Para yönetimi uygulaması, Excel ile aylık bütçe hazırlama ve diğer tüm yöntemleri deneyip dikiş tutturamadınız mı? 🤔

Bu kişisel bütçe hazırlama rehberi ile bütçe nasıl hazırlanır hiç bilmeseniz bile, bireysel para yönetimi konusunda ipleri elinize alabilir, birikim yapabilir ve kendi kişisel bütçenizi oluşturabilirsiniz! 🥳

En iyi tasarruf yöntemi olarak da bilinen “Zero-based budgeting” yöntemiyle, gelir ve gider takibi yapabilir, excel ile bütçenizi daima kontrol altında tutabilirsiniz. 💰

Videoyu Başlat veya Hemen Aşağıdan İçeriği Oku:

Neden Bir Bütçe Oluşturmalısınız?

Hayatım boyunca parayla ilişkimde sürekli bir şeyler ters gitti.

Kazandım ve harcadım.

Üstelik, çoğumuz gibi, kazandığımı genelde kazandığımdan hızlı harcadım.

En sonunda, herkes gibi kendimi ay sonları ve borçlar için yaşarken buldum.

Bir şeyler yapmam gerektiğini biliyordum ama muhtemelen işlerin ters gitmesinin nedeni yapmadıklarım değil; yanlış yaptıklarımdı.

Parayla aramdaki buzları eritmeyi aklıma koyduğumda, hatanın nerede olduğunu bulmam çok da uzun sürmedi.

Kazandıklarımı duygularımla harcıyordum ki, bence bu en büyük sorundu.

Sorunu düzeltmek için aylık bütçe oluşturmam ve duygularım yerine, plana göre yaşamam gerekiyordu.

Aslında bakarsanız haklıydım. Aylık bütçe ve para konusunda biraz ekstra dikkatle, 2 yılda tüm kredi ve borçlarımı ödeyip, hayatımın hiçbir döneminde yapamadığım kadar çok birikim yapmayı başardım.

Elbette, herkesin aynısını başarmasını isterim. Onun için bu rehberde aylık bütçemi nasıl belirlediğimden bahsetmek istiyorum.

Böylece siz de aynısını kendiniz için kullanarak paranızın tüm kontrolünü elinize alabilirsiniz.

“Sanki çok param mı var da bütçesiyle uğraşayım!” diye de düşünmeyin.

Hiç düşündünüz mü? Neden sürekli ekside kalıyorsunuz ve paranız yetmiyor? Belki bu sorunun yanıtı da burada anlatacaklarım olabilir…

Elbette bir finans uzmanı değilim, hatta matematikle aram hiç iyi sayılmaz. Ama bu bütçeleme sistemini doğru kullandığınızda, hayatınızı gerçekten değiştireceğine inanıyorum. Tıpkı benimki gibi…

Bu rehberde kullandığım her şey ücretsiz, yani cebinizden tek kuruş çıkmayacak. Ayrıca atlamalı zıplamalı Excel formülleri kullanmayacaksanız ve bu sistem önemli verileri otomatik oluşturacak.

E Her tencere her kapağa uymaz. Onun için kullandığım yazılımlar veya akışı beğenmezseniz, kendinize göre tamamen özelleştirilebilir olacak.

Yani, bu yazıyı sonuna kadar okuduğunuzda, hemen kendi bütçenizi oluşturmaya başlayabileceksiniz.

1. Kullanacağınız Materyalleri Hazırlayalım…

Daha önce söylediğim gibi, aylık bütçenizi yönetmek için size ekstra programlar önermeyeceğim. Bütçelememizi yapmak için ben Google Sheet’ten faydalanacağım.

Bunun yanı sıra harcamalarımızı not almak için bir şey kullanmamız gerekecek. Yapılacaklar listelerim için Things 3’ü kullanıyorum ama Evernote, Google Keep hatta isterseniz sadece kağıt kalem de kullanabilirsiniz.

Dijital bir şey kullanmanızın avantajı şu olacak:

  • Nerede neye ne kadar harcarsanız harcayın, bunları not alabileceksiniz.
  • Daha sonra, canınız ne zaman istiyorsa harcamalarınızı bütçenize işlemekte özgür olacaksınız.
  • Hiçbir girdiyi de kaçırmayacaksınız.

Öncelikle, Google Drive’da Aylık Bütçelerim gibi bir klasör oluşturmanızı tavsiye ediyorum.  Böylece tüm bütçe dosyalarınızı burada saklayacağınız için ihtiyacınız olduğunda, aradığınızı bulmak daha kolay olacaktır.

Bütçe şablonumuzu oluşturmak için sağ tıklıyoruz ve şablonlar bölümüne geçiyoruz. Buradan, Aylık Bütçe şablonumuzu seçeceğiz. Artık aylık bütçemiz için elimizde yarı yarıya hazır bir şablonumuz var. Şimdi ilk yapmamız gereken, açılış bakiyesi bölümüne tüm varlıklarımızı yazmak.

Tüm varlıklar nedir, neyi i̇fade ediyor? Şu an banka hesaplarınızdan tutun, cüzdanınızdaki paraya kadar her şey sizin varlığınızı oluşturuyor. Diyelim ki, banka hesabımızda 7000 TL, cebimizde de 400 TL var.  O zaman bizim açılış bakiyesi hesabımızın 7400 TL olması gerekiyor.


Açılış bakiyemizi  7400 TL olarak belirledik.

Şimdi, hemen grafikler neyi ifade ediyor, ondan bahsedelim.

İlk Bakiye – Son Bakiye olarak görünen grafik; aylık bütçemizi yapılandırıp bir ayı tamamladığımızda, bütçemizin durumunun ne olduğunu görsel bir şekilde bizim için gösteriyor. Bu rehber sırasında bu grafiğin zaten sürekli değiştiğini göreceksinizdir.

Grafiğin sağındaki tasarruf kutucuğu ise, bize anlık ve ay sonunda ne kadar tasarruf edebildiğimizi gösterecek.

Biraz daha aşağıya baktığımızda, Gider ve Gelir alanlarını göreceğiz. Her ayın başında hem gelir hem de giderimizi planlamamız gerekiyor. Peki, bunu nasıl yapacağız?

Öncelikle gelir kısmındaki kategorileri kendi senaryomuza göre özelleştireceğiz. Hepsini tamı tamına girmiş olmanız gerekmez. Ay başındayken tahmini rakamlar da işimizi görecektir.

  • Mesela, “Maaş” bölümüne planlanan olarak 7 bin lira gireceğim.
  • Tasarruflar bölümünün adını da Pasif Gelir olarak değiştirip, 1000 lira planlayacağım.
  • Bir örnek gelir daha ekleyelim. O da reklam gelirleri olsun. Ona da 500 lira diyelim.

Diğerlerini kullanmak istemediğim için sileceğim.

Tahmini gelirlerimizi oluşturduk, ve planlanan hanesine baktığımızda 8500 TL görüyoruz.

Bu demek oluyor ki, bizim bu ay maksimum harcayabileceğimiz tutar, olası felaket halleri dışında 8500 TL ile sınırlandırılmalı. Dahası, amacımız sürekli tasarruf yapmaksa planlanan giderimiz daha da düşük olmalı.

Şimdi yaptığımız bütçelemenin bir benzerini de giderler alanında yapacağız. Buradaki kategorileri kendimize göre kişiselleştirelim.

Örneğin:

  • Hediyeler kategorisini Kredi Kartı,
  • Kamu Hizmetlerini Araba Kredisi,
  • Özel Kategori 1’i İş Yatırımı,
  • Özel Kategori 2’yi de kira şeklinde güncelleyelim.
  • Son olarak, her bütçenin olmazsa olmazı olarak Sürpriz Harcamalar kategorisini unutmayalım.

Bu kez, Gelir bölümünde uyguladığımızın aynısını giderlerimize uygulayacağız. Yani gerçekleşme ihtimali yüksek olan giderlerimizi gireceğiz.

  • Kira için 1250 TL
  • Ulaşım için 300 TL
  • Yiyecek için 500 TL
  • Kredi kartı için 412 TL
  • Sağlık harcamaları için 150 TL
  • Ev hayvanları 50,
  • Araba kredisi için 1200,
  • İş yatırımı için 250,
  • Diğer için 300,
  • Kişisel için 750 ve sürpriz harcamalar için de 250 tl ayıralım.
  • Bu arada unutmadan evimize alacağımız eşyaların bütçesini de 1012 TL ile sınırlandıralım.

Oluşturduğumuz bütçeye göre, ay sonunda en iyi ihtimalle gelirimiz 8500 TL ve giderimiz de 6.424 TL olursa 2076 TL tasarruf edeceğiz demektir.

Tabii, biz burada tamamen örnek bir bütçe çiziyoruz. Sizin gelir ve gider kalemleriniz bunlardan farklı olabilir. Onun için mutlaka sizin için en kullanışlı kategorileri oluşturmalısınız.

Bütçe planımız tamam, şimdi sıra bu bütçeyi nasıl kullanacağımızı öğrenmeye geldi.

2. Bütçemizi Nasıl Kullanacağız?

Hazırladığımız bütçenin, alt bölümünde, hemen ufak bir sekme daha olduğuna dikkat etmişsinizdir. Bu İşlemler menüsüne bi’ tıklayalım. İşlemler menüsü, hazırladığımız bütçeye hayat vermemize yardımcı olan derin inceleme bölümüdür.

Aslında bütçenizle ilgili olarak en çok vakit geçireceğiniz sayfa burası olacak. Çünkü kayıt altına aldığınız harcamalarınızı, bütçenize buradan yansıtmanız gerekecek.

Hadi, örnek bütçemiz üzerinden devam edelim.

Diyelim ki, ayın 1’inde ev sahibi kapıya dayandı ve kirayı ödedik. O zaman, bunu kayıt altına alabiliriz. Kredi kartımızın da ödeme zamanımız gelmiş olsun. Bir sonraki gün cart diye karşımıza çıkan araba kredisini unutmayalım. Önümüzdeki hafta ufak bir mutfak alışverişi yaptığımızı düşünelim.

Bu şekilde yaptığınız her harcamayı, tarihlerini, ufak bir açıklamayı ve kategorisini bütçemize gireceğiz.

Tahmin ettiğiniz gibi, burada yaptığımız işlemler otomatik olarak ilk sayfadaki Excel sayfamıza geçecek.

Hadi, bi göz atalım.

Gider bölümünden Fiili ve Fark sütunları arasındaki değişimleri fark etmişsinizdir. Ayrıca kategori bazlı baktığımızda da, bir önceki sayfaya işlediğimiz giderlerin buraya yansıdığını görüyoruz.

Artık yapmamız gereken şey, gelen veya giden her finansal işlemi büyük küçük demeden kaydetmek. Gider hanesinde yaptığımız gibi gelir hanesinde de gelirlerinizi kaydetmeyi unutmayın.

3. Bütçemizden Nasıl Faydalanacağız?

Diyelim ki bir önceki adımda bütçe planlamanızı yaptınız. Plana da olabildiğince sadık hareket etmeye çalışıyorsunuz. 👏

Şimdi, bu işi nasıl daha efektif kılacağız ondan bahsedelim. Bütçenizden gerçekten faydalanmanız için ay sonunda oturup detaylı incelemeniz yapmalısınız. Çünkü, nereye ne kadar para harcadığınızı ve tasarruf fırsatlarını ancak böyle görebilirsiniz.

Örneğin; yakıt harcamanız belinizi çok büküyorsa, belki alternatif bir rota bulabilirsiniz.  Ya da toplu taşıma gibi alternatiflere yönelebilirsiniz. Faturalarınız sürekli bütçede açık veriyorsa evinizde bazı değişiklikler yapmanız gerekiyordur. Olasılıklar sınırsız ve hepsi bütçenize göre farklılık gösterecektir.

Bu güzel ipuçlarını yakalamak için mutlaka her dönem sonunda detaylı inceleme yapmalısınız.

4. Bütçemizin Devamlılığını Nasıl Sağlayacağız?

Diyelim ki, her iki adamı da başarıyla uyguladınız. Şimdi, bunu süreklilik kazandırmanız lazım.

Ben şöyle yapıyorum: Her ay sona erdiğinde, bu bütçe dosyasının adını AY-YIL şeklinde güncelliyorum. Ardından bu dosyanın kopyasını oluşturup, yer imlerine ekliyorum. Bu sayede hem her sefer şablonu tekrardan özelleştirmek zorunda kalmıyorum, hem de geçmiş ayların bütçelerinin düzenli kalmasını sağlıyorum.

Yeni ayın bütçesini planlamadan önce de aylık harcamalar not defterine bakıp, yeni bütçemi ona göre yapılandırıyorum. Mesela, geçtiğimiz ay arabanın bakımı geldi ama o ay, bakıp yaptırmak bütçemde büyük bir açık oluşturacaktı. Veya yeni bir pantolon almam gerekiyordu fakat diğer ihtiyaçlarımla aynı anda karşılaşdığımda bütçem açık verecekti.

Ben bu iki ihtiyacı, aylık bütçem için bir Evernote not defterine kayıt ettim. Bu not defterine de ayın 1’inde kendini anımsatacak şekilde bir anımsatıcı kurdum. Bu sayede, yeni aylık bütçemi planlamadan önce, mevcut ihtiyaçlarımın neler olduğunu öğrendim. Artık daha sağlıklı ve tutarlı bir bütçe yapılandırabildim.

Anlayacağınız hem ihtiyaçlarımın hiç birini kaçırmadım hem de kendimi zora sokacak harcamaları tek aya sığdırmaya çalışmadım.

5. Bütçenizi Kolayca Yönetmenize Yardımcı İpuçları

Bu sistemi iki yıldan uzun süredir kullanıyorum.

Haliyle zamanla bu işi nasıl daha efektif hale getirebileceğimi öğrenmiş oldum. Bu adımda paylaşacağım ipuçlarıyla bu işi daha zahmetsiz hale getirebileceğinize inanıyorum:

  1. Harcamalarınızın hepsini kayıt altına alın ama illa anında bu bütçeye işlemek zorunda değilsiniz. Mesela 1 hafta boyunca harcamalarınızı kayıt altına alın. Ama hepsini hafta sonu bi’ 5 dakikada girin. Task Batching dediğimiz bu yöntem sistemi kullanmak için ayıracağınız zaman yükünü hafifletecektir.
  2. Bütçenizi yönetme konusunda esnek olun. Örneğin faturalarınız beklediğinizden az, ama sağlık harcamalarınız beklediğiniz fazla geldiyse kalan fazlalığı sağlık harcamasına aktarın.
  3. Bütçenizde daima bir şeyler beklentinizin altında veya çok üstünde kalabilir. Bunun sizi demoralize etmesine izin vermeyin. Zaten bütçe oluşturmamızın amacı olabildiğince işleri kontrol altında tutmak ve olası tüm senaryoları gerçekçi kılmaktır.

Tüm ipuçlarını da kaptığınıza göre artık aylık bütçenizi yapılandırmaya başlayabilirsiniz. 🥳

Bütçenizi hazırlarken karşılaştığınız sorunlar konusunda da size olabildiğince yardımcı olmak isterim. Onun için aklınıza takılanları benimle yorumlar alanından paylaşabilirsiniz. Son olarak; bu içeriği faydalı bulduysanız, YouTube kanalımda paylaştığım diğer içerikleri de seveceksinizdir. Yeni içerikler paylaştığımda anında haberdar olmak için buraya tıklayarak abone olabilirsin

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

1 Yorum

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.