İntikam… Soğuk yenen bir yemek… Yalnız, ben o yemeği eSIM sayesinde artık dondurucuda beklete beklete yerim arkadaşlar.

Nasıl mı?

Bakacaaazzz

Telefon operatörleyile her sene düştüğüm bir batak var. Her taahhüt yenileme döneminde onlar daha dolu ve pahalısını itelemeye çalışıyorlar. Ben paketi ve fiyatı düşürmeye çalışıyorum.

Sonraki sene onlar daha da dolu ve daha da pahalısını itelemeye çalışıyorlar.

Ben paketi ve fiyatı daha da düşürmeye çalışıyorum.

Bir yere kadar başarsam da, bu uzun vadede kazanamadığım bir kumar.

Bu sene zaten ihtiyacım olmayan bir pakete %100 zam gelince, dedim ki okey artık ben bu oyunu bozarım!

Aslında operatörlere karşı bizim de elimiz tamamen boş değil. En önemli jokerimiz de hattımızı alıp başka bir operatörün kapısını tıklatmak.

Açıkçası ben buna geçen iki yılda biraz üşeniyordum. İşi gücü bölüp bayiye gitmek, oradaki top sakallı abiye dert anlatmak, taşınırken telefon ne zaman kapanacak bilememek falan derken olaydan soğuyordum.

İşte, bu aşamada sorunuma aslında eSIM’in harika bir çözüm olabileceğini fark ettim.

eSIM Nedir?

eSIM, fiziksel SIM kartlarımızın aksine eSIM telefonumuzla bütünleşik çalışan bir SIM kart teknolojisi. Olay yine şebekeden gerçekleşiyor ve uzaktan programlandığı için ekstra bazı avantajlar sunuyor.

SIM Kart

Bu arada erişim kolaylığından dolayı fiziksel SIM kartlara oranla eSIM’ler zaten tüm dünyada yıllardır kullanılıyor.

Ne var ki eSIM teknolojisi bize geleli daha çok olmadı. Hatırladığım kadarıyla 3 yıl gibi kısa bir geçmişi var.

Hatta eSIM ile ilgili YouTube’da güzel videolar var ama hepsi operatörlerin taze zamanında çekildiğinden geçerliliklerini yitirmişler.

Kullanıcının faydasına olan bir servis olmasına rağmen operatörler de eSIM hakkında öyle haykıra haykıra içerik hazırlamıyorlar. Zira, tıpkı benim gibi birçok kişi olayın pratikliğinden faydalanıp her sene joker hakkıyla farklı bir operatöre gidebiliyor.

Bunu engellemek için operatörler eSIM satmasalar olmuyor mu derseniz, olmuyor çünkü iPhone 14’ten sonraki bazı modellerde, yeni iPad’lerde ve özellikle yurtdışı cihazlarında fiziksel SIM Kart yuvası olmayabiliyor.

Dahası, yabancı kullanıcılar da çift SIM kart kullanmayı tercih ettikleri için operatörler eSIM’e ihtiyaç duyabiliyor.

 eSIM’e Nasıl Geçilir?

eSIM’in en büyük keleği her cihazda desteklenmemesi. Yani, telefonunuzda gerekli donanım altyapısı yoksa baştan eleniyorsunuz.

Hangi cihazların eSIM destekleyip desteklemediği konusundaysa kullanıcılar kadar operatörlerin de kafası karışık. Mesela, operatörlerin sitesini kontrol ettiğimde, hiç birinin desteklenen cihazlar bölümünde iPhone SE 2. nesil yoktu.

Bu beni ufak bir dilemmaya savursa da, cihazımdan *#06# yapınca, ekrana gelen EID bölümü olduğu için eSIM desteklediğini biliyordum.

Sonra, elimi kolumu dirseklere kadar sıvayıp hesaplı ve online olarak eSIM’e geçebileceğim operatörleri araştırmaya başladım.

Şu an bayiye gitmeden işi oturduğunuz yerden sadece Turkcell ile çözebiliyorsunuz. İnternet siteleri üzerinden hattınızı taşırken eSIM’i seçtiğinizde eDevlet ile evrak kürek işlerini hemen halledebiliyorsunuz.

Vodafone ve Turktelekom tarafından şu an bu imkan sunulmuyor. Tıpkı fiziksel SIM kartlardaki gibi işlemlerin tümünü yine bayiden halletmeniz gerekiyor.

Bu arada, eSIM kullanmak istediğinizde size ayrıca yansıtılan bir abonelik veya kullanım ücreti gibi bir dezavantajı da yok.

Başvuru işlemlerini 5 dakikada tamamladıktan sonra, Turkcell hat taşıma olayının ne zaman gerçekleşeceğine dair beni bilgilendirmeye başladı ki, bu bence iletişimimin kesilmemesi açısından önemli bir adımdı.

Bu aşamadan sonra kullanıcıya düşen iPhone’una eSIM’i tanımlayıp beklemek oluyor.

iPhone’da eSIM Kurulumu Nasıl Yapılır?

Kurulum çok basit.

Ayarlar’dan Hücresel‘e tıklayıp, Hücresel Plan Ekle’ye dokunuyoruz ve operatörümüzün verdiği eSIM’imize ait QR kodu okutarak işlemi tamamlayabiliyoruz.

eSIM’in Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Pekiii, geçtik de ne oldu, başımız göğe mi erdi?

Benim için evet, çünkü yerimden kıpırdamadan hattımı %80 daha uygun fiyatlı bir tarifeye taşıyabildim.

Tabii, bunun yanı sıra elde ettiğim başka avantaj ve dezavantajlar da var.

  • Mesela, artık fiziksel müdahale olmadan SIM kartımı değiştirebiliyorum.
  • Hattımı farklı bir iPhone’a taşımak istediğimde de bu işlemi kolayca halledebiliyorum. Hem iPhone’un kendisi hattı farklı cihazda aktif etme imkanı sunuyor hem Turkcell hesabımdan aldığım QR kodla başka bir cihazda yeniden aktivasyon yapabiliyorum.
  • Henüz kullanmadım ama iPhone’umda artık biri fiziksel biri eSIM olacak şekilde iki SIM kart kullanabiliyorum.
  • Bunun getirdiği bir diğer avantaj; bir hattınızı telefon görüşmeleri için kullanırken, diğerini internet için kullanabiliyorsunuz. Özellikle yurtdışında internete veya birden fazla hatta ihtiyaç duyuyorsanız bu güzel bir kolaylık.

Peki diyelim telefonu kaybettik? O zaman ne olacak?

Onu da adamlar şöyle çözüyorlar, müşteri hizmetlerini arayıp eSIM’i operatöre direkt pasif ettirebiliyorum.

Olur da sonradan telefonumu bulursam da pasif ettirdiğim eSIM’i açtırabiliyorum veya yeni bir eSIM alarak tekrar kurulum yapabiliyorum.

Bunları yaparken de fiziksel SIM kartlardaki gibi ekstra ücretler ödemek zorunda kalmıyoruz.

Kelekler bölümünde elimizde nelerimiz var?

  • Türkiye’de şu an eSIM için bayiye kadar gitmeden işinizi çözebildiğiniz sadece tek operatör var. Çok hayati olmasa da bu bence bir dezavantaj.
  • Bazı eSIM kullananların şarjlarının daha hızlı bittiğine ve kapsama alanı sorunları yaşayabildiğine dair bir şeyler okudum fakat ben bunların ikisini de yaşamadım. Yaşadıysam da büyük resmi değiştirecek kadar kuvvetli olmadıkları için hiç hissetmedim.

Evet, eSIM cephesinde olaylar ve en azından benim deneyimlerim böyle.

Siz bu eSIM olayı hakkında ne düşünüyorsunuz? Kullanıyor musunuz veya kullanmayı düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı eksik etmeyin ve.. bir sonrakinde görüşünceye dek hoşçakalın efem, hoşçakalın.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.