Adolf Hitler, 18 yaşındayken 700 kronluk mirasıyla hayatını sürdürmek için Viyana’ya gidiyor.

Orada önce Güzel Sanatlar Akademisi’ne, ardından Mimarlık Fakültesine başvuruyor.

Peki. Hitler’in herhangi bir tablosunu gördünüz mü?

Yalnız değilsiniz, çünkü hiçbirimiz görmedik.

Neden mi?

Her halde boş bir tuvalle yüzleşmektense, İkinci Dünya Savaşı’nı başlatmak, Hitler’in kolayına gelmiş olmalı…


Odaklanamadığınız veya sıkıldığınız için yapmanız gereken bir işi ertelediğiniz zamanları bilirsiniz. Boş bir kağıtla yüzleşmek, ders çalışmaya çalışmak, cevaplamayı ertelediğiniz e-postalar ya da çöpe atmak yerine odanızda biriktirdiğiniz çöpler…

Büyük, küçük fark etmez: Ertelemek = Mutluluktur.

Kendimize, “Asla bu sınava çalışmayacağım”, “Hayatımı değiştirecek projeye hiç başlamayacağım”, veya “Çöpleri sonsuza dek evde tutacağım” demeyiz.

“Bunları yapmaya başlayacağım ama 15 dakika sonra, yarım saat sonra, birkaç saat sonra” veya daha kolayı; “yarın.” deriz.

Hitler’in hatasından kendimize samimi bir pay çıkartmamız gerekirse, o da boş bir sayfayla yüzleşmeyi öğrenmenin gerekliliğidir.

Bu konuda yıllardır yardımıma koşan ve ataleti kırmama yardımcı olan Pomodoro Tekniği ise sizin de kurtarıcınız olup, hayatınızı değiştirebilir.

Hem, hiçbirimiz yeni bi’ dünya savaşı falan başlatmanı istemeyiz.

Onun için tamamen ezber bozan bir yaklaşımla Pomodoro’nun ne olduğundan, günlük hedefleri kolay ve verimli şekilde ulaşmak için nasıl kullanılabileceğine değineceğiz.

Böylece, belki yeni bir savaşı da önlemiş olurum…

Pomodoro Tekniği Nedir?

pomdoro tekniği

Pomodoro Tekniği: Mucidi Fracesco Cirillo’nun 1980’lerin sonunda yayınladığı kitabıyla tüm dünyaya duyurduğu, ve milyonlarca insanın hayatını değiştiren bir zaman yönetimi ve üretkenlik metodu.

Bu arada, Pomodoro kelimesi; İtalyanca’da domates anlamına geliyor. Domates şekliyse, Francesco’nun üniversitedeyken Pomodoro uygulamak için kullandığı dometes şeklindeki mutfak tipi zamalanlayıcısından geliyor.

pomdoro zamanlayıcısı

Pomdoro tekniği, bir zamanlayıcı kullanarak; 25 dakikalık çalışma periyotlarını takip eden 5’er dakikalık kısa molalarla, çalışma verimliliğini arttırmayı hedefliyor.

Yani, kolayca uygulanabilen bu metod için ihtiyacınız olan tek şey; bir geri sayım aracı.

Pomodoro tekniği bir sihirli değnek değil ama çalışma şekli neredeyse sihirli hissettiriyor. Çünkü hepimiz bir şeyleri ertelerken benzer bahaneleri, üretiyoruz:

  • Bunu yapacağım ama biraz sonra,
  • Yapacağım ama yeterli vaktim yok,
  • Bunu yapmak için yeterince iyi değilim,
  • Bu çok büyük bir hedef, başlasam da bitmeyecek.

Diğer bahanelerin neler olduğunu zaten siz de biliyorsunuzdur.

İyi de, Pomodoro’yu sihirli hissettiren nedir?

Pomodoro tekniği bize psikolojik olarak ürettiğimiz bahaneleri geçersiz kılmamıza yardımcı oluyor. “Oturup bütün gün ders çalışacağım” gibi korkutucu bir belirsizliktense “Evet, bu işi yapmaya başlayacağım ve sadece 25 dakika sürecek.” ifadesi daha kabul edilebilir ve ulaşılır geliyor.

Pomodoro tekniğine ilişkin temelleri öğrendiğinize göre, uygulamaya hazırsınız.

Ve hayır, 15 dakika sonra veya daha sonra değil; hemen.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Pomodoro Uygulaması

  • Klasik Pomodoro, 25’er dakikalık çalışma sürelerinden oluşuyor.
  • 25 dakika çalıştıktan sonra, 5 dakikalık bir mola veriyorsunuz.
  • Bu şekilde tamamladığınız bir döngüye de Pomodoro adı veriliyor.
  • 4 tam pomodoro’yu tamamladığınızda bu kez 25-30 dakika gibi daha uzun bir mola verip, sonraki pomodoro’ya hazırlık yapıyorsunuz.

Metodun bu klasik yöntemi zaten diğer yüzlerce kaynakta anlatılıyor.

O yüzden farklılık yapıp, maksimum fayda için Pomodoro’yu nasıl kullanabileceğinizden ve benim nasıl kullandığımdan bahsetmek istiyorum.

Zira dikkat, burada Pomodoro tekniğini neredeyse 7 yıl boyunca kullanan birinin deneyimi yatıyor.

Pomodoro tekniğinden faydalanamayanların en büyük hatası, klasik metoda kendini adapte etmek zorunda kalması. Çünkü; Pomodoro tekniğinin süreleri sabit olmak zorunda değil.

Mesela ben üzerinde uğraştığım işe göre; 45 dakika çalıştıktan sonra 20 dakika mola veya 90 dakika çalıştıktan sonra 45 dakika dinlenme gibi farklı varyasyonlar uyguluyorum.

Pomodoro’nun asıl faydası neydi? Bir işe başlamayı kolaylaştırmak ve onu sadece belirli bir süre için yapacağınızı bilerek çalışma verimliliğinizi arttırmaktı.

Bu faydayı elde ettiğiniz sürece, sistemi kendi faydanıza kullanmak için size en uygun süreleri seçebilirsiniz.

Notlarımızı temize çekmek gibi basit bi’ iş için 15 dakika yeterken, neden 25 dakika ayıralım ki? 15 dakika çalışma + 5 dakika moladan oluşan bir pomodoro bu görev için oldukça idealdir.

Diğer yandan, bu blog yazısını hazırlarken senaryosunu hazırlarken 25 dakika çalışmam demek, en verimli odaklanma diliminde işin başından kalkmam anlamına geliyordu.

Gloria Mark‘ın yaptığı ve benzeri birçok bilimsel araştırmanın da doğruladığına göre: Yoğun zihinsel enerji harcamamız gereken işlerde bölündükten sonra, aynı odak noktasına geri dönmemiz neredeyse 23 dakikanıza mal oluyor.

Onun için 45 dakika çalışma + 15 dakika mola olmak üzere; 3 pomodoro yaparak bu görev için en verimli çalışmayı tamamladım. Anlayacağınız, Pomodoro’yu kullanırken sistem için çalışmayın. Psikolojik hilenin avantajını kullanın ve sistemin sizin için çalışmasını sağlayın.

Daha Verimli & Üretken Pomodoro için 6 İpucu

1. Dikkat dağıtıcılardan uzakta çalışın

Dikkatinizi bir bütün şeklinde düşünün. Telefonunuza sürekli mesaj ve bildirim geldiğinde, bakmasanız bile, dikkatinizden kopan bir parça, zihninizin arka planında çalışmaya başlayacak ve sizden uzaklaşacaktır.

Telefonu ters çevirmek

Çalışmaya başlamadan önce mümkünse telefonunuzu rahatsız etme moduna alın. Böylece titreşim veya sesten etkilenmeyeceksiniz. Masa başında çalışıyorsanız ve sessize almanız mümkün değilse, en azından gözünüzün önünden kaldırın ve mutlaka ters pozisyonda bırakın .

2. Oyunu, Oyunlaştırın: Forest

Pomodoro çalışmalarım için Forest adında bir uygulama (iOS / Android) kullanıyorum. Bu uygulamayı yanlış hatırlamıyorsam 6-7 sene önce üniversitedeyken 2-3 lira gibi cüzi bir miktara satın almıştım.

Forest Uygulaması

Forest, Pomodoro’yu oyunlaştırmanıza yardımcı oluyor. Üstelik, her Pomodoro sürenizi ve molanızı kendiniz belirleyebiliyorsunuz.

Sayıcı her başlattığınızda, sanal ormanıza bir tohum ekiyorsunuz. Eğer sayaç bitene kadar telefonunuzu elinize alırsanız, ektiğiniz tohum çöp oluyor. Telefonunuza dokunmadan süreyi tamamladığınızda ise sağlıklı ağaçlar yetiştirdiğiniz için puan kazanıyorsunuz.

Bu puanları daha sonra, uygulama üzerinden gerçek ağaç bağışı yapmak veya sanal bahçenize çeşitlilik katmak için kullanabilirsiniz.

Tabii, ekstradan bir uygulama kullanmak veya satın almak istemiyorsanız, telefonunuzdaki geri sayım aracını da kullanabilirsiniz.

3. Belirsizliği Değil, Hedefi Hedeflemek

Biliyorum tekrar aynı soru ve cevabı yinelemek gibi olacak ama; Pomodoro’nun asıl faydası neydi?

Bir işe başlamayı kolaylaştırmak ve onu sadece belirli bir süre için yapacağınızı bilerek çalışma verimliliğinizi arttırmaktı.

Onun için Pomodoro’larınızın sadece tek bir iş veya görev için oluşturulması lazım. Hedefi olabildiğince spesifiğe indirmeniz gerek.

Hedef belirlemek

Bilinmeyenleri ne kadar yolunuzdan kaldırırsanız, bir işe başlama ve o iş üstünde verimli süre geçirme ihtimalinizi de arttırısınız.

Atletizm sporcularını düşünün… Herhalde hiçbiri “koşuya başlayım da, nasıl olsa yorulduğum yerde bırakırım” demiyordur. Hepsi bi’ hedef doğrultusunda ve bitiş çizgisine doğru koşuyor.

Henry Ford’un da söylediği gibi:

“İşler asla zor değildir. Yeterki, onları küçük parçalara ayırmayı öğrenelim.”

Ayrıca bir başka uyarı; eğer Pomodoro metoduyla çalışırken aklınıza simitlerin ortası neden boş gibi bir soru gelirse, bunu bir kağıda not edebilir ve oturumunuz sona erdikten sonra ilgilenebilirsiniz.

4. Pomodoro’yu Süreç Olarak Görmek

Dikkat ve odaklanma performansını vücudumuzdaki bir kas gibi düşünebiliriz.

İlk başta 25 dakika odaklanırken bile zorlanırken, zamanla 45 ve 90 dakikalık uzun odaklanma sürelerine çıkarak maksimum potansiyelinize ulaşabileceğinizi göreceksinizdir.

5. Pomodoro + Mozart Etkisi = Verimli Çalışma Dilimleri

Pomodoro tekniğinden alacağınız verimi zirveye çıkartmak istiyorsanız, çalışırken doğru müzikleri dinlemeyi öğrenmelisiniz.

Onun için de, hemen şuradan Mozart Etkisi’ne değindiğim videomu izleyebilir veya blog içeriğimi okuyabilirsiniz: Çalışırken Müzik Dinlenir mi? Mozart Etkisini Keşfet!

6. Dikkat Dikkat!

Pür Dikkat Kitabı Cal Newport

Verimli çalışmanın en önemli unsuru dikkat. Dikkat hakkında şimdiye dek okuduğum en başarılı kaynak ise Cal Newport’un Pürdikkat kitabı.

Bu kitap odağınızı nasıl etkin kullanabileceğinize dair eminim en az Pomodoro yöntemi kadar faydalı olacaktır.


Pomodoro’yu kullanmaya hazırsınız ama daha kendinizi geliştirebileceğiniz ve bilimsel olarak geçerliliği kanıtlanmış birçok teknik var. Bunlara değindiğim ve değineceğim üretkenlik içeriklerinden haberdar olmak için blogumu, Instagram hesabımı veya YouTube kanalımı takip etmeyi unutmayın! 😊

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

7 Yorumlar

  1. Merhabalar.
    Bu pomodoro tekniğini kendi üzerimde çok fazla denedim ama bende hiç işe yaramıyor bu. Yanıma asla telefon almıyorum yada dikkat dağıtacak şeyler almıyorum ama yok işe yaramıyor. Süreden kaynaklanıyor diye düşünerek kendime göre zamanlar ayarladım mesela 25 dk değil de 45 dk + 15dk olacak şekilde ayarladım ama yok. Dikkatim çok fazla dağılıyor benim yada odaklanma problemi yaşıyorum. Mesela test çözerken şarkı söylemeye başladığımı biliyorum.
    Ahh… Sanırım Pomodoro Tekniği ‘ nin işe yaramadığı tek insanım.

    • Burak Göç Yanıtla

      Eğer dikkatiniz çok fazla dağılıyorsa süreyi daha da kısa tutarak başlamalısınız. Mesela 15 dakika + 5 dakika şeklinde başlayın. Bir süre bu rutini takip ettiğinizde artık 15 dakika boyunca bir şeye odaklanmanın zor olmadığını hissedeceksiniz. Bu eşiğe ulaştığınızda 20 dakikaya çıkın ve süreyi bu şekilde arttırmayı deneyin 😊

  2. Trendyol İndirim Kodu Yanıtla

    podomoro tekniği aslında çok mantıklı ve verimli bir teknik ama ben tam olarak uygulayamıyorum. 25 dakikada çünkü tam olarak konuya neredeyse yeni odaklanmış olurken tam odaklandığım zaman 5 dakikalık mola geliyor. Mola ise ne beni tam olarak dinlendiriyor ne bir şey yapıyor. Ama süreleri biraz daha uzatarak 50 dk ya 10 dk şeklinde çalışıyorum ben de.

  3. Bu tekniği farklı bir kanalda izlemiştim. Açıkçası işe yarayacağını da hiç düşünmüyordum. Geçtiğimiz günlerde bu tekniği kullanarak işlerimi halledeyim dedim. Şaşırtıcı derecede faydasını gördüm. Normalde bir süreden sonra üzerinde çalıştığım işten sıkılıyor veya kendimi o işe vermekte zorlanıyordum. Fakat bu teknik ile oldukça verimli çalışmaya başladım.

    • Burak Göç Yanıtla

      Psikolojik olarak bir işe başlama ve o işi bitirmeye yardımcı olma avantajı gerçekten çok iyi. Özellikle, senin benim gibi bilgi dünyası çalışanları için artık böyle güzel manevralara hayatımızda daha çok yer vermek gerekiyor 😄

  4. Barış Özcan ile ilk kez izlemiştim bu tekniği. Merak uyandırmıştı, ilk denemelerde başarılı olamadım ama sonrasında alışıyor insan. Alışınca da faydası görülüyor, herkese tavsiye ederim. Gayet güzel bir makale olmuş Burak, eline sağlık.

  5. Merhaba çalışırken fayda sağlayacak Davinci Uyku Metodu hakkında da bir içerik paylaşabilir misiniz rica etsem ?

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.