Otomobil sürmek bir sanat. Da Vinci de bir sanatçı. Şimdi, bizim mahalledeki Boyacı Sadullah Abi ile Da Vinci’yi farklılaştıran bazı mevzular var. Hatta işin içine ekstradan Sıvacı Memduh Abi’yi katabilirim. Bu adamların biri sanatçı peki diğerleri neden değil? Birçok nedenden bahsedebiliriz. Temelinde ise bu adamların yaptıkları şeyi ve neden yaptıklarını bilmediğini gerekçe sayabiliriz.

Otomobil sürmek aynen böyle bir zıkkımdır. Caddeye çıkıp bi’ bakın. Erkeklerin hiç biri şoförlüğüne b*k değdirmeyecek ve hepsi en baba şoför olduğunu iddia edecek. Rev-Matching benim için bu aşamada; bir yalan dedektörü. Cahil ile eğitimli sürücüyü ayıran en önemli farklardan biri. Nasıl ki Da Vinci’yi Memduh Abi veya Sadullah Abi ile bir tutmuyorsak lütfen beni ve kendinizi o hanzolarla bir tutmayın, istirham koyuyorum.

Beni yanlış anlama. Adam fıtı fıtı kendi yolunda gidiyorsa lafım yok. Yalnız Hızlı ve Öfkeli setinden molaya çıkıp E5’e ve TEM’e dalan arkadaşlar keşke sahip oldukları salak cesareti dışında başka şeylere sahip olsalar. Mesela adam akıllı işin tekniklerini öğrenmeye çalışmak gibi…

Rev Matching Tekniği Nedir?

Ecnebilerin Rev Matching adını verdikleri bir hadise var. Bunu size muhtemelen yaşadığınız bir örnek üstünden açıklayabilirim.

Arabaya bindiniz, yola çıktınız, gav gav gav gidiyorsunuz.

Sonra güce ihtiyacınız oldu debriyaja bastınız arabayı bir vites düşürdünüz.

Bu sırada araba bi gerildi, şekiller yapmaya başladı ve değişim aşamasında “Tutmayın küçük enişteyi!” modunda bi kafa atıp geri geldi.

Eğer arabanın içinde sizden başka birileri varsa onların da kafaları vites değiştirmenizle birlikte bi’ ileri gidip geri geldi.

Hatta belki insanlar içinden “N’oluyor amk, nereye geldik biz…” diye düşünmeye başladılar.

Rev Matching dediğimiz olay bu sahnenin akışını değiştirmeye yardımcı oluyor. Peki ama nasıl?

Araba kullanırken kullandığınız her vites anında otomobil belli bir devir çevirir. Siz hayvanı bir vites düşürmek istediğinizde, yeni geçeceğiniz vitesin devri mevcut vitesin devriyle uyuşmadığı için araba bi sersemleyip “hadi bana müsade” moduna girer. Bir saniye içinde aynı araç “E biraz daha kalayım yeeağ” diyerek kendini geri atar. Yaşadığımız bu rahatsızlığın nedeni rev matching kullanmıyor olmamızdır. Çünkü vites değişim sırasında devirler arasında uçurumlar var. O zaman ne yapacağız? Rev Matching!

Rev Matching: Vites Düşürürken Gaz Verme Tekniği

Yukarda muhabbeti bolca anlattık şimdi işin pratik kısmına geçelim. Bir ana yolda gidiyorsunuz. Güce ihtiyacınız var veya başka bir nedenden dolayı vites düşürmeniz lazım.

  • Debriyaja basın.
  • Hızlıca gaza ayağınızı bas çek yapın veya hızlıca gaz pedalına ayarlı dokunarak devrin yükseldiğini hissedin.
  • Düşmek istediğiniz vitesi takın.
  • Ayağınızı ışık hızında debriyajdan çekin.

Aracın motor sesinin sizi heyecanlandırdığını ancak arabanızın kafa atmadığını fark edeceksinizdir. (Tabii bunu yaparken önünüzdeki araca girmeyin lütfen.)

4 adımdan oluşan bu tekniği 10 saniyede yaparsanız teknik tabii hiçbir halta yaramaz. 1 saniye ile 3 saniye arasında bunu başarmanız gerekiyor.

Çünkü Rev Matching sırasında aracın devrini bir alt vitese geçtiğimiz için yükselttik. Böylece dişliler arasındaki hız farkını minimize ederek otomobilin yeni vitese uyum sağlamasını sağladık. Hızlıca vites değişimini tamamlayarak güç kaybetmeden ve araba kafa atmadan yeni vitesimize verimli şekilde geçtik.

Yalnız dikkat: Rev Matching yalnızca vites düşürürken yapılır. Vites yükseltirken gaz vermeye ve Rev Matching yapmaya ihtiyacınız yoktur. Bu teknik efektif vites düşürmek için kullanılır.

Rev Matching’i Kimler Kullanmalı?

  • Düşük motor hacmine sahip araç kullanıcıları
  • Otomobilinde seyir halindeyken içerdeki yolcuların kafa attığını görmek istemeyen sürücüler
  • Profesyonel kariyer düşünen sürücü adayları
  • Vites değişimleri sırasında maksimum verim almak isteyen sürücüler
  • Vites düşürürken sarsıntı ve arabanın kafa atmasını engellemek isteyen sürücüler
  • Stok motora rağmen devir ve gücün o muhteşem sesini hissetmek isteyenler
  • Arabasının şanzıman ve vites kutusunu seven bilinçli kullanıcılar

Rev Matching için Tavsiyelerim

  • Rev Matching’e alışmak zaman alacaktır. Sabırlı olun ve tekniği doğru uyguladığınızdan emin olun.
  • Lütfen pratik yaparken aynı zamanda trafiği gözlemlemeyi unutmayın. İmkanınız varsa trafiğe kapalı alanlarda veya trafiğin yoğun olmadığı saatlerde pratik yapın.
  • Rev Matching her viteste kullanmak için uygundur ancak 1 ve 2. viteste kullanırken daha dengeli davranın.
  • OTOMATİK VİTES arabada Rev Matching yapılmaz! Otomatik vites araçlar zaten Rev Matching’i siz farkında olmadan sizin yerinize yaparlar. Otomatik şanzımanlı araçlarda Rev Matching yapmaya çalışmak aracınız için sağlıklı sonuçlar vermez ve pratik faydası yoktur.

Son Söz:

Rev Matching’i doğru uygulamayı başardığınız takdirde bu teknik sürüşünüze yeni bir boyut kazandıracaktır. Yalnızca benim yazdıklarıma takılı kalmayın. Daha çok okuyun, daha çok araştırın ve bol bol video izleyin. İyi sürün ve hep hayatta kalın.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

35 Yorumlar

    • Burak Göç Yanıtla

      Çağdaş milletin başına iş çıkaracaksın :D Bu pilot arkadaşımızın yaptığı “Heel Toe Shifting” (Hiil tuğ şifting olarak okunuyor) adı verilen bir teknik. Esasen Rev-Matching’den daha etkili bir teknik fakat bizim durumumuzda bazı dezavantajları var. Birincisi bu teknik pist ortamı için uygun. Keskin viraja geldiğinizde sağ ayağınızla gaz ve frene hükmederek virajdaki devir ve hız kaybını önlemeye yardımcı oluyor. Bunu caddede sokakta denediğinde o iğrenç asfalt ilk keskin virajda laaaps diye bizi kenara savurur. İkincisi birçok araçta bunu uygulamak sıkıntı. Örneğin benim aracımda fren ve gazın arasında Beylikdüzü ile Kartal kadar mesafe var. Çok denedim ama benim aracımda bu tekniği kullanmak inanılmaz zor. Üçüncüsü bu teknik cadde kullanımında pek kullanışlı olmuyor hele ki İstanbul trafiği gibi yerlerde… Bu yöneteme alışmak çok zaman alıyor ve aktif kullanmak için baya pratik yapmak gerekiyor. Yarış düşünmüyorsanız pek gerek yok. Yine de arkadaşların Heel Toe’yu görmesi açısından faydalı bir video oldu teşekkürler :)

  1. Emre Balıkel Yanıtla

    Hocam ben öncellikle düşmek istediğim vitese takip ardindan gaz verip, debriyajı kaldırıyorum bu yanlışmı?
    Bana aynı gibi geliyor ama sizinde fikrinizi almak istedim.

    • Burak Göç Yanıtla

      Eğer bunu motor devrini yükseltmek için yapıyorsanız zaten yaptığınız şey Rev-Matching oluyor. Önemli olan debriyajdan ayağınızı çekmeden önce gaz vererek motorun devrini arttırmış olmanızdır.Vitese takarken veya vitesi taktığınız sırada gaza basmanızın pek bir önemi yoktur.

      • Emre Balıkel Yanıtla

        Hocam birde ben gazi olmasi gereken devrire getirip sabit tutuyorum bu sirada ayagimi debriyajdan kaldiriyorum. Aragaz yapmiyorum. Yaptığımın bir sakıncası var mı?

        • Burak Göç Yanıtla

          Eğer dengeli olarak yapabiliyorsan hiçbir sorun yok. Bunu da şöyle anlayabilirsin: bahsettiğin gibi vites düşürünce araba kendini bir öne atıp bir geri çekiyor gibi oluyor mu? Olmuyorsa gayet başarılı bir geçiş yapıyorsun demektir. Senin yaptığın gibi rev-match uygulamak, düşük hacimli ve beygiri düşük otomobillerde avantajlıdır. Örneğin benim aracım 1.2 ve 8 valf. Debriyaja basıp gaza bastığımda baya pedala basmam lazım ki, motor istediğim devre ulaşsın. Bu nedenle ben de çoğu kez senin yaptığın gibi yaparak aradaki zaman farkını kapatmayı başarıyorum. Beygiri yüksek ve toplama gücü yüksek bir araç kullandığımdaysa normalde olması gerektiği şekilde yapıyorum. Anlayacağınız her ikisi de uygundur :)

          • Emre Balıkel

            Evet hocam gaza basiyorum, debriyajdan ayağımı kaldırıyorum aynı gaz ile araba sanki bosa atmisim gibi gidiyor . Birde hocam benim arabam 1.3 multijet.
            Siz buyuk hacimli guclu motorla olmasi gerektiği gibi yazmissiniz o nasil oluyor, bir fark varmı? Benim yaptigimdan

          • Burak Göç

            Hayır yok, 1.3 ve 1.6’ya gibi motorlarda bu farkı hissetmek pek mümkün değildir. Eğer bir gün 2 bin veya 3 bin motor otomobiller kullanma şansınız olursa onlarda debriyaja bastığınız gibi gaz vererek düşürmenizin daha mantıklı olduğunu hissedeceksinizdir.

  2. Hasan Bülbül Yanıtla

    Merhaba,vites küçültürken bu tekniği uygulamadan küçültmek nasil oluyor. Öncelikle ayağımızı kavramaya kaldırıyoruz orada araba kuculttugumuz vitesin devrini bulana kadar kavramada tutmalimiyiz? yoksa kavramada direk gazı vermelimiyiz ?

    • Burak Göç Yanıtla

      Merhaba Hasan, aşama aşama özetlemem gerekirse:
      01. 4. viteste fıtı fıtı gidiyoruz, rampa var veya aracımız hantallaştı ve vites düşürmemiz gerekiyor,
      02. Elimizi vitesin üstüne koyarak vitesi 3’e düşürmek için hazır tutuyoruz,
      03. Debriyaja bastığımız anda gaza basarak, motorun kavramadan ayrıldığı boşlukta motorun sabit devrini yükselterek dişlilerin geçmesi için devri yükseltiyoruz.
      04. Üçüncü adımdaki hareketimizi yaparken ayağımız zaten debriyajda olacak, gaz verdiğimizde devir arttığı anda vitesi 3’e takıp ayağımızı olabildiğince hızlı (çünkü devrin düşmemesi gerekiyor) çekiyoruz.

      Umarım açıklayıcı olabilmişimdir :)

      • Hasan Bülbül Yanıtla

        Hocam peki 3 taktigimizda debriyaji birakirken hala gaz veriyor olmaliyimiyiz yoksa gazdan ayagimizi cekmis mi olmaliyiz ? Aragaz yapiyorsak debriyajdan çektikten sonra tekrar gaza basinca arana ileri atak yapmazmi ?
        Birde hocam bu tekniği uygulamadan nasıl kücültuyoruz ?

        • Burak Göç Yanıtla

          Bunu geçtiğimiz gün bir başka arkadaş daha sormuştu; şayet aracınızın motoru kuvvetliyse ve devri çabucak yükselebiliyorsa, debriyajdan çekerken gaz vermenize gerek yok. Debriyaja bastınız, gaz verdiniz, vitesi taktınız ve hızlıca ayağınızı çektiniz. Fakat küçük hacimli motorlarda devir çok çabuk düştüğünden debriyajı salmadan önce ufak bir dokunuşla devir kaybını minimize etmek mümkün.

          Bu tekniği uygulamadan vites küçültmek de pekala mümkündür. Bu şekilde vites düşürmek zor olduğundan her 100 sürücüden en fazla 5’inin bu yöntemle düşürdüğünü söyleyebiliriz. Normal şartlarda debriyaja basarsınız, biraz devrin düşmesini bekler, vitesi takar ve ayağınızı kademeli olarak debriyajdan çekersiniz.

  3. Hasan Bülbül Yanıtla

    2.olana zor dediniz dimi?
    Hocam 2. Anlattığınız da kavramada tutuyoruz peki hemen kavramada gaz veriyormuyuz yoksa biraz kavramada tutarken devir yukselincemi gaz veriyoruz.

    • Burak Göç Yanıtla

      Hayır, zor olan bu içeriğin konusunda anlatılan Rev-Matching tekniğidir.

      “Normal şartlarda debriyaja basarsınız, biraz devrin düşmesini bekler (amatörseniz beklemeden), vitesi takar ve ayağınızı kademeli olarak debriyajdan çekersiniz.” bunu yaparken kavramada gaz vermenize gerek yoktur.

      Yok eğer birinci olanı yani Rev-Matching’i soruyorsanız, onun için içeriği tekrar detaylıca okumanızı tavsiye edeceğim çünkü mantığı tam olarak anlayamadığınızı düşünüyorum :) Ayrıca Rev-Match hakkında mutlaka birkaç video izleyin, daha kolay kavramanıza yardımcı olacaktır.

  4. Hasan Bülbül Yanıtla

    Peki hocam motor freni gerceklesmezmi yani normal olanda birde neden devrin dusmesini bekliyoruz .
    Birde sizlere nasil rev matching yaptığımi anlaticam dogru yanlismi siz karar verin.
    1. Debriyaja basıyorum
    2. Dusecegim vitese takıyorum.
    3. Gaz veriyorum ve bu gazi surekli sabit tutuyorum yani 3ten 2e aliyorsam mesela 3000 devire gelecekse 3000 devirlik gazi sabit tutuyorum.
    4. Ayağımı debriyajdan kaldiriyorum.

    • Burak Göç Yanıtla

      Evet motor freni gerçekleşir. Devrin düşmesini beklememizin nedeni de motor freninin gerçekleşmesini engellemektir.

      Bahsettiğin Rev-match sana fazlasıyla zaman kaybettirecektir: Debriyaja bas, gaz ver ve vites düşür şeklinde geçirilmesi hem en sağlıklısı hem en pratik olanıdır :)

  5. Hasan Bülbül Yanıtla

    Hocam bu dediğinizi yapiyorum artik yani alismaya çalışıyorum ama ben debriyaja basip gazi veriyorum ve gazi sabit tutuyorum debriyaji birakincada hizlanmak istiyorsam biraz daha basiyorum bu yaptığım yanlismi ?

    • Burak Göç Yanıtla

      Bir yerde muhtemelen anlamadığınız bir şey var, bu tekniği uyguladığınızda motor freni yapmadan otomobilin devrini yükseltmiş olmalısınız. Bu arada sadece vites düşürürken bu tekniği uyguluyoruz. Yükseltirken denemiyorsunuzdur umarım. Çünkü öyle algıladım da :)

  6. Hasan Bülbül Yanıtla

    Hocam siz beni yanlis anladiniz.
    Ben debriyaj basiliyken gazi sabit tutuyorum.
    3ten2 ye aliyorum mesala 3000 devire gelecek 3000 devirlik gaz verip onu sabit tutuyorum bas cek, aragaz yapmiyorum bunun bir sakincasi varmi ? (Yukseltirkende yapmiyorum)

    • Burak Göç Yanıtla

      Hayır yok. Yaptığınız da zaten doğru. Bazı araçlarda (özellikle beygiri yüksek araçlarda) sizin yaptığınız gibi uyguladığınızda araç kendini istemsice öte atabilir (devir uyuşmazlığından dolayı). Bu tip araçlarda halk tabiriyle “ara gaz” şeklinde rev-match yapmak daha etkilidir. Ama düşük beygirli araçlarda sizin yaptığınız doğrudur. Yükseltirken yapmamanız gerekiyor, onu da zaten yapmıyormuşsunuz. Yapsanız bile aracın kafa atmasından yola çıkarak yanlış bir şey yaptığınızı anlardınız zaten :)

  7. Hasan Bülbül Yanıtla

    Hocam 1.6 dizel 130 hp 320 nm bir aracta benim yaptığım yanlis olurmu ?

    • Burak Göç Yanıtla

      Pek yanlış sayılmaz ama ben 1.2 Benzinli 70 HP 8V bir araçta bile çoğu kez nizami yapıyorum. Eğer devri düşürmeden yapabiliyorsanız olması gerektiği şekilde rev-match yapmanız daha sağlıklı olacaktır.

  8. İlyas Okuyan Yanıtla

    Burak bey ben rev matching’i bu şekilde yapıyorum.
    1) Debriyaja basıyorum.
    2) Gaza bas çek yapıyorum gazi biraktigim gibi düşmek istediğim vitese takiyorum.
    3)Ve ben vitesi düşürürken devirde yükseliyor, debriyaji birakirken kavramada gaza dokunuyorum. (Debriyaji biraktiktan sonra gaza basinca koltuğa yaslamasin diye.)
    Bostayken bir anda hizlanmak istersemde bosu olduğum vites gibi düşünüyorum, gerisini ayni yapıyorum.
    Yaptıklarım doğrumu ?
    Bu videodakinin aynısını yapıyorum
    https://youtu.be/z3oq3qlrgHc

    • Burak Göç Yanıtla

      Evet videodaki arkadaş olması gerektiği şekilde yapıyor fakat dikkat edersen vites düştükten sonra debriyajı bırakırken kavramada gaza dokunmuyor (ki sen böyle yaptığını söylemişsin). Buna ihtiyaç duymanın farklı nedenleri olabilir diye düşünüyorum. Devri yeterince yükseltip aynı anda vitesi düşürdüğünüzde zaten koltuğa yaslamalık bir olay kalmayacaktır. O kısımda size yardımcı olmam adına belki biraz daha detay verebilirsiniz :)

  9. İlyas Okuyan Yanıtla

    Yukarıda Hasan’a anlatırken devir yükseldiği anda vitesi kucultuyoruz demissiniz fakat vidoda gaz verdiği anda küçültüyor, devirde vitesi küçültürken yükseliyor hangisi daha avantajlı ?
    Kavramada gaza basmanın bir sakincasi varmi ?Normal şekilde küçültürkende kavramada biraz tutuyorum tam bırakacağım anda kavramada gaza basıyorum . Rev match yapincada tam bırakırken kavramada gaza basıyorum.

    • Burak Göç Yanıtla

      Hasan’a anlattığım metod düşük hacimli otomobiller için geçerlidir. Örneğin 1.2 veya 0.9 litre gibi motorlarda debriyaja bastığınız anda gaz verip hemen düşüremeyebilirsiniz. Siz aynı anda vitese takmaya çalışsanız bile devir istediğiniz hedef devirden küçük kalabilir. Bu gibi durumlarda ufaktan ayağınızı gazda tutmanız hedef devri yakalamanıza yardımcı olur. İkisi de Rev-match fakat tekniklerin uygulama aşamasında ufak bir farklılığı var. Eğer otomobilinizin gaz tepkisi iyiyse gaz verdiğiniz anda vites düşürmeniz en ideali, pratiği ve mekanik açıdan sağlıklı olanıdır. Kavramada tekrar gaza basmanızın nedeni muhtemelen devri yeteri kadar yükseltemiyor oluşunuzdur.

  10. İlyas Okuyan Yanıtla

    -Debriyaja bastık gaz verdiğimiz anda vitesi kuculttuk devrin vitesi küçültürken yükseliyor olmasının mekanik aksam için bir sakıncası yok anladığım kadarıyla öyle değilmi?
    -Boştan vitese atarken boşta debriyaja bastığımız anda gaz verip vitese takmanin bir sakincasi varmi ?
    -Konumuzla pek alakası olmasada araç durur haldeyken, aragaz veriyorken vitese takmanın bir sakincasi varmi? Arkadaşım geçen gün böyle bir hareket yaptida aklima takıldı.
    – 1.2 turbo benzin. 1.3/1.6 turbo dizel arabalarda hangisini uygulamak gerekir?
    Burak bey benim uygulamamı tavsiye ettiğiniz hangisi ? Bana sizin Hasan’a söylediğiniz daha mantıklı geliyor. Öteki türlü dediğiniz gibi devir yetersiz kalıyor.
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler 😀😀

    • Burak Göç Yanıtla

      – Devrin yükselmesi zaten iki vites arasındaki devir farkını eşitlemek için yaptığımız bir şey ve olayın tamamı bunu sağlamak için yapılıyor. Hayır, otomobilin yüksek devir yapmasında hiçbir sorun yok.
      – Bu boş olayını ayrı bir teknik olarak ecnebiler uyguluyorlar ama boştayken değil de vites yükseltmek için yapıyorlar. Debriyaja basıp devri yükseltip hemen debriyajı bırakıyorlar. Böylece devir desteklenmiş oluyor. Fakat boşta yapıldığında motora ne gibi bir sakıncası olacağı hakkında net konuşmak istemiyorum. Ayrıca pratikte bir faydası olur mu o konudada bir fikrim yok maalesef.
      – Neden böyle bir şey yapılır bilmiyorum :D Bana saçma geldi. Neticede debriyajı salmadığınız sürece boşa verilen gaz olacaktır.
      – Ben motor hacmi belirlesem de aslında beygir ve tork gibi değerler de önemli. Bunu sürücünün kendisi denedikten sonra tahin etmelidir. Eğer anlık geçişlerde devir düşmüyorsa anlık yapmak işinizi kolaylaştırır. Devir çok düşüyorsa otomobil yeteri kadar güçlü değildir. Bu gibi durumlarda hafif gaz ile (geçen sefer konuştuğumuz muhabbet) destekelemek faydalı olacaktır.

      Tavsiyeden ziyade olması gereken şekilde yapmak her arabaya uyum sağlamıyor, bunun nedeni motorun güçsüz kalması. Motor güçsüz kalıyorsa eğer düşürmeden önce devri biraz fazladan yükseltmek veya ayağınızı bir süre gazda tutup devrin düşmeyeceği şekilde düşmek bir çözümdür. Fakat otomobil yeterince devir kaybetmiyorsa şırrakt diye düşmek hem zaman kazandırır hem de sürüş konforu açısından avantajlıdır :)

  11. İlyas Okuyan Yanıtla

    O zaman ben bu şekilde uygulayacağım ;
    1) debriyaja bastik, gaza bas yaptik.
    2) devir yükseldiğinde düşmek istediğim vitese takip ardindan debriyaji bırakacağım.
    Fakat hızlanmak için gaza tekrardan ne zaman basmalıyım ?
    Debriyaji birakinca gaza basinca araba ileri atak yapmazmi ? Ben daha pürüssüz olmasi icin tam bırakırken kavramada gaza basıyorum
    Sürücü kursunda hocam kavramada gaza basılır demişti ama bu tekniği anlatmamıştı 😂😂
    Hocam kavramada biraz tutulur tam bırakılırken gaza basilir demisti.

    • Burak Göç Yanıtla

      Sürücü kursunda kursiyerlere “temel sürüş teknikleri” öğretilir. Bu ise “ileri sürüş teknikleri” konusunda karşınıza çıkabilecek türden bir teknik. Yukarıdaki sıralama doğrudur. Eğer devir yeterince yüksek ise ve alt vitesteki devri karşılıyorsa araba kendini ileri atmaz. Rev-matching’in doğasında bu var. Bu hareket bir alt vites ile mevcut vites arasındaki devir farkını eşitlemek için yapılıyor. Eğer araba kendini ileri atıyorsa devri yeterince yükseltmeyi başaramıyorsunuz demektir. (Motor sesinin yükselmesi normaldir, çok hafiften ‘çok çok hafiften’ ileriye doğru sıçrama yapabilir ama bunu araç içindekiler hissetmeyecektir bile.)

  12. İlyas Okuyan Yanıtla

    Burak bey yukarıdaki yorumlarda normal şekilde vites küçültürken debriyaja basar biraz devrin düşmesini bekleriz demişsiniz bununda motor frenini engelleyeceğini söylemişsiniz.
    Ama devir düşünce kavrama süresi uzayacak ve debriyajın daha çabuk eskimesine neden olacaktır ve bana hiç mantıklı gelmiyor çünkü bu konuda devri yükseltip kavrama suresini kisaltiyoruz orada neden devri düşürüp kavramayı uzatalım? Neden devrin düşmesini beklediğimizi anlatırmısınız?

    • Burak Göç Yanıtla

      İlyas Bey, siz muhabbeti çok yanlış anlamışsınız, benim anlatmak istediğim o değildi. Yorumları (en baştan) tekrar okursanız onu arkadaşa neden açıkladığımı mutlaka fark edeceksinizdir. O arkadaş Rev-match olmadan (geleneksel yöntemle) nasıl vites değiştirildiğini sormuş. Geleneksel yöntemde şoförler vites düşmek istediklerinde rev-match’i bilmedikleri için debriyaja basıp arabanın fırlama hareketini kesmek adına biraz devrin düşmesini beklerler, devir düşünce vitesi takıp yavaşça debriyajı bırakırlar. Devrin düşmesini beklemeleri haliyle (devir düştüğü için) motor frenini engeller ancak sizin de söylediğiniz gibi bunun çeşitli dezavantajları var. Rev-match zaten bu dezavantajları ortadan kaldırmak amacıyla yapılıyor. Size mantıklı gelmemesi normal çünkü o bahsedilen geleneksel yöntemle vites düşürmektir olayları karıştırmışsınız. Rev-match için lütfen içerik bölümünde anlatılanları baz alın.

  13. İlyas Okuyan Yanıtla

    Bende geleneksel yöntemden bahsediyorum zaten. Benim yanımda hiçbir şoför debriyaja basıp devrin dusmesini beklemedi. Direk düşmek istediği vitese takti ve debriyaji bırakıp yoluna devam etti.
    Neden debriyaja basinca devrin biraz düşmesini bekliyoruz (devir dusmesi dediğiniz rolanti devrine kadarmi?) devir düşünce motor freni engellenirmi ? ve fırlama etkisi olarak bahsettiğiniz nedir ?
    Bunları aciklarmisiniz ?

    • Burak Göç Yanıtla

      Kapsamlı bir örnekle açıklayayım: Düz bir yolda 3. viteste 3.500 devir ile gidiyorsunuz, önünüzdeki trafiğin hızı aniden düşmeye başladı ve sizin de 2. vitese düşmeniz gerekiyor. Yapabileceklerin şunlardır: Frene basarak aracı yavaşlatırsın, debriyaja basarsın, 2. vitese takar ayağını çekersin. Frene basma sürecin + debriyaja bas çek sürecin boyunca aslında sen motorun devrinin düşmesini beklemiş olursun. Eğer durma olayının daha hızlı olması gerekirse bu kez de debriyaj ve frene aynı anda basarsın yine devrin düşmesini beklemiş olursun. Devrin düşmesini beklemeden hart diye debriyaja basıp (senin söylediğin gibi) 2. vitese takar ve ayağını kavramada beklemeden (devir düşmesini beklemeden) yine hart diye çekersen; motorun 3. vitesteki 3.500 devri ile 2. vitesteki 3.500 devri birbirini karşılamayacaktır. Bu durumda motor freni dediğimiz olay devreye girecek ve otomobilin tekerlekleri “bir saniyenin çok daha altında” bir süre için kilitlenip kendini geri salacaktır.

      Bir başka örnek vermem gerekirse: bir sonraki sefere otomobil sürerken 3. vitesten 1. vitese kaç saniyede düştüğünüzü sayın. Bakalım devrin düşmesi için refleks olarak (frenle veya debriyaja basarak) bekliyor musunuz yoksa beklemiyor musunuz… Rev-Match “Devir Eşleşmesi” denilen olaydır. Yani, söz gelimi; 3. vitesten 2. vitese geçerken aradaki devir farkını kapatmak ve aynı anda hızdan ödün vermemek için uygulanan bir tekniktir. Devri eşlediğimiz için motor kompresyonuna da gerek kalmamaktadır.

      Rev-Match’i yaptığımızda frene basmamıza gerek kalmadan aynı hızı koruyup bir alt vitese geçeriz ve bu sırada motor freni veya devir farklılığından dolayı arabanın kendini ileri atmasını engellemiş oluruz. Siz tahminimce bu örneklemeleri rampa yukarı giderken 5. vitesten 4. vitese atmak gibi hayal ediyorsunuz. Bu vites aralıklarında ve düşük devirlerde yaptıklarınız 1, 2 ve 3. vitesteki kadar net hissedilmeyecektir. Umarım daha açıklayıcı olabilmişimdir.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.