İşletmeler için önemli bir yere sahip olan faturalama işlemi, günümüzde tamamen dijital ortama taşınmış durumda. Giderek yaygınlaşan ve belli işletmeler için yasal zorunluluk haline gelen e-fatura hakkında ise çok sayıda soru gündeme gelmekte. Biz de bu içeriğimizde bazı soru işaretlerini gidermeyi hedefliyoruz.

e-Fatura

e-Fatura sistemi, hem faturaların daha kolay kesilip takip edilmesini hem de işlem maliyetlerinin azaltılmasına yarar. Fiziksel faturaya göre daha avantajlı olması, e-faturaya geçiş sürecini hızlandıran nedenler arasındadır. Bunun yanında, yıllık cirosu en az 3 milyon Türk lirası olan firmaların e-Fatura sistemine geçmesi zorunluluğu da söz konusudur.

e-Fatura entegrasyon sistemleri veya Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) portalı üzerinden e-fatura kesme işlemi gerçekleştirilebilir.

e-Fatura Kullanma Avantajları Nelerdir?

Sunduğu kolaylığın yanı sıra e-fatura sisteminin pek çok avantajı da vardır. Bu avantajlardan bazıları şöyledir:

  • Maliyetleri azaltır: Fiziksel faturada mevcut olan kâğıt masrafı, fatura basımı, posta masrafları, arşivleme masrafları ve insan gücünden doğan masraflar gibi giderlerin hiçbiri e-faturada yoktur. Bu durum, firmaların büyük oranda tasarruf etmelerine yarar.
  • Daha hızlı ve kolaydır: Fiziksel faturanın aksine tamamen dijital ortamda hazırlanabilen, saniyeler içerisinde karşı tarafa iletilip güvenli bir şekilde saklanabilen e-fatura, hızlı ve kolay bir kullanım sunar.
  • Çevre dostudur: Kullanılan kâğıt miktarının da ciddi ölçüde azalmasını sağlayan e-fatura, çevre dostu bir çözümdür. e-Fatura kullanımı ile hem kâğıt üretimi için kesilen ağaç sayısı hem de atık miktarı azalır.
  • İş akışı hızlanır: Fiziksel faturaların karşı tarafa gönderilmesi genellikle daha yavaş bir süreçtir. e-Fatura kullanımı ile bu durumun önüne geçmek mümkündür. Saniyeler içerisinde karşı tarafa gönderilen e-fatura, ivedi bir şekilde işleme alınır ve iş akışını hızlandırır.
  • Güvenilirdir: Elle hazırlanan faturalarda yanlışlık yapmak, dijital e-faturalara kıyasla çok daha olasıdır. Bu durum, e-faturanın daha güvenilir bir sistem olmasını sağlar.
  • Kolay entegrasyon: Fiziksel faturadan e-faturaya geçiş oldukça kolay bir süreçtir. Logo Yazılım gibi firmaların sunduğu CRM programları ve çeşitli entegrasyon sistemleri, dijital faturaya geçiş sürecini hızlandırır.
Yazar

Selam! Okuduğun içerik, bloguma katkıda bulunmak isteyen ve bunu faydalı bulacağına inanan misafir yazar tarafından hazırlandı. Tüm misafir köşesi cevherleri gibi bu içerik de benim değil; misafir yazarın görüşlerini aktarır.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.