İşimde bir isviçre çakısı, bir joker kart gibi bir oraya bir buraya koşturuyorum. Yaptığım tek bir iş yok ama olayın %70’i metinler üzerinden yürüyor. Çokça yazıyor, bolca siliyor ve saatlerce düzenliyorum.

MS Word’ü Windows kullandığım zamanlar severek kullanıyordum. Linux’a geçtikten sonra LibreOffice ile kıt kanaat sıkıntılı günler geçirdim. Apple dünyasına adım attığımda ise Pages birincil metin editörüm, kelime işlemci programım olmuştu.


Pişt! Bu da ilgini çekebilir; En İyi Yazar Bilgisayarı, Editör ve Bloggerların Tercihi: Macbook Air 13”


Neredeyse bir yıldır Pages ile aramızdan su sızdırmayan taşlar geçtiğimiz gün çatladı ve oluk oluk su akıttı. Akan sular beni Pages’i bırakıp popüler bir alternatif olan Ulysses’i satın almaya yöneltti.

Pages’i kullanan arkadaşlarımız mutlaka biliyorlardır, Pages’in tema desteği yok. Temalar zaten umrumda değil ama karanlık ortamlarda rahatça kullanmamızı sağlayan gece modu özelliği de yok.

Gece modu özelliğini bugüne kadar sineye çekmiştim ancak Pages ile karşılaştırdığımda daha gelişmiş özellikler sunan Ulysses’i gözüme kestirince, birkaç denemeden sonra tası tarağı toplayıp Ulysses’e geçme kararı aldım.

Ulysses Nedir? Neden Çok Çekici?

Ulysses mac

Ulysses Mac ve iOS cihazlar için geliştirilen profesyonel bir kelime işlemci, metin editörü yazılımı. Sunduğu gelişmiş özellikler yardımıyla iş yükünüzü sırtınızdan alıp sizin yerine yükleniyor. Siz de fıtı fıtı içeriklerinizi oluşturuyor ve Ulysses’in sunduğu kıyak özelliklerin tadını çıkartıyorsunuz.

Bulut desteğiyle çalışan Ulysses’de oluşturduğunuz tüm içerik notlarınıza Mac ve iOS cihazınızdan ulaşabiliyorsunuz. Benim gibi tek platform üzerinden çalışma takıntılı insanlar için bunun harika bir nimet olduğunun altını çizelim. Yok, ben buluta güneşe güvenmem mevsimim belli olmaz diyorsanız, bulut desteğini kapatma şansına da sahipsiniz.

Gelelim Ulysses’in faydalarına. Apple’ın ücretsiz kelime işlemcisini ardımda bırakıp Ulysses’i satın aldığıma göre bu yazılımın diğerini tokatlayan bazı özellikleri olması lazım değil mi? Hadi biraz onlara bakalım.

Markdown Desteği

Bilmeyenler mutlaka vardır kısaca Markdown; çeşitli yardımcı işaretleyiciler sayesinde oluşturduğunuz bir metni editöryal açıdan düzenleme şansı tanıyor. Örneğin bir kelimeyi bold (kalın) yapacaksanız diyelim. Kelimeyi **Kalın yazılacak yer ** şeklinde yazdığınızda “Kalın yazılacak yer” cümlesini bold yapıyor. Bunu tabii isterseniz kısayol tuşuyla da yapabiliyorsunuz.

Ulysses markdown desteği

Yukardaki örnek Markdown için biraz fazla basit kaçmış olabilir. Mesela H1, H2 ve H3 başlıklar oluşturmak MS Word, Apple Pages ve LibreOffice Writer’da inanılmaz sorundur. Oluşturduğunuz başlıkları bir WordPress ekranına aktardığınızda tam olarak yazılımda durduğu gibi aktarılmadığını görürsünüz. Ulysses’de bu tarz biçimlendirme sorunu yaşamıyorsunuz. Yazdığınızı yayınlarken tekrar tekrar biçimlendirmeye uğraşmamak adına Ulysses bu açıdan ciddi biçimde öne çıkmayı başarıyor.

Örneğin h2 başlık oluşturmak için “## Başlığınız” yapıyorsunuz. Başlığın önüne H kaç ile bir başlık oluşturmak istiyorsanız o kadar kare eklemeniz gerekiyor. Tüm metin biçimlendirmelerini bu şekilde yaparak elinizi klavyeden çekmeden işleri hallediyor, çalışmalarınıza hız katıyorsunuz.

Tema Desteği (Gece Modu)

Pages’de beni en uyuz eden özellik gece modunun veya tema desteğinin olmamasıydı. Gündüz veya gece olması fark etmez. Siyah (özellikle gri) bir arkaplanda içerik hazırlamak ile siyah beyaz bir ekran üzerinde içerik hazırlamak arasında dağlar kadar fark var. Gündüz güneş nedeniyle size sorun çıkaran siyah beyaz ikilisi akşam ve gece saatlerinde ise gözlerinizi yakmaya başlıyor.

Gündüz uzun süre siyah beyaz ikilisine maruz kalırsanız akşam işiniz bittiğinde başınızın ağrımasına neden olabiliyor . Üstelik Night Shift modunu kullanıyor olmama rağmen bu sorunu yaşıyordum. Ulysses’in birbirinden güzel temaları ve çok kaliteli gece modu arayüzleri var. Artık geceleri ekranın beyaz ışığı beynime beynime çakmıyor. Gözlerim ve zihnim daha az yoruluyor.

Ulysses tema destegi ve renklendirme

Yukardaki metin bloğunu Ulysses’de hazırlarken bir ekran görüntüsü aldım. Ekranın ne kadar göz yorduğuna, başlıkların italik metin ve bold olarak atanan bölümlerin ne kadar belirgin olduğuna dikkat etmeyi unutmayın. Harika değil mi?


Pişt! Bu da ilgini çekebilir; Bir Yudum Teknoloji; Night Shift Modu ve Detayları


Dikkat Dağıtmayan Yazma Modu

Bir metin yazarı veya içerik editörünün yapabileceği en büyük hata, içerik hazırlarken tekrar tekrar başa dönmesidir. Önce metin tamamen hazırlanmalı ve ardından içeriğin düzenlenmesi kısmında bu değişiklikler yapılmalıdır. Metniniz hazır olmadan “Aaa şurada ne demiştik?”, “Burada ne vardı?” diye gözünüz üst satırlara kayarsa iş yükünüz kat kat artar.

Ulysses’in bunu başarılı biçimde önleyen dikkat dağıtmayan yazma modu var. Bu mod aktifken tercihinize göre sadece yazdığınız cümle veya paragraf açık renkte görünüyor ve kalan bölümlerin rengini solduruyor. Haliyle odak noktanız sürekli olmanız gereken yerde oluyor. İtiraf edeyim ben yılların editörüyüm, böyle bir özellik geliştirilse ne kadar kıyak olur diye akıl edemediğim için hayıflanıyorum resmen. Bunu yapan Ulysses için kocaman bir alkış!

İçerik için Alet Kutusu

Ulysses bize sıradan kelime işlemcilerin sunmadığı bazı yan özellikler sunuyor. Diyelim ki bir içerik hazırlıyorsunuz ve bunun en az 1000 kelime olmasını istiyorsunuz. 1000 kelime için “Goal/Hedef” ayarlıyorsunuz. 1000 kelimeye ulaştığınızda Ulysses sizi hedefinizi tamamladığınıza dair uyarıyor.

Ulysses kelime hedefi

İçerik hazırlarken gözünüzün önünde sürekli bir kelime sayıcının olmasının ne kadar rahatsız edici olabileceğini bir ben bilirim. Kelime sayacı içeriğin akışını manipüle eder ve daha kalitesiz içerikler çıkarmanıza neden olur.


ulysses kelime sayaci

Ulysses’de içeriğin akışını değiştirmenize neden olabilecek gözünüzün önünde duran bir kelime sayacı yok. Kelime hedefinin yanı sıra yan menüden bir kısayol tuşuyla kolayca erişebileceğiniz detaylı bir istatistik menüsü var. Buradan kaç kelime, karakter, boşluklu ve boşluksuz istatistikleri öğrenebiliyorsunuz.

İçerik hazırlarken bazı ek notlar almamız gerekebiliyor. Bunun için de aynı menüde bizi bekleyen bir not bölümü var. Yine aynı bölümdeki “Keywords” ise hazırladığınız içerik için belli keyword’ler belirleyerek kolayca içeriğe sonradan ulaşmanıza yardımcı oluyor.

Gelişmiş Navigasyon Menüsü ve Tüm İçeriklere Ulaşma Özgürlüğü

Bazen bir şey oluyor ve arşivlediğiniz içeriklere ulaşmanız gerekiyor. Sıradan bir kelime işlemcisi kullandığınızda dosyayı nereye koyduğunuzu aramanız gerekir. Ulysses’da sol taraftaki kategorik navigasyon menüsünden pıtı pıtı ceylan gibi sekerek istediğiniz içeriği bulabiliyorsunuz.

İçeriklerinizi hazırlarken sıkça yarıda bırakıyorsanız, klasörler arasında devri alem yapmak yerine tek bir menüden tüm içeriklere ulaşmak işinizi inanılmaz kolaylaştırıyor. Gelişmiş arama ise evlere şenlik sonuçları takır takır almanıza yardımcı oluyor.

Dışarı Aktarma Seçenekleri

Ulysses’ı ücretsiz metin editörü alternatiflerinden ayıran bence en önemli noktalardan biri bu. Hazırladığınız içeriği HTML olarak alıp hemen WordPress ve benzeri CMS sistemlerinde yayınlayabiliyorsunuz. Hatta WordPress için dilerseniz doğrudan Ulysses üzerinden yayın yapma şansınız var ama ben pek tercih etmiyorum.

Diyelim ki HTML size uymuyor ne olacak? O halde Word uzantısı (docx), PDF ve EPUB gibi diğer yayın formatlarından herhangi birini tercih edebilirsiniz.

Ulysses’de Öğrenci Tarifesi de Var!

Ulysses’in tek kelek tarafı yenilenebilir ücret tarifesini kullanıyor olması. Bu şahane yazılımı kullanmak istiyorsanız 14 gün süren deneme sürümü sonrasında;

  • Aylık ₺13.99
  • 6 aylık ₺39,99
  • Yıllık ₺112,99

Ödemeniz gerekiyor. Burada Ulysses’in en baba kıyağı öğrencilere ayrı bir tarife uygulaması. Kayıt olduktan sonra öğrenci kimliğinizle Ulysses’e başvuru yaptığınızda yıllık 39.99 lisans bedeli ödüyorsunuz. Böyle elim ayağım kolum olan bir yazılım için 39.99 TL’nin gayet makul olduğunu kabul etmemiz lazım. Öğrenci başvurum ise 1 gün içinde sonuçlandı ve onaylandı.

Son Sözler

Sürekli blog içerikleri hazırlıyorsanız, metin yazarıysanız veya çok fazla dokümantasyon hazırlamanız gerekiyorsa Ulysses’i mutlaka tavsiye ediyorum.

Farkettiyseniz yazılımın dezavantajlarına değinmedim çünkü fiyatı dışında bana terso çıkaran en ufak yamuğu olmadı. Son 1 haftadır Ulysses’i kullanıyorum ve bugüne kadar böylesine işlevsel bir yazılımı kullanmak yerine MS Word, Apple Pages, LibreOffice Writer ve daha nicelerinde süründüğüm için kendimi kın kın kınıyorum :D

 

Ulysses’i beğendiniz mi? O zaman, ödüllü ve en iyi uygulamalara yer verdiğim bu içeriği de mutlaka okumalısınız: 2020’nin En İyi Mac Uygulamaları: Ödüllü Uygulamaları 🏆

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

10 Yorumlar

  1. Bildirimi görünce mutlu oldum resmen :) Editör harika duruyor. Teşekkür ediyorum yazı için.

  2. Bu yazından sonra denedim programı ve Word’e göre kat kat daha hızlı ve hafif. HTML çıktısını da benim istediğim şekilde alamadım, bu ufak problemi halledersem eğer kendisi ile uzun bir yolculuğa çıkabilirim :)

    • Burak Göç Yanıtla

      HTML çıktılar konusunda şimdiye kadar hiç sorun yaşamadım. Tam olarak nasıl bir sorun yaşadığından bahsedersen belki çözüm bulabilirim :)

  3. Mackdown ile 20 gündür çalışıyorum ve alıştıktan sonra insanı çok büyük bir yükten kurtarıyor. Windows için olanından yok muydu mühendis bey? :o

    • Burak Göç Yanıtla

      Ben yok diye biliyordum ancak sonradan fark ettim Ulysses’in Windows sürümü de varmış. Ulysses Windows şeklinde ararsan kolayca bulabilirsin Ahmet :)

      • Malesef Windows 8.1 desteklemiyormuş. Görüntülerini inceledim, Ghost blog admin panelini andırıyor, benim blogun tam masaüstü versionu gibi geldi. :)

        • Burak Göç Yanıtla

          Ulysses kadar değil ama alternatifi olarak SimpleNote’a bakmana bir öneririm hem kendisi ücretsiz bir yazılım.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.