Hayır, nostalji yapmıyorum: Bir şeyler satın almak için hiç sarı sayfalara yolunuz düştü mü?

Sizi zahmetten kurtarayım: Son 10 yılda hiçkimse sarı sayfaları kullanmadı.

Google ve diğer arama motorları sayesinde, artık sınırsız bilgi kaynağı, mağazalar ve servisler bize bir anahtar kelime uzağımızda bekliyor.

Tam olarak aynı sebepten SEO’nun ne demek olduğunu ve nasıl yapıldığını bilmeye ihtiyacınız var. Çünkü ancak bu şekilde sitenize daha çok ziyaretçi getirebilir ve satışlarınızı arttırabilirsiniz.

Peki, tamam da SEO nedir? Yapmamız ne kadar sürecek? Ve neleri bilmemiz gerekiyor?

İşinizi yeni bir seviyeye taşıyacak ezber bozan cevaplara hazır olun! Hadi başlayalım.


SEO Nedir?

SEO (Search Engine Optimization) sayfalarınızı arama motorlarına uygun hale getirerek; arama sonuçlarında olabildiğince yukarıda tutmak için yapılan tüm işlemler ve teknikler bütünüdür.

google seo

SEO açılımı itibariyle günümüzde Arama Motoru Optimizasyonu anlamında kullanılıyor. Fakat bugün bu terim tekrardan icat edilecek olsaydı, muhtemelen “Arama Motorları için Optimizasyon” veya İngilizcesiyle “Optimization for Search Engines” dememiz gerekebilirdi.

Özünde, SEO ne demek? Yapacağımız her şeyi arama motorlarına uygun hale getirmek demek.


Buradan öteye geçmeden uyarayım, SEO’nun telaffuzu sandığınız gibi değil. Bu terimle daha sıkı fıkı olmadan önce şunu da bilmek isteyebilirsiniz: SEO Nasıl Okunur?

Neden SEO Yapılmalıdır?

SEO Nasıl yapılır gibi kapsamlı sorulara girişmeden önce, önemli ve birçok kişinin anlamadığı bir soruya cevap bulalım: Neden SEO?

1. Organik aramalar en başarılı ve büyük trafik kaynağı

Arama motorunda yaptığı aramayla sitenize ulaşan her bir ziyaretçi potansiyeli kullanıcı veya müşteridir.

Bunu, bir an önce başlamasını beklediği YouTube videosunun önüne geçerek tüketicinin dikkatinin avlanmaya çalıştığı reklamlarla dönüşüm açısından kıyaslayamayız bile. Ufak bir detay gibi görünüyor olsa da, bunun önemi birçok sektör için yadsınamayacak kadar büyük.

Bir diğer faktör ise pastanın büyüklüğü… Birçok rapora göre; internet dünyasında yapılan ziyaretlerin %50’sinden fazlasını arama motorları oluşturuyor. Bu şu demek: Her iki müşterinizden biri sizi arıyor.

Ya, siz onları karşılamaya hazır mısınız?

2. Türkiye’de rekabet hala makul düzeyde

Gelmiş ülkelerin piyasalarıyla kıyasladığımızda Türkiye’de SEO yapmak ve ve SEO ile potansiyel müşterilere ulaşmak hala çok kolay. Bazı şirketler epey önde gibi görünseler de, SEO her gün kartların yeniden dağıtıldığı bir masa…

seo rekabet düzeyi

Düzenli ve profesyonel çalışmalarla önüne geçemeyeceğiniz markaların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Odağınızı net tuttuğunuzda başarı şansınız çok yüksek.

3. İlk sayfa sadece trafik değil; müşteri güveni de getiriyor

Bir markanın sattığı ürün veya verdiği servisle ilgili anahtar kelimelerde 1. sayfada olması, onu sadece bulunabilir kılmıyor. Müşterilerin güven oyunu da oluşturuyor.

seo rekabeti

Artık her şeyi araştıran ve araştırmalarının ilk durağı olarak arama motorlarını tercih eden bir popülasyonla karşı karşıyayız. İnsanlar aradıkları markaları Google’ın ilk sayfasında görmediklerinde markaya karşı duydukları güveni sorguluyor.

4. Tam hedef kitlenizi hedefleyebilirsiniz!

Havada uçuşan milyarlarca veriye rağmen reklam verme platformları hiçbir zaman doğru tüketiciyle doğru reklamı buluşturmakta dönüşümlerini belli bir oranın üzerine çıkaramıyor.

SEO; büyük – küçük fark etmeksizin, hedef kitle profilinizi doğru sayfa ve içeriklerle hedeflemenize yardımcı oluyor. Sayfalarınıza gelen kişilerin kazara gördükleri bir reklama tıklamadıklarını unutmayın.

Müşterilerinizin ne arayacağını biliyorsanız, karşısına neyle çıkmanız gerektiğini de biliyorsunuz demektir.

5. SEO sürdürülebilir sonuçlar sağlıyor

Evet, sayfalarınızın tamamen SEO uyumlu hale getirilmesi ve güzel sıralamalar yakalamak bir gecede olası değil. Ancak uzun vadede kaliteli içerikler bir noktadan sonra büyümeyi kendisi getiriyor; üstelik cebinizden tek bir kuruş çıkmasına gerek kalmadan.

seo büyüme

Google ve diğer tüm arama motorları bugün veya yarını değil, yılları göz önünde bulundurarak konumlandırma yapıyor. Doğru çalışmalar ve doğru stratejilerle bunun ne kadar süreceğini belirlemek elbette sizin elinizde.

SEO Nasıl Yapılır?


Her şeyden önce: SEO nasıl yapılır? Sorusunun cevabına beş dakika ulaşamazsınız. Bir uzmanla çalışmalı, danışmanlık veya SEO eğitimi almalısınız. Bunları yapmak istemiyorsanız da, kendinizi eğitmeyi öğrenmelisiniz. İşte, mutlaka okumanız gereken bir faydalı kaynak daha: SEO Nedir?

Milyonlarca kullanıcının sizi olduğunuz yerde bulmasını beklemiyorsunuz, değil mi? Onların aradığı yerde olmak için birçok detayı göz önüne almanız ve kapsamlı çalışmalar yapmanız gerekecek.

Hadi, biraz işlerin nasıl yürüdüğüne ve gerçek manada SEO ne demek, ona bi’ bakalım:

Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında, insanların aradıkları bir anahtar kelimede (evet, bunlara anahtar kelime diyoruz.) görünmeniz için sitenizin içi ve dışında çeşitli optimizasyonların / iyileştirmelerin yapılması gerekiyor.

seo nasıl yapılır

Bunları en büyük resimde 3 kategoriye ayırabiliriz:

  • Site İçi SEO Optimizasyonu: Sitenizin ölçümlerinin yapılması, kodlama elementlerinin iyileştirilmesi, doğru anahtar kelimelerin girişi, içeriklerin arama dostu hale getirilmesi, sitenizin hızı ve duyarlı tasarım gibi konuları kapsar.
  • Site Dışı SEO Optimizasyonu: Sitenizin dışında olup biten iyileştirme çalışmalarını kapsar. Sitenize kaliteli linklerin alınması ve bunların doğru yerlere gitmesi gibi birçok faktörden söz edebiliriz.
  • Anahtar kelimeler: Bir başka deyişle arama sözcüğü. İnsanların aradığı anahtar kelimelerin nelerin olduğunu keşfetmek ve markanızı/işletmenizi bunlarla eşleştirmeniz için önemlidir.

Site İçi SEO Optimizasyonu

SEO optimizasyonu çalışmasının en önemli kolu yine kendi içinizde, yani sitenizide başlayıp bitendir. Site içi SEO optimizasyonu yapılırken içerik ve teknik olmak üzere birçok alt başlıkla sıralayabileceğimiz optimizasyon çalışmaları yapılır.

  • Kaliteli içerikler: İnternet kullanıcıları sitenize içerikleriniz için geliyor. Bu ürününüz, hizmetiniz veya farklı bir şey olabilir. Hepsini içerik kategorisinde değerlendirebiliriz. ”100 kelimenin üzerinde hazırladık, içinde de 3 kere anahtar kelime geçirdik.” demekle, SEO uyumlu ve kullanıcı dostu içerikler oluşturamazsınız. Nereden mi biliyorum? Çünkü 10 yılı aşkın süredir SEO uyumlu içerik üretiyorum. Bunun ne kadar uğraşlı bir iş olduğunu her sabah 9’da tekrar hatırlamaya başlıyorum.
  • İçerik tasarımı: İçeriklerinizin ne anlattığı kadar nasıl göründükleri de önemli. Hedef anahtar kelimeleriniz için arama ilgisini anlamış ve amacına uygun tüketilebilir içerikler hazırlamalı ve yayınlamalısınız.
  • Konuşan URL’ler: Sadece botlar tarafından taranması yetmez! Google gibi insanların da anlayabileceği URL’ler ve mantıklı bir site içi link inşası oluşturmanız gerekiyor.
  • Sitenizin yüklenme süresi: Devir hız devri. Sayfalarınızın rakiplerinizden daha hızlı yüklenmesi ve tüketicinizin hız yüzünden gönlünü kırmamalısınız. Bunu başarmak için başta sayfalarınızı mobile uyarlamanın yanı sıra, resimlerin optimizasyonu gibi teknik bilgi gerektiren optimizasyonları uygulamalısınız.
  • Kullanıcı deneyimi: Bir başka milyon dolarlık konu ise kullanıcı deneyimi. Sayfalarınıza gelen kullanıcıların neden geldiğini bilmek kadar, onlara nasıl davranan sayfalara sahip olmanız gerektiğini bilmeli ve bunu SEO dikeyiyle birleştirebilmelisiniz.
  • Arttırılmış güvenlik: Tüm dünya HTTPS protokolüne geçmişken, siz yolunuza HTTP ile devam edemezsiniz. Dahası, bunun gibi önemli güvenlik metodlarını bilmeli, SEO için artık dünya standardına dönüşmüş olanları sitenize uygulamakla işe başlamalısınız.

Bunlar ve daha nice optimizasyon sitemizin içinde olup biten her şeyi ilgilendiriyor. Oysa sitemizin içi kadar dışında da bizi bekleyen sürprizli uğraşlarımız var:

Site Dışı SEO Optimizasyonu

Tüm site içi optimizasyonları tamamlamış olsanız bile, rekabeti yüksek alanlarda sadece site içinde uyguladıklarınızla başarıyı garantileyemezsiniz.

Unutmayın, site içinde yapılan SEO faaliyetlerini sadece siz yapmıyorsunuz. Sizin gibi, müşterilerine ulaşmak isteyen yüzlerce ve hatta belki binlerce işletmenin ilk işe başladığı nokta site içi. Rekabetin yoğunlaştığı alanlardaysa artık site içi kadar site dışında da rakiplerinizin karşısında durabilmelisiniz.

Google ve tüm arama motorları sonuçları listelerken en iyisini kullanıcıya gösterir. Aradığına sonuca arama motoruyla en hızlı şekilde ulaşan kullanıcının bir sonraki sefere yine hangi arama motorunu tercih edeceğini galiba tahmin ediyorsunuzdur.

Arama motorlarında sitenizi otoriter hale getirmek için site dışı SEO optimizasyonu yapmanız ve bunu yaparken de, SEO’nun en önemli adımlarından biri olan link inşası adımını atlamamalısınız.

Ne kadar kaliteli internet sitesinden sitenize doğal görünen bağlantılar edinirseniz, aramalarda ilgili sözcüklelerle eşleşmeniz o derece olasıdır.

Sık Sorulan Sorular

İçeriğe buraya kadar takip ettiyseniz veya genel olarak SEO’ya dair bilgi arayışındaysanız, şu soruların cevabını da aklınızdan kısa kısa okumak isteyeceğinizi  düşünüyorum 👇

seo

SEO ne ile yapılır?

SEO veya Search Engine Optimization, ya da Türkçe adıyla Arama Motoru Optimizasyonu: Sitenizin belli anahtar kelimelerde müşteriler ve kullanıcılarınız tarafından bulunmasını sağlamak için birçok teknik ve araç; en önemlisi deneyimle yapılır.

Arama motoru pazarlaması nedir?

SEO Marketing veya Arama Motoru Pazarlaması, tık başına para ödemeden organik yollarla arama motorlarından sitenize internet trafiği getirmeyi hedefleyen optimizasyon ve pazarlama biçimidir. Arama motorun pazarlamasının birincil amacı, ilgili anahtar kelimelerde siteyi daha görünür kılmak ve yeni trafik kaynakları oluşturmaktır.

Site içi SEO nedir?

Site içi SEO, sitenizi arama motorlarına uyumlu hale getirmek için kendi sitenizde yapılan tüm değişiklikler ve optimizasyon çalışmalarıdır. Buna sitenizin meta verilerinden anahtar kelime optimizasyonuna, iç link inşası dair bir çok maddeyi örnek olarak gösterebiliriz.

SEO ne kadar maliyetlidir?

SEO maliyeti hedeflediğiniz anahtar kelimeleriniz, sitenizin durumu ve seçeceğiniz servis sağlayıcısı (SEO uzmanına) göre saatlik, proje bazlı veya düzenli danışmanlık olarak faturalandırılır. Buradaki fiyatlar epey esnek. Bunların dışında dış link inşası için de ayrıca bir bütçe ayırmanız gerekecektir.

Teknik SEO nedir?

Teknik SEO, sitenizin arama motorlarıyla yapısısal anlamda uyumlu olması için asgari gerekliliklerin sağlanmasıdır. Buna URL’lerin yönetimi, taranabilirlik, indexlenme, iç linklerinizin yapısı ve sitenizin açılış süresini düşürme gibi teknik detaylar da dahildir.

Sonuç

İçeriği buraya kadar okuduysanız: Harika! İşte, SEO’da başarılı olmak için böyle sabırlı ve özverili olmanız gerekiyor. 🥳 👏

SEO dünyası artık her zamankinden daha canlı.

Yıllarca en temel optimizasyon olarak değerlendirilen bazı kriterler anında önemini yitirirken önemsiz kriterler önem kazanabiliyor. Dolayısıyla bu alanda öğrenmeniz, denemeniz gereken şeyler hiç son bulmuyor.

“Eee, peki biz bunları nereden takip edeceğiz” dediğinizi biliyorum. ☺️ Onun için size SEO hakkında çok daha fazlasına ulaşabileceğiniz hatta dilerseniz direkt SEO hizmeti de alabileceğiniz faydalı bir devam kaynağı bırakıyorum 👉 https://camdalio.com/seo/

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

4 Yorumlar

  1. Kaleminize sağlık, özellikle artık kimse “sarı sayfalar” kullanmıyor sözünüzü çok sevdim. Günümüz dünyasının özeti bu gerçekten. Arama motorlarından soy ağcınıza bile ulaşabiliyorsunuz. Ama arama motorlarından size ulaşmaları için gerçekten SEO’yu çok iyi çözmeniz gerekiyor. Ben de öğrenmeye çalışıyorum. Çok teşekkürler!

  2. çok faydalı bir yazı olmuş. Dünyada son 20 yıldır internetin önemi arttı. İnternette önde olmak isteyenler ise arama motoru optimizasyonuna önem vermelidirler. Bu yazınızda seo konusunda ne yapılması konusunda detaylı bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.

  3. faydali bir yazı. sıralamada öne çıkmak basit değil,emek harcamak gerekiyor. yazı için teşekkürler.

  4. Site özgünlüğü ve kaliteli makalelerle ve ek olarakta kaliteli backlinklerle sitenizin gücünü artırabilirsiniz. diye düşünüyorum

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.