle ile Okuma Deneyimi Nasıl?

Kindle ile yaklaşık 2 aydır birlikteyiz ve bu süreçte 10 kitap ve 40 makale okuma şansım oldu. Haliyle neredeyse her ortam ve koşulda tüm özelliklerini kullandım. Öncelikle, Kindle’ın işletim sistemi gayet stabil ve sayfaların arasındaki geçişler çok absürt görünmüyor.

Cihazda başta MOBI olmak üzere, PDF dosyaları okunabiliyor. MOBI uzantılı kitaplarınızda zevkinize göre font büyüklüklüğünü veya ekranın kayış şeklini değiştirebiliyorsunuz. PDF kitaplarda maalesef bu kaymaklı özelliklerden faydalanamıyor, sadece zoom yapabiliyorsunuz. Küçük bi kitap okuyorsanız belki kahrı çekilir ama uzun kitaplarda kesinlikle yorucu oluyor.

Kindle’da okuduğum kitapların %25’i Türkçe / %75’i İngilizce kitaplardan oluşuyor. İngilizce kitapları bulma konusunda zaten neredeyse hiç sıkıntı yaşamıyorsunuz. Türkçe kitapları da genellikle PDF veya EPUB uzantılı olarak indirip, Calibre adındaki bir program sayesinde MOBI formatına dönüştürüp, Kindle’ınıza atabiliyorsunuz.

Kitapların yanı sıra, Kindle’ınızda web’de bulduğunuz internet sayfalarını, makaleleri, blogları da okuyabiliyorsunuz. Dijital olan neredeyse her şeyi alete yüklemek için Send to Kindle adında güzel bir programı var.

Mesela, okumak istediğim kitabı Calibre ile MOBİ formatına çevirdikten sonra Send to Kindle yardımıyla doğrudan Kindle’ıma gönderebiliyorum. Send to Kindle’ın Chrome Eklentisi de var. Böylece Web’de karşınıza çıkan makaleleri zahmetizce Kindle’ınıza gönderebiliyorsunuz.

Bugüne kadar aradığım herhangi bir e-kitabı bulma konusunda sıkıntı yaşamadım. Zaten Türkçe’de sıkıntı yaşasam bile, İngilizcesini bulup okuyabiliyorum. Bu arada, Kindle’ın arayüzünün Türkçe desteği yok fakat Türkçe dokümanları okurken sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Amazon Kindle Paperwhite 4 İncelemesi

Hatta çok basit bir şekilde Kindle’ınıza Türkçe sözlük yükleyebiliyorsunuz ki, bu sözlük; özellikle İngilizce kitaplar okurken büyük bir kolaylık sağlıyor. Okuma esnasında, anlamını bilmediğiniz bir kelimeyi doğrudan sözlüğünüzde tarayabiliyorsunuz. Hatta bu bir sözcük değilse, Wikipedi üzerinden aradığınız şeye dair detaylı bilgiye hızlıca ulaşmanız mümkün.

Kindle Paperwhite 4 Türkçe Sözlük

Kitabı okurken aynı fiziksel bir kitapta olduğu gibi ilginizi çeken bölümleri işaretleyebiliyor hatta isterseniz, işaretlediğiniz bölüme ilişkin notlar alabiliyorsunuz. Benim gibi, okuduğunuz kitaptan çok fazla not çıkarma alışkanlığınız varsa Kindle bu işi yaparken size büyük bi kolaylık sunuyor. Çünkü işaretlediğiniz bölümleri sonradan tek dosya halinde dijital ortama aktarabiliyorsunuz.

Kindle Paperwhite 4 Not Alma

Kindle ile kaldığınız yeri bulmak da çok kolay. Ekranın sağ üst köşesine dokunduğunuzda hızlıca ayraç koyabiliyorsunuz. Normalde, insanların e-kitap okuyuculara ön yargıyla yaklaşmasının bir nedeni de sayfaların arasında özgürce dolaşamaması.

Kindle bu işi de güzel bir çözümle halletmiş.

Ayraçlarınız arasında hızlıca geçiş yapabildiğiniz gibi, ekranı iki parmakla yukarı kaydırdığınızda, kaldığınız yeri kaybetmeden istediğiniz bölüm veya sayfaya geçiş yapabiliyorsunuz. Kaldığınız yerden okumaya devam etmek için de tek yapmanız gereken menüden geri tuşuna dokunmak.

Kindle Paperwhite 4 Sayfalar Arası Geçiş Yapma

Bu arada; Kindle ile kitap veya makale okurken, cihaz okuma hızınıza göre, okuduğunuz bölümün bitmesine ve kitabın bitmesine ne kadar kaldığını gösteriyor. Tabii, isterseniz bu seçeceği kapatabilir veya özelleştirebilirsiniz.

Kindle’ın Şarjı Ne Kadar Gidiyor?

Biraz da şarj süresinden bahsedelim.

Wi-Fi’ı sadece yeni kitap yükleyeceğim zaman açıyorum ve günde en az 1 saat okuyorum. Bu şekilde kullanıp, gündüzleri aydınlatmayı kapalı tutmaya dikkat ederseniz, kolaylıkla 4 hafta kullanabiliyorsunuz.

Hatta şöyle söyleyeyim; aldığımdan beri sadece iki kere şarj etme ihtiyacı duydum. Kindle, MicroUSB ile şarj oluyor ve şarjının dolması için saatlerce beklemeniz gerekiyor. Bunlar güzel…

Kindle vs Basılı Kitaplar

Bilgisayar ekranından ne kadar görürseniz görün. Aslında tam olarak bu cihazın ekran kalitesini elinize alıncaya kadar anlamanız mümkün değil.

Şöyle söyleyeyim, gündüz veya gece fark etmekisizin Kindle’ı tutarken gözünüzün gördüğü, sıradan bir kitap sayfasının neredeyse birebir aynısı.

Kindle göz ağrıtmıyor ve e-mürekkep teknolojisini kullandığı için iPad ve diğer tabletler gibi sizi mavi ışık manyağı yapmıyor.

Kindle’ın Kitaplara Kıyasla Avantajları Neler?

Kindle Paperwhite 4 ve Kitaplar

  • Yanınızda dev bir kütüphane taşıyabiliyorsunuz.
  • Işık, rüzgar, yağmur ve çamur demeden her ortamda okuyabiliyorsunuz.
  • Elinizde tutması rahat, yatakta uzanarak kitabın tadını çıkarabiliyorsunuz.
  • İngilizce ve farklı dillerde okuma yaparken, internetiniz olmadan sözlükleri kullanabiliyorsunuz.
  • Not almak ve işaretlemeler yapmak, bunları sonradan dijital ortamlara aktarmak çok kolay.
  • Etik takıntınız yoksa kitap maliyetinizi tamamen sıfırlıyorsunuz.
  • Alandan tasarruf ediyor, doğanın korunmasına katkıda bulunuyorsunuz.
  • Haftalarca priz aramadan okumaya devam edebiliyorsunuz.

Tabii her güzelin kendince kusurları var. Bir de onlara bakalım:

Kindle’ın Kitaplara Kıyasla Dezavantajları Neler?

  • Kitaplarla aranızda materyalist bağ olmuyor.
  • Kindle üzerinden not almak, kalemle not almaya göre daha külfetli
  • Sadece Türkçe kitaplar okuyacaksanız, kaynak sıkıntısı çekebilirsiniz.
  • Başlangıç için Kindle’a ödenen miktar biraz göz korkutuyor.

Ufak bir deneyime rağmen objektif yaklaşmak gerekirse, Kindle’ın benim için avantajları büyük, dezavantajları ise neredeyse hiç yok denecek kadar az.

Yine de bence kendinizi tamamen tek bir yere kapatıp okuma alışkanlığını fanatikleştirmemek gerekiyor.

Atıyorum, Kindle aldığınız için her şeyi dijital okumak zorunda değilsiniz. Bulamadığınız kitabı yine fiziksel (hatta mümkünse ikinci el alıp) okuyun.

Siyah veya beyaz köşeden olmayan; gri alan okuyucular için, Kindle’ın parasını hak eden ve yanınızdan asla ayırmak istemeyeceğiniz bir ürün olduğunu düşünüyorum.


Kindle Paperwhite 4’ün Fiyatı Nedir?

Son olarak, bu teknolojiye karşılık ödeyeceğiniz bedele de değineyim.

Ben 1078 TL’ye almıştım ama aynı ilana bu blog yazısını hazırlarken baktığımda fiyatın 1339 TL’ye çıktığını gördüm.

Sürekli yanımda taşıdığımdan başına bir iş gelmemesi için de bir kılıf satın aldım. Origami kılıf, Kindle’ın ekran yüzeyini korurken birçok yüzeyde de Kindle’ı sabitleyerek okumanıza yardımcı oluyor. Onun için de 120 TL gibi bir rakam ödedim.

Ufak bir kâr zarar hesabı yapmak gerekirse okuduğum 10 kitap yaklaşık olarak; 340 TL’ye denk geliyor. Yani, herhalde 7-8 ayda kendini amorti etmiş olacaktır.

Gitmeden Önce…

Bu seferlik bu kadar fakat önümüzdeki günlerde Kindle’ın özelliklerine dair daha kapsamlı bir içerik yayınlayacağım. Yeni içeriklerimi Instagram hesabımdan veya YouTube kanalımdan sürekli paylaşıyorum. Bu içeriği faydalı bulduysanız, bana destek olmak ve yeni içeriklerden haberdar olmak için lütfen takip etmeyi unutma 😊

Bu arada; bir okur olarak, Kindle hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? ve incelemede göremeyip merak ettiğiniz detaylar neler?

Yorumlarınızı ve sorularınızı hemmen aşağıdan benimle paylaşmayı unutmayın.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

23 Yorumlar

  1. (Yazıya ilk yorum yapma şerefine nail olmak istedim.)

    Selam Burak, nasılsın? Teşekkür ederim ben de iyiyim :)

    Ben telefonumdan epub uzantılı e-kitap okuyorum ama basılı kitaplardan da kopamıyorum. Galiba en sonunda tamamen dijitale geçeceğiz.

    1400 lira Türkiye şartlarına göre yüksek bir fiyat. Böyle aletlerin azami 300 lira olması lazım :)

    Ben de e-kitap okuyucu alacak olsam Kindle tercih ederdim. Diğerleri pek dikkate değer değil.

    • Burak Göç Yanıtla

      Abi selam, umarım sen de iyisindir 😄 Ecnebiler 200 para birimine alıyor. Alet pahalı değil, biz fakiriz 😂 Ben de uzun süre EPUB kitapları değerlendirdim fakat gel gör ki; e-mürekkep teknolojisi bambaşka bir nimetmiş.

      • İşte onu diyorum biz fakiriz bir de üstüne 200 birim olan aleti 130o birime satıyorlar bize.

        Çok ayıp. 200 birimin üzerine 200 ekle 400 olsun 1300 ney?

        Sonra insanlar okumuyor! Okumaz tabi.

  2. Bir öğrenci olarak almam gerçekten zor. Makale yazarlığı ve editörlük yaparak az buz bir şeyler biriktirmeye çalışıyorum. Neyse, telefonla okumaya devam edeyim ben en iyisi.

    • Burak Göç Yanıtla

      Selam Kerem, lise ve üniversite hayatım boyunca sürekli telefonumdan e-kitap okudum. Teknolojik ürünler maalesef ekonomik kadersizliğimizle ederinin çok ötesinde fiyatlara satılıyor. Bundan on yıl sonra umarım heves ettiğin her şeye erişebilecek maddi gücün olacaktır. 😊

  3. Aklımda sürekli bir e-kitap okuyucusu alma fikrim var fakat bir yandan da gelenekselci yanım buna elvermiyor. O paraya alacağım basılı kitapların hacmini hayal edip almaktan vazgeçiyorum.

    Kitap siparişi vermek, kargo beklemek, heyecanla kargo poşeti açmak sanırım benim için bağımlılık olmuş durumda ama bakalım elimin bol olduğu bir zamanda belki alabilirim.

    • Burak Göç Yanıtla

      Bahsettiğin her duyguyu yıllarca yaşamış biri olarak kesinlikle seni anlıyorum. Fakat;

      – Kitap giderlerinin ciddi bir kaleme dönüşmesi,
      – Alınan kimi kitapların tamamen hayal kırıklığı olması,
      – Artık odanda kitap saklayacak yerinin kalmaması,
      – Büyük kitapları yanında taşıyamıyor olman,
      – İlgili alanına uyan kitapların Türkçe çevirilerinin olmaması ve İngilizcelerini okumak için en yakın bankayı soyma gerekliliğinin doğması

      gibi birçok dezavantajı da görmezden gelemeyiz. Düzenli okuyucular için Kindle büyük bir nimet. + iyi düzeyde İngilizceniz varsa daha büyük bir nimet 😊

      Yorumun için teşekkürler.

  4. Merhaba.
    İncelemenizde değinmediğiniz bir konu takıldı aklıma. Cihaza türkçe sözlük yükleyerek ingilizce kitap okumakta faydalanıyoruz ama peki türkçe kitap okurken bilinmeyen kelimeleri türkçe anlamını öğrenebiliyor muyuz?

    Diğer arkadaşlara buradan söyleme ihtiyacı hissettim; İphone telefonlarda e-kitap uygulamasında e-kitap yükleyerek arayüz ve diğer özelliklerini e-kitap okuyucusu almış gibi deneyimleyebilirler. E-mürekkep teknolojisiz tabi.

    • Burak Göç Yanıtla

      Selam Mete, maalesef Türkçe sözlük özelliği sadece İngilizce – Türkçe şeklinde çalışıyor. Ayrıca doğrudan Türkçe sözcükler için çalışan bir sözlük var mı bilmiyorum. Hiç ihtiyacım olmadığı için böyle bir arayışta bulunmadım. iPhone’u ben de tavsiye ederim. Kindle’ı alıncaya dek yıllarca iPhone ile kitaplar okudum. Hala da okumaya devam ediyorum. Kindle’ımın yanımda yokken elime telefon aldığım o kısacık zaman dilimini sosyal medyaya dalmak yerine, birkaç sayfa kitap okuyarak değerlendirmeye çalışıyorum 😊

  5. Merhaba,

    Mobi veya azw3’e çevirdiğim kitaplarda sözlük kullanamıyorum. Mesela üzerinde gelen kullanıcı kılavuzu için sözlük kullanabilirken (eng-tur) uygun formata dünüştürdüğüm kitap veya makalelerde hiç bir özellik kullanamıyorum. Bir çözümü var mıdır bu işin?

    • Burak Göç Yanıtla

      Selam Kemal, bir şeyleri yanlış yapıyor olabilir misin? Çünkü ben hem MOBI hem de AZW3 formatındaki kitaplarımda Türkçe sözlüğü kullanabiliyorum. Hatta diğer dokümanlarda da kullanabiliyorum. Şu sayfada Kindle’a nasıl sözlük yüklenir anlatmıştım. Buradaki şekilde mi yüklediniz sözlüğünüzü?

      • Evet aynı şekilde yükledim. Calibre’nin kullanım dilini Türkçe yapmıştım, onu İngilizce’ye çevirini bazı kitaplar için problem ortadan kalktı ancak halen makaleleri MOBI veya AZW3’e çevirsem bile zoom in zoom out dahil hiç bir özelliği kullanamıyorum. Siz makale okurken de MOBI ve AZW3’e çevirdiğiniz zaman formatı, sağladığı imkanları kullanabiliyor musunuz? Zoom in, sözlük vs gibi?

        • Burak Göç Yanıtla

          Evet, bu dosya formatlarından birine dönüştürdüğümde herhangi bir sıkıntı yaşamadan tüm özellikleri kullanabiliyorum.

          • kemal berk

            Ben ilk olarak docx e çevirip orada biraz düzenleyip oyle azw3 veya mobı ye çevirdim bazı makaleleri ancak öyle halledebildim. Hatta biraz eski makalelerde o da olmuyor. Makalenin de güncel bir düzende olması mühim galiba.

          • Burak Göç

            Imm haklı olabilirsiniz. Fakat DOCX formatındaki dokümanları MOBI ve AZW3’e dönüştürüp gönderdiğimde de buna benzer bir sorun yaşamadım hiç. O yüzden ilginç bir sorun hakikaten…

  6. Merhaba Burak kardeşim.
    Acaba bu aletin Arapça dil desteği var mıdır? Varsa Türkçe ve Arapça kitapları aynı anda kullanabilir miyim ?
    Selamlar..

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.