Motosiklet kullanırken çatır çutur lastik patlatmaya ve fata fata sesiyle gitmeye alışmıştım. Lastiğiniz biraz kelek, bir de üretim tarihi Antik Yunan’a dayanıyorsa, lastiğin hamur sertleşmesinden dolayı patlaması kaçınılmaz oluyor. Yaklaşık 2 senedir otomobil kullanıyorum ve şimdiye kadar yalnızca birkaç kez lastik patlatmışlığım var. Dün benzin istasyonundan yakıt alırken, soğuktan g*tümün donmasıyla aklıma şahane bir soru geldi; “Havası inmiş veya patlak lastikle yola devam edebilir miyiz?”

Yazın otomobilin lastiğinin patlaması sorun değil. Kenara bir yere çeker yeldir yeldir değiştirirsiniz. Fakat soğuk havalarda üstüne tatlı niyetine eklenen yağmur, çamur ve karın eklenmesi lastik değiştirmeyi çin işkencesine dönüşebilir. Zor şartlar altında lastik değiştirmek istemezsek lastikle ne kadar yol yapabiliriz? Havası inmiş lastikle yol gitmek aracımızın jant ve lastiğine nasıl zarar verebilir?

Havası İnmiş Lastikle Yol Gitmek

Havası inmiş lastikle yol gitmek büyük bir problem değil. Ancak önemli olan aracın lastiğinizin ne kadar inmiş olduğu. Eğer otomobilden “fata fata” sesleri yükseliyorsa hem lastik hem de kendiniz için risk topunun ucundasınız. Lastik üreticileri havası inmiş lastikle kısa mesafeleri – maksimum 3 KM – 30 KM/H sürat aşılmadığı sürece gitmemizde sorun yaşamayacağımızı söylüyor. Tabii bu lastiğinizin patlak olmaması ve sadece yarıya kadar inmiş olması ihtimali üzerinde işe yarıyor.

Havası tamamen inmiş lastikle maksimum 150 metre yol almanızı ve sorunu ortadan kaldırmanızı öneriyorlar. 150 metre içinde bir benzin istasyonu bulamayacağınız için lastik değiştirirken arkanızdan sizi düdüklemeyecekleri bir yere geçmek isteyebilirsiniz. Aynı şekilde havası tamamen inmiş lastikle maksimum 30 KM/H sürate ulaşılması öneriliyor.

Havası İnmiş Lastikle Yola Devam Etmenin Lastiğe & Araca Zararı Nedir?

  • Otomobil lastiğinizin içindeki teller hasar görebilir. Bu, lastiğinizi emekliye ayırma anlamına geliyor.
  • Jantınız yamulabilir. Teneke jant kullanıyorsanız bu pek sorun değil. 2 yamuk jantı 2016 senesinde 40 TL’ye düzelttirdiğimi hatırlıyorum. Çelik jantlarım hiç yamulmadığı için – genelde çelik jantlar yamulma değil kırılma eğilimindedir – işler ne oluyor bilmiyorum.
  • Aracınızın aksına veya aks körüğüne zarar verebilirsiniz.
  • Aracınızın ön takımında tamir edilmesi gereken masraflar açabilirsiniz.

Peki, Ya Patlak Lastikle Yol Gitmek?

patlak lastikler

Patlak lastikle yol yapmak biraz daha sakıncalı. Patlak bir lastikle tamamen yerle bir olsun olmasın maksimum 150 metre gitmeniz ve 30 KM/H süratin üzerine çıkmamanız tavsiye ediliyor. “Lastik patladı ama dörtlüleri yakar kenardan hafif hafif salınır giderim.” düşüncesi sizi maalesef kurtarmıyor. Yerle bir lastiklerin kendini yemesi, lastik içindeki tellerin kalıcı hasar görmesi gibi birçok dezavantajı yanında getiriyor. O yüzden inat etmeden değiştirmek en iyisi.

Patlak Lastikle Yola Devam Etmenin Lastiğe & Araca Zararı Nedir?

  • Lastiğinizin içindeki teller ve lastiğin kendisi hasar görebilir. Lastiğin sonraki kullanımlarda yol tutuşu ve performansı düşebilir.
  • Jantınız yamulabilir, çelik jant kullanıyorsanız kırılabilir veya çatlayabilir. Lastik yapayım derken başınıza bir de jant masrafı açabilirsiniz.
  • Aracınızın aksına veya aks körüğüne zarar verebilirsiniz.
  • Aracınızın ön takımında tamir edilmesi gereken ciddi hasarlara neden olabilir.

İşin Kaçış Yolu: Runflat Teknolojisine Sahip Lastikler

Biz ölümlülerin bütçesinin el vermediği bazı lastikler var. Örneğin Pirelli Run Flat gibi. Bu lastiklerin olayı, lastiğinizin patlasa da inse de yola sorunsuz devam edebiliyor olmanız. Atıyorum karlı bir havada gidiyorsunuz ve lastiğiniz patladı. Eğer Runflat teknolojisine sahip bir lastik kullanıyorsanız 80 KM/H sürati geçmediğiniz sürece 80 KM yol gidebilirsiniz. Üstelik frenleme ve kızaklama gibi ekstrem durumlarda bile lastiğiniz patlak değilmiş gibi yol tutuşu sunabilirler.

Runflat lastiklerin dezavantajı, lastiğiniz patladığında ve 80 KM yol gittiğinizde lastiğinizi çöpe atmanız gerekmesi. Runflat teknolojisi lastiklerin bir tanesinin ortalama 400 lira olduğunu hesaba katarsak evet, Runflat lastikler kesinlikle biz ölümlülerin bütçesini yorabilir.

Bu içeriğe birçok sürücünün havası inmiş lastikle yol gitmek ya da patlak lastikle gitmek istediğinde ulaşacağını biliyorum. Aciliyet durumunu da göz önüne aldığım için kısa kesiyorum.

Bir sorunuz var ama cevabı yukarda yok mu? O zaman hemen aşağıdan bir yorum fırlatabilirsiniz 👇

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.