SMS, MMS ve diğer tüm 3 harfli teknolojiler rafa kalktı. Operatörler artık eskiden olduğu gibi para kazanamayacaklarının farkında.

Bizi şu an için sövüşleyebilecekleri tek şey var, o da internet…

Peki, sövüşlenmemek için ne yapmak lazım?

Eskiden göze dişe dokunan ama artık çerez niyetine tükenen 100 MB, 200 MB’ların bir kıymeti yok. Oyun şimdi daha büyük ve megabyte’lar yerine Gigabyte’lar (cigolayt da diyebilirsiniz) söz konusu.

Oyun büyük ama cepteki para büyük değilse, biraz tasarruf yoluna gitmeyi deneyebilirsiniz.

Aşağıdaki 8 kutsal ipucunu takip ederek, “Ay Sonuna İnternet Paketi Erişmeyenler” örgütünden kurutulup, “Daha Veri Paketinin Bitmesine Çok Olanlar Kulübü”ne katılabilirsiniz.

1. İnternet Paketinizin Katilini Bulun!

Ay sonu gelmeden internet paketinin sonu geliyorsa, ortada bir katil var demektir. İşe önce katili bulmakla başlamalıyız.

Cihazınızın: Ayarlar -> Hücresel menüsüne giriş yaptığınızda,  hangi uygulamanın ne kadar veri tükettiğini göreceksiniz.
Buradan sonra, içinizdeki gizli dedektifi ortaya çıkarın ve uygulamaların kullanım oranını gözden geçirin.

Örneğin, ben en çok Instagram üzerinde veri harcaması yapmışım. Video ve fotoğraflarla dolup taşan bir uygulamanın en çok veri tüketen uygulama olması çok doğal.

Burada iki seçeneceğiniz var:

Ya, bu uygulamaların yanındaki tiki kapatarak internet paketinizi kullanmasına izin vermeyeceksiniz, ya da çok fazla vakit geçirdiğiniz uygulamalarda görüntülerin kalitesini düşüreceksiniz.

Mesela, Instagram’ın Ayarlar > Hesap > Hücresel Veri Kullanımı ayarlarından “Daha Az Veri Kullan” seçeneğini aktif ederek, ciddi bir tasarruf yapabilirsiniz.

Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlar da resim ve videoları, en yüksek boyutuyla indirir. Eğer sık kullandığınız bir sosyal ağda fazla veri tüketiyorsanız, ayarlara giderek ocağın altını kısacağınız seçenekleri kapatabilirsiniz.

iOS cihazlarınızda Wi-Fi hızı çok düşükse işletim sistemi otomatik olarak hücresel veriyi aktif eder.  Evet, bu kesinlikle faydalı ve hız katan bir özellik. Fakat sürekli Wi-Fi kalitesinin kötü olduğu yerlerde olduğunuzu düşünürsek, ipin ucu kaçabilir. Bence bunun kontrolünü kendi elinize almalısınız.

Wi-Fi yardımını kapatmak için cihazınızın: Ayarlar -> Hücresel menüsüne giriş yaptıktan sonra, sayfanın en altındaki “Wi-Fi Yardımı” düğmesini kapatabilirsiniz.

Tek başına bu değişiklikleri hayata geçirmeniz bile aylık tüketiminizi en az %30 etkileyecektir.

2. Videolara Dikkat Edin

İnternet paketinizin hızlı tükenmesinin en büyük sorumlusu videolardır.

İzlediğiniz kısa ve birkaç dakikalık videolar kalitesine göre kotanızdan 25 MB ile 150 MB arasında veri çeker. Bu videonun biraz kaliteli ve 3-5 dakikalık olduğunu düşünürsek, yaklaşık olarak 200-250 MB veri tüketeceksiniz demektir.

Eğer internet paketinizle paldır küldür video izliyorsanız, sanırım şimdi veri paketinizin neden hemen bittiğini anlıyor olmalısınız.

Videoları sadece Wi-Fi ağına bağlıyken izlemeli ve acil durumlar haricinde internet paketinizle video izlememelisiniz.

Video tüketimizin büyük çoğunluğunu YouTube oluşturuyorsa ipucu:

Wi-Fi ağına bağlı değilseniz, YouTube’dayken videonun sağındaki 3 nokta işaretine tıklayarak “daha sonra izle” sayesinde videoları kaydedebilirsiniz. Bu videolara Wi-Fi ağına bağlıyken; YouTube uygulamasının Kitaplık > Daha Sonra İzle menüsünden ulaşıp,  gönül rahatlığıyla izleyebilirsiniz.

3. Hücresel Verinizden Uygulama Yüklemeyin / Güncellemeyin

Uygulama yükleme ve güncelleme işlerini daima Wi-Fi üzerinden halletmeye çalışmalısınız. İndirdiğiniz tek bir uygulamayla 3-4 günlük kullanım hakkınızı tek seferde harcayabilirsiniz.

İndirmeyi anladık, peki güncellemeleri neden Wi-Fi ile yapmalıyız?

Çünkü güncelleme esnasında aslında telefonunuzun mevcut uygulamayı silip, yeni uygulamayı tekrar baştan indirir. 250 MB’lık bir uygulamayı internet paketinizle güncellemeniz demek, 250 MB veri kaybetmeniz demektir.

“Nasıl olsa uygulama tekrardan baştan inmeyecek amman n’oluuur” diye düşünmeyin. Uygulama güncellemenin uygulama indirmekten hiçbir farkı yoktur.

Otomatik uygulama güncellemeleri Wi-Fi ile sınırlandırmak için Ayarlar > iTunes ve App Store menüsüne girdikten sonra, Hücresel Veri bölümünün altındaki Otomatik İndirmeler’in kapalı olduğundan emin olun.

Şu kurulalı unutmayın: Güncellemeleri Wi-Fi bağlantısına kavuştuğunuzda, yeni uygulama indirme işini de komşunuzun Wi-Fi bağlantısına saklamalısınız…

4. Arkaplanda Uygulama Yenileme’yi Kapatın

Arka planda kendini yenileyen uygulamalar büyük veriler kullanmaz. Yine de çok sayıda uygulamanız varsa veri ve şarj anlamında dezavantaj oluşturabilirler.

Ayarlar > Genel > Arkaplanda Uygulama Yenileme bölümüne gidin ve bu bölümden, sizin için çok önemli Ajanda ve mail uygulamaları haricinde hepsini kapatın.

5. iCloud için Hücresel Veriyi Kapatın

Fotoğraflar ve iCloud Drive’ı hücresel veriyle kullanmak, en az videolarda olduğu kadar veri tüketir. Bunları kapattığınızdan emin olmak için;

  • Önce Ayarlar > Fotoğraflar menüsüne gidin.
  • Buradan Hücresel Veri bölümüne girdiğinizde, hücresel veri seçeneğinin kapalı olduğundan emin olun.
  • Daha sonra Ayarlar > Hücresel bölümüne geçin: Fotoğraflar, Dosyalar ve iCloud Drive’ı kapatın.

Böylece artık fotoğraflarınız ve iCloud verileriniz, sadece Wi-Fi’a bağlandığınızda yedeklenecektir.

6. Dünya Bildirimler Olmadan da Dönebilir

Anlık bildirimler bizi sürekli online hissettiriyor ve biraz günahsız görünüyor olabilir. Oysa kendi minnacık tüketmesine rağmen sürekli sizi veri tüketmeye davet etmesi masum sayılmayabilir.

Kendinizi başka bir iş yapmanız gerekirken bir anda Instagram’da ve YouTube’da bulmanız size sadece zaman kaybettirmekle kalmıyor; veri paketinizi de tüketiyor.

Oto kontrolünüzü sağlamakta zorluk çekiyorsanız, mutlaka sizi sürekli günaha davet eden uygulamalar için bildirimleri kapatmanızı veya en azından kısıtlamanızı öneririm.

7. Opera Touch ile LPG’li Web Sörfüne Başlayın!

İnternette sörf yapmakla fazla haşır neşirseniz, Opera Touch’ı deneyebilirsiniz.

Neden Opera Touch?

Opera’nın dahili reklam engelleyicisi sayesinde, sörf yaparken reklamların getirdiği gereksiz yüke katlanmak zorunda kalmazsınız. Bu da web sörfleri sırasında %15 ile %30 arasında tasarruf yapmanız anlamına geliyor.

8. İnterneti Kapalı Tutun

Sihir yok. Tüm maddeleri uygulamanıza rağmen ay sonu ağır bir faturayı sırtlanmak zorunda kalıyorsanız, interneti kullanmadığınız zamanlarda kapatmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.

Bu alışkanlık size daha fazla şarj ve internet paketi kotası olarak geri dönecektir.

Gitmeden Önce…

Şakayı küreği bir kenara bırakacak olursa, yukarıda internet paketi tasarrufu için çok ciddi ipuçlarından bahsettik. Bu ipuçlarına rağmen internet paketiniz bir çırpıda tükeniyorsa, gereğinden fazla sörf yapıyor veya birilerini fena halde stalklıyorsunuz demektir.

Yani, belki sorun internet paketinizde veya iPhone’da değil; sizde olabilir…

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

12 Yorumlar

  1. Can Karabalcı Yanıtla

    Kullanmadığım uygulamaların veri kullanımını kapatmayı bilmiyodum. Hayat öpücüğü oldu teşekkürler :)

  2. Ben bu yazıdan çok senin hakkında yorum yapmk istiyorum mizah anlayışın çok iyi yaaa seninle anlaşamayan biri olmamalı

  3. İlk yorum! :D

    Hayaller ayfon gerçekler kotalı internet. :D Gariban Android-çi olarak ben de birkaç tavsiye aldım. Hey gidi opera mini beee, Nokia kullandığım zamanlar tam bir can dostuydu, Opera mini iyidir. :D

  4. Ben iPhone kullanmıyorum ama belki ileride kullanabilirim diye yazıyı dikkatle okudum. Tecrübeli bir iPhone kullanıcısından güzel tavsiyeler. Teşekkürler Burak.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.