USB belleğiniz RAW’a mı dönüştü?

Hadi, onu eskisi gibi sağlıklı ve şahsiyetli bir USB flash belleğe dönüştürelim!

RAW’a dönüşen USB flash belleklerle uğraşmanın tatsız bir şey olduğunu yıllar önce deneyimlemiştim. Format atmak için zemin, saha ve USB Flash belleğimin hazır bulunduğu, güneşin turuncuya çaldığı bir gündü…

USB belleğime tam mutlu mesut Windows ISO’sunu çekerken, ansızın bilgisayarımın şarjı bitti. Aynı işi ikinci defa yapmanın gıcık ağırlığıyla bilgisayarımı tekrar açtığımda avucumda artık RAW’a dönüşmüş şahsiyetsiz bir USB bellek duruyordu.

Hiçbir yazılım tarafından şahsiyeti tanınmayan, karaktersiz bir USB bellekten bahsediyorum…

USB belleğimi o günün şartlarında kurtarırken baya zorlanmıştım. Merak etmeyin, siz aşağıdaki RAW USB belleği kurtarma (NTFS’e dönüştürme) yöntemleri sayesinde kendinize renkli küfürler savurmanıza gerek kalmadan RAW USB belleğinizi kurtarabilirsiniz!

01. RAW USB Belleğinizi Rufus ile Kurtarın

RAW’a dönüşen USB belleğinizi Windows bilgisayarlar şahsiyetsiz kabul edecek, bununla kalmayıp onu NTFS’e veya başka bir formata dönüştürmeyi reddedecektir. Hatta disk yöneticisi yazılımları dışında bilgisayarınız RAW USB belleğinizi hiç tanımayacak.

Neyse ki, Rufus RAW USB belleğimizi tanıyor. Onun için önce Rufus’u kendi sitesinden indirin. Kurulum gerektirmeyen bu minik yazılımı çalıştırın ve aşağıdaki adımları takip edin:

  • “Aygıt” bölümünden RAW’a dönüşen USB belleğinizi seçin. (Eğer bu bölümde USB belleğinizi göremiyorsanız, 2. veya 3. yöntemi deneyin)
  • Önyükleme seçimi alanından bir ISO dosyasını seçin. Bu bir Windows ISO dosyası olabileceği gibi herhangi bir ISO dosyası olabilir. Eğer elinizde bir ISO dosyası yoksa Google’layarak düşük boyutlu rastgele bir ISO dosyasını indirebilirsiniz, içeriği önemli değil.
  • “Dosya Sistemi” bölümünden FAT32 (Varsayılan)’ı seçin.
  • Her şey hazırsa “BAŞLAT” butonuna tıklayın ve işin geri kalanını Rufus’a bırakın.

Rufus ile ISO dosyasını yazdırdıktan sonra USB belleğiniz RAW olmaktan kurtulacaktır. Flash belleğinizi kurtardıktan sonra, Windows’un Diski Biçimlendir adımlarını takip ederek NTFS formatına dönüştürebilirsiniz.

 

02. Komut Satırı ile RAW USB Flash Belleğinizi Kullanın

Rufus genellikle RAW olan USB bellekleri kurtarmayı başarıyor. Yine de çaresiz kaldığı durumlar olabiliyor. Eğer USB belleğinizi Rufus veya benzeri yazılımlar tanımıyorsa komut satırını ve birkaç basit kodu kullanarak USB flash belleğinizi 1 dakikadan kısa sürede kurtarabilirsiniz:

  1. Komut Satırı (CMD)’nı açın.
  2. diskpart yazıp enter’a tıklayın.
  3. list disk yazıp, Enter’a tıkladığınızda; bu komut size ufak bir liste geri çevirecek. Buradan RAW USB belleğinizin numarasının kaç olduğuna bakın ve sayıyı not alın.
  4. select disk X komutunu yazın. X yerine, bir önceki komutla öğrendiğimiz disk numarasını yazın.
  5. clean yazıp Enter’a tıklayın.
  6. create partition primary yazıp Enter’a tıklayın.
  7. select partition 1 yazıp Enter’a tıklayın. (USB belleğinizin rakamı kaç olursa olsun, bu komuttaki 1 rakamını değiştirmeyin)
  8. active yazıp Enter’a tıklayın.
  9. format fs=fat32 (Eğer NTFS’ye dönüştürmek istiyorsanız FAT32 yerine NTFS yazabilirsiniz.) yazıp Enter’a tıklayın.
  10. assign yazıp Enter’a tıklayın.
  11. Ve son olarak exit yazıp Enter’a tıklayın.

Hepsi bu kadar. Artık RAW USB Flash belleğimiz FAT32 formatında ve kullanılmaya hazır!

03. Linux ile RAW USB Flash Belleğinizi Biçimlendirin

İki yöntem de işe yaramadıysa son çareniz Linux!

  • Ubuntu veya herhangi bir Linux dağıtımının LiveCD özellikli ISO dosyasını indirin.
  • Bu ISO dosyasını çalışan bir USB’ye boot edilebilir şekilde Rufus ile yazdırın.
  • Bilgisayarınızı USB’den başlatın ve LiveCD özelliğiyle USB’yi çalıştırın.
  • Açılan Linux işletim sistemi üzerinden USB belleğinizi herhangi bir araç veya terminal ekranı yardımıyla biçimlendirin.

3. yöntem hakkında daha fazla detay vermek isterdim ancak ne kadar detay verirsem vereyim, Linux konusunda deneyimsiz bir son kullanıcı için süreç kolay olmayacaktır. Onun için 3. alternatif yöntemi sadece teknik anlamda deneyimli kullanıcılar için özetledim.

3. yöntemden birini kullanarak mutlaka sonuca ulaşmış olacağınızı düşünüyorum. Tüm Windows bilgisayarın tanıdığı, sağlıklı ve turp gibi USB flash belleğinizi kullanmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.


Bu içerik RAW USB Flash belleği kurtarma yolculuğunuzda size yardımcı oldu mu? Takıldığınız bir yer var mıydı? Deneyiminizi benimle ve USB flash belleğini kurtarmaya çalışan diğer okurlarla da paylaşmayı unutmayın!


Bu içerik ilk kez 8 Aralık 2014’de yayınlanmış ve 6 Ocak 2019‘da güncellenmiştir.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

52 Yorumlar

  1. teşekkürler o kadar uğraşmıştım tam kıracaktım usb yi rufus ile formatladım.eyv saol arkadaş..

  2. Selam. Benim flash da rahmetli oldu galiba. Rufus ile de denedim fakat olmadı. Kapasite 64MB olmuştu oluş o oluş. Maalesef bende işe yaramadı.

  3. Eyvallah bro…CMD-diskpart yapmadan işimi gördü. Diskpartta her zaman bir risk var. Yanlış işlem yapılırsa harddiskin komple silinme tehlikesi var…

  4. tam 5 yada 6 saat ugrastim ama ne hikmetse usb raw dan kurtarip formatlayamadim ve tam umudu kesmisken senin bu yazina denk geldim ve sayende usb yi kurtardim, cok ama cok tesekkur ederim.

  5. hocam merhaba rufus programını nasıl kullanıcaz. benim usb de raw formatına dönüştü kullanamıyorum hiçbir türlü. Partition Magic kısmını anlamadım yazıdaki usb’yi nasıl kurtarabilirim.

    • Burak Göç Yanıtla

      Merhaba Fatih, yazı gerçekten baya eski. Senin yorumundan sonra içeriği tekrar okudum ve o zamanlar ne kadar rezalet yazdığım acı gerçeğiyle yüzleştim. En basit şekilde anlatmam gerekirse:
      – Önce Rufus’u internet sitesinden indirin.
      – RAW formatındaki USB belleğinizi bilgisayarınıza takın.
      – Rufus’u açın. Rufus, USB belleğinizi gördüğünde Rufus’u kullanarak USB’nizi biçimlendirin. Bu arada, eğer doğrudan biçimlendiremezseniz herhangi bir ISO dosyası indirin. Bu ISO dosyasını biçimlendirmeden önce sizden isteyecektir.

      Rufus her zaman kurtaramasa bile büyük oranda başarı elde edilen, oldukça gelişmiş bir yazılımdır. Umarım yorumum içerikten daha fazla yardımcı olacaktır :)

  6. Rufus’u indirdim ama biçimlendirme de hata alıyorum resimli anlatım yapabilir misiniz

    • Burak Göç Yanıtla

      Bu içeriği 2014 yılında hazırlamıştım. Sizin yorumunuzdan sonra birçok okurun hala bu içeriğe ihtiyaç duyduğunu fark ettim ve içeriği baştan sona güncelledim. Umarım şimdi içeriğin daha fazla faydası dokunacaktır :)

  7. Merhaba,
    USB belleği yukarıda anlatığınız gibi yaptım,fakat dosya sisteminde FAT32 çıkmıyor sadece NTFS var,yapabileceğim başka birşey varmı ?
    Zaten bu usb belleğide rufus ile windows kurmaya çalıştığım sırada kaybettim

    • Burak Göç Yanıtla

      NTFS olarak biçimlendirdikten sonra Windows bir bilgisayar aracılığıyla FAT32 olacak şekilde biçimlendiremiyor musunuz acaba?

  8. Öncelikle program için teşekkür ediyorum. Ancak

    Erasing 128 sectors
    write_sectors: Write error [0x0000045D] Bir G/Ç aygıt hatası nedeniyle istek yürütülemedi.
    StartSector: 0x00000000, nSectors: 0x1, SectorSize: 0x200
    Retrying in 5 seconds…

    bu hatayı aldım sebebini biliyor musunuz acaba…

    • Burak Göç Yanıtla

      Aldığınız spesifik hata koduna baktığımda, genellikle düşük kaliteli Flash bellek kullanıcılarının buna benzer hatalar aldığını görüyorum. Ayrıca, eğer bu cihaz bir harici disk ise işlemi farklı bir kabloyla denemeyi de unutmayın. Bazıları bu hatayı kullandıkları kablodan kaynaklanan sorunlar nedeniyle almışlar. Bu da ek bir bilgi olsun.

  9. Epeydir ben de aynı problem ile uğraşıyordum. Sabah sizin önerilerinizi okudum. Benim harici bellek 1 terabayt. Sanırım büyük olduğu için 1. işlem işe yaramadı. Komut satırından ikinci önerinizi yaptım. Saat sabah 11 gibi başladım. Şu an saat öğleden sonra 4. Ve ancak yüzde 34’ü tamamlandı gösteriyor. Disk büyük olduğu için mi bu kadar uzun sürüyor? Yoksa başka bir sıkıntı mı var acaba?

    • Burak Göç Yanıtla

      Komut satırı üzerinden yaptığımız biçimlendirme tam biçimlendirmedir. O yüzden uzun sürmesi normal ancak daha önce bu kadar büyük bir diskle denemedim. Yine de süre bana abartı gelmedi. Mutlaka sonuna kadar bekleyin, muhtemelen sorununuz çözülmüş olacaktır. Formatlama tamamen bittiğinde de beni de haberdar ederseniz sevinirim :)

      • Teşekkürler Burak Bey. Yüzde 42 olmuş. Sanırım bu gece boyunca devam edecek gibi. Yeter ki düzelsin de bir hafta da beklerim :)

        • Burak Göç Yanıtla

          Bu yöntemlerle birçok USB ve harddisk’i kurtardım veya kurtarılmasına vesile oldum. Umarım, sizin ki de kurtulanlardan olur. Neticeyi bekliyor olacağım! :)

          • Malesef olmadı. Gece bir ara baktım, yüzde 80 olmuştu. Sabah 6 gibi baktığımda “Sanal disk hatası: Birimin boyutu çok büyük” uyarısı veriyordu. Bu sabah ntfs olarak yeniden başladım. Şu an yüzde 42 olmuş. Bu şekilde çözülmez ise bu 3 yolun dışında başka bir yol var mı acaba?

          • Burak Göç

            Maalesef. Bu yöntemler dışında kurtarmak için yapılabilecek bir şey yok. En azından benim bildiğim yok diyelim. Çok üzüldüm. Tam olarak ne yaptığınızda disk RAW’a dönüşmüştü acaba?

          • Bu belleği en son iki buçuk yıl önce kullanmıştım. Bilgilerimi depoladım ve dolabıma koymuştum. Yani öyle güneşe, neme felan da maruz kalmadı. Sonra taktığımda bu halde buldum. R-studio programı yardımıyla içindeki bilgilerimi kurtardım ama belleği rav durumundan kurtaramadım. Sabah tekrar başlattığım işlem hala devam ediyor. Şu an yüzde 73 olmuş. Bakalım bu defa işe yarar inşallah.

          • Burak Göç

            İlginç… Gerçekten bunların dışında paylaşabileceğim ayrıca bir ipucu yok. Biraz yabancı kaynakları taradım ama bunların dışında işe yarar pek bir şeye de rastlayamadım. :(

  10. USB Belleğe format atarken yarıda kesildi ve RAW biçimine döndü, aynı anda disk yazmaya karşı korumalı hatası da veriyor. bahsettiğiniz ilk iki yöntemi denedim ancak yazmaya karşı korumalı olduğundan işlem yapamıyorum

  11. Merhaba. Söylediğiniz 3 yöntem ve harici birçok programı denedim fakat çözüm bulamadım. Rufus ile aygıt NO LABEL olarak görünüyor. Bunun haricinde diskpart ı denedim fakat clean dedikten sonra “sistem belirtilen dosyayı bulamıyor diyor”, haliyle devamını getiremiyoruz.
    Bunlar haricinde ;
    1- AOMEI Backupper Standard
    2- USB Disk Storage Format Tool
    3- Hard Disk Low Level Format Tool
    4- EaseUS Data Recovery Wizard
    5- Casper 8.0 SmartStart
    6- Novicorp WinToFlash Lite
    7- MiniTool Power Data Recovery 8.5

    programlarını da denedim ama nafile. Artık bende öyle hırs yaptı ki illa çözecem. Bu arada usb kapasitesi 256 GB. Haliyle exFAT olarak format deniyorum. Bu konudaki görüş ve tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.

    • Burak Göç Yanıtla

      Bunca denemeye rağmen ilerleme yoksa, “Acaba donanımsal bir sıkıntı mı var?” ihtimalini düşünmek gerek. İçerikte anlattıklarım ve diğer arkadaşların yorumlarına verdiğim yanıtlardan faydalanabilirsin. Üzgünüm, bunlar dışında aklıma bir şey gelmiyor :(

  12. sen adamsın ya.w8.1 yükleyecektim flash diskim bozuktu.başka flash belleğimde yoktu rufus ile çözüme ulaştım senin sayende.ellerine emeğine sağlık.diğer yöntemler işe yaramadı cmd komutları falan ama rufus %100 sorunumu çözdü.tekrardan teşekkür ederim ;)

  13. Öncelikle Merhaba Ben USB’ye High Sierra Kurulumunu Yaptım ve boot edip kuruluma geçtim bilgisiyar kendini resetledi ve siyah ekran kaldı. Bilgisiyarı yeniden başlattım bilgisiyar marka ekranı kısmında kaldı USB’yi çıkarıp bilgisiyarı resetlediğimde ise açıldı ve windows’a girdi. Sonrasında USB’yi biçimlendirmek istedim ama hiçbir şekilde biçimlendiremiyorum internetde yazan hemen hemen tüm herşeyi denedim ama ya programlar kendini zorla kapatıyor yada hiç açılmıyor. CMD’de ise “diskpart” yazdığım zaman kitleniyor ve daha birşey yazamıyorum. yani hiçbir şekilde olmuyor. Bir bilginiz var ise yardımcı olabilirmisiniz ?

  14. Adamın dıbısın resmen hayatımı kurtardın 1 haftadırlı ugrasıyorum her yolu her turu aklına gelen gelemeyen her seyı dededım olmadı sonunda senın sıtende bulup 2. yontemle dıskı gorunur yapıp (hala bozuk) sonra rufus la yaptım cok saol

  15. Mehmet Furkan Yanıtla

    Rufus’un eski versiyonu ile denedim, formatlayamamıştı, sizin makalenizden yenisi ile denenmesi gerektiğini görünce flash diskimi kurtardım, Çok sağolun

  16. KARDEŞİM öncelikle sana teşekkür ederim 16 gb lık usb mi kurtarmama vesile oldun söyle ki daha önce rufus un 2. sürümüyle usb mi bitirdim tüm cmd komutlarını denedim fakat olmadı olmadı daha sonra seni buldum farklı cmd komutlarını kullanarak usb yi bir adım öteye taşıdım son olarak rufus un son sürümünü ki usb yi tekrar formatlayarak bir şekilde kurtardım

    • Burak Göç Yanıtla

      Yardımcı olabildiğime çok sevindim! 😊 Bazı arkadaşlar bu yöntemlerde başarısız oluyorlardı. Eminimki yorumunuz onlar için de harika bir motivasyon kaynağı olacaktır.

  17. Hocam rica etsem bana bu kullandıgınız .iso dosyasını atabilir misiniz?

    Düşük KB li iso dosyası bulamıyorum ayrıca kendi iso dosyamı yaptıgımda ise rufus programı desteklenmeyen imaj hatası veriyor.

  18. 8GB sd kartı kurtarmaya çalışıyorum ama 8MB görünüyor 11MB iso dosyası bulabildim onu yazmaya çalışırken de yeterli alan yok hatası veriyor daha küçük bir iso dosyası nasıl bulabilirim veya oluşturabilirim bilmiyorum çaresiz durumdayım.
    Bu arada iso arayanlar için ismi: tiny core linux

    • Burak Göç Yanıtla

      Hiç o kadar küçük bir diski kurtarma girişimim olmamıştı Selçuk. 11 MB’dan daha küçük bir ISO var mı onu da bilemiyorum maalesef.

    • Cmd ile diskpart yöntemini dene sorunun düzelecektir. internette nasil yapilcaği anlatiliyor.

  19. Hocam raw olmuş bi usb im var içinde verileri nasıl kurtarabilirim takınca bilgisayara çıkarılabilir disk diyor direk ve biçimlendir diyor içi dolu ama 0 byte olarak gözüküyor birçok program denedim 1 tanesi diski görmedi 1 tanesi gördü ama disk seçilmiyor 1 tanesi de sürekli sadece 1 dosya buluyor ne yapıcam bilmiyorum :(

  20. hp usb disk storage format tool kullanmayı denedinmi ? son surumunu ve 2 küsür kodlu surumunu dene.

  21. Allah senden razı olsun. saatlerdir uğraşıyorum. artık gözden çıkarmıştım çöpe atacaktım ki sen yetiştin. ! Kralsın Krallll

  22. bende iso dosyası yoktu o yüzden rufus programında Freedos’u seçtim ve oldu sonradan bilgisayarım dan tekrar biçimlendirdim düzeldi.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.