İlkokul 1. sınıftayken, Allahsız kitapsız öğretmenim, annemi okula çağırmış ve aynı Allahsızlık ve kitapsızlığıyla, aileme beni doktora götürmelerini tavsiye etmişti.

Merakla öğretmenin ağzından çıkacak sözcüklerin dökülmesini bekleyen annem:

– Bu çocuğun el kaslarında kesin bir sorun var, bu kadar çirkin yazmasının başka açıklaması olamaz!

Açıklamasına epey üzülmüştü.

Annem o kadar üzülmüştü ki, aynı akşam düzenlenen büyük terlik seromonisiyle üzüntüsüne beni de ortak etmişti.

Aslına bakarsanız, 1. sınıf öğretmenim; Allahsız, kitapsız ve vicdansız olması dışında iyi niyetli bir kadındı. (Yani, herhalde öyledir…)

El yazım, annemin derdine ortak edildiğim yoğun seanslardan sonra (!) bir tık düzeldiyse de, asla doktor yazısından öteye varamamıştır.

O gün bugündür, klasik not alma yöntemlerine karşı mesafeli bir tavrım var. Tripliyim anlayacağınız.

Zaten kendi yazdığımı kendim zor okuduğumdan, dijital yöntemler ayağa düşünce iş dünyasının da etkisiyle kendi kendime not alma alışkanlığımı geliştirdim.

Şimdi, gelelim Evernote’a…


Enine Boyuna, Yanına Yönüne Evernote İncelemesi

Evernote, ilk deneme sürüşümden beri ciddi yollar katetmiş; dağları tepeleri aşmış.

Kullanıcı arayüzü serilmiş serpilmiş. Kullanıcı deneyimini ballandırılmış ve şık özellikler eklenerek tam kapsamlı bir not alma uygulamasına dönüştürülmüş.

Neden Evernote anlatsana biraz?

Evernote’u yıllar önce birkaç kez denemiş, arayüzünün evlat olsa sevilmezliği yüzünden vazgeçmiştim. Belki o zamanlar kullandığım not alma uygulamasından memnun olduğum için çok kasmak istememiş de olabilirim. Bilemiyorum…

Ben de ne yaptım?

Kullandığım not uygulamasının desteği hortlayınca, tası tarağı toplayıp soluğu Apple Notlar’da aldım.

Apple’ın Notlar uygulaması keldi, kördü ama işimi görüyordu.

  • Bi’ kere bulut tabanlıydı
  • Ağa olmasanız da beleşti (ücretsizdi)
  • macOS ile entegre çalışma imkanı sunuyordu.

Bunlar güzel şeyler ama; Apple Notlar her haliyle “bedava” bir not uygulaması olduğunu iliklerime kadar hissettiriyordu.

Güncellemelerin ayıp olmasın diye verilmesi, kullanıcı deneyiminin nalbur seviyesine düşmesi ve kayda değer iyileştirmelerin yapılmaması, beni yıllar sonra tekrar Evernote’a şans vermeye itti.

Sonuç: 1 aylık denemeden sonra, tüm not arşivimi Apple Notlar’dan Evernote’a kaydırmaya başladım. (Biraz istifçi olduğumdan, tamamını taşımam birkaç ay kadar sürecektir.)

Bu kez Evernote’u kullanırken olaya alıcı gözüyle yaklaştım ve Evernote incelemesi için gerekli tüm hava ve saha şartlarının hazır olmasını bekledim. Evet, artık hazırız.

Kara Kaplı Defterlerinizi Özgürce Yönetin

Apple Notlar’ın en büyük dezavantajı kategorilendirme sistemiydi. Evernote bu olaya birkaç farklı çözüm getiriyor. Evernote’un not defterini bir alt kategori gibi düşünebilirsiniz.

Her derdiniz, işiniz veya projeniz için bir not defteri oluşturup, içine notlarınızı birer birer ekleyebiliyorsunuz. Eğer aynı alandan ve ilişkilendirmeniz gereken birden fazla not defteri varsa bu defterleri birleştirdiğiniz bir yığın (üst kategori) oluşturma imkanına sahipsiniz.

Bitti mi? Bitmedi!

Apple Notlar’da mumla aradığım bir diğer özellik de etiketleme özelliğiydi. Etiket deyip geçmeyin, notlarınız arasında astral seyahatlere çıkmak ve notlarınızı kendinize hatırlatmak istediğinizde etiketler inanılmaz faydalı olabiliyor.

Mesela, içerik yazarlığı ve pazarlama hakkındaki kimi önemli teknikleri not alıyor ve bunları kendime bir kampana sürecinde hatırlatmak istiyorum. Oysa bu içeriklerin kimi Content Marketing defterinde dururken, kimi Pazarlama, kimi Burakgoc.com ve kimi ebesinin imam nikahı defterinde yer alıyor.

Buna benzer, ulaşmak isteyeceğim notlarıma “CM” etiketi atayarak, ihtiyacım olduğunda karda yolumu kolayca buluyorum. Örnekler elbette kendi notlarınız ve çalışma sisteminiz düşünüldüğünde çoğaltılabilir.

Apple Notlar’dayken mahrum kaldığım, Evernote ile kavuştuğum bir diğer kolaylık da “Favori Notlar” özelliği. Bu özellik sayesinde, günde birkaç defa muhakkak uğradım defterlerimi artık elimle koymuş gibi buluyorum. (Apple’da notu üste tutturma özelliği vardı ama pek gariban çalıştığını kabul etmelisiniz.)

Şayet onlarca not defteriniz ve yüzlerce etiketiniz varsa, favori notlar özelliğinden aldığınız elektrikle Evernote’a evlenme teklifi etmeyi bile düşünebilirsiniz.

Ara Beni, Tara Beni Evernote!

Evernote’un kullanıcı arayüzü artık eskiden olduğu gibi evlat olsa sevilmez değil. Hem macOS hem iOS tarafındaki uygulama şık duruyor. Birkaç farklı not görüntüleme seçeneğiyle size en uygun olanı sunup, tavlama konusunda ise artık daha başarılı.

Notların ayrı bir pencere olarak açılması Apple Notlar’ı kullanırken çok hoşuma gidiyordu. Evernote da bu sisteme geçmiş. Hatta sekmeler halinde eş zamanlı olarak birden fazla not üstünde çalışma imkanına sahibiz.

Evernote’un beni mest eden özelliklerinden biri de samanlıkta iğne arayabilmesi… Sadece not defterleriniz değil, not defterlerinizin içine eklediğiniz PDF ve hatta görselleri OCR metin okuma teknolojisi yardımıyla okuyabiliyor. Aradığınızı bakkal çırağı gibi bulup, önünüze koyan bir not uygulaması istiyorsanız, Evernote tam bu işin erbabı.

Gelelim Not Çiziktirme Konusuna…

Not alma ekranı oldukça minimalist bir tasarıma sahip. Göz yormuyor, baş ağrıtmıyor, aletler edevatlar gözünüzün önünde duruyor.

Not alırken fontlarınızı, yazı tipi büyüklüğünü ve diğer detaylarınızı ayarlama konusunda Evernote sizi özgür bırakıyor. Tek eksiği; markdown desteği olmadığı gibi başlık (heading) olayı henüz Evernote’da yok.

Evernote ile not almak pratik ve işlevsel. Notlarınıza sesli notlar, görseller ve PDF’ler ekleyerek de içeriğini zenginleştirebiliyorsunuz.

Burada, Evernote’un hoşuma giden birkaç ölümcül özelliğinden de bahsetmek istiyorum.

Apple Notlar’da, bir not defterine fotoğraf eklemek ve o fotoğrafı düzenlemek resmen mesai isteyen bir uğraştı.

Evernote işbu olayda, Apple Notlar’dan en az 10 kat daha pratik. Eğer benim gibi okuduğunuz kitap veya dergilerden önemli alıntıları dijital olarak saklamak istiyorsanız, Evernote’un Scannable uygulaması çok hoş çalışıyor.

15-20 sayfayı sadece birkaç dakikada tarayıp, üstüne notlar alıp, altını çizip ilgili defterlere ekleyebiliyorum. (Bu arada Scannable uygulamasının henüz Android sürümü yokmuş)

Evernote da tıpkı Apple Notlar’da olduğu gibi tablolar desteğine sahip. Hem tablolar armut gibi durmuyor; daha gösterişli ve işlevselseller. Ne yazık ki iOS uygulaması için aynı şeyi söylemek mümkün değil (ekran boyutundan dolayı) fakat iş gördüğünü söyleyebilirim.

Önce Notlar Notlara, Sonra Notlar Google Drive’a, Sonra Hepsi Uşağa!

Evernote’da ayıla bayıla kullandığım özelliklerden biri de, notlarınız içinde bir başka nota link verme özelliği.

Örneğin, birbiriyle ilişkili bazı notlarınızı, ayrı notlar olarak tutmak fakat pratik şekilde ulaşmak istiyor olabilirsiniz. Mesela A notunun linkini B notunun içinde kullanabiliyorsunuz. Böylece B notundayken, A notuna geçişiniz sıradan bir linke tıklamaktan farksız oluyor. Muazzam yauuu!

Sadece notlar değil; Google Drive hesabınızdaki dokümanları da notlarınıza iliştirebiliyorsunuz. İş için Google’ın servislerini kullanıyorsanız, bu özellikle birlikte Evernote, Google Drive dokümanlarınızı daha işlevsel kılıyor. Apple Notlar bu tip kolaylıklardan fersahlarca uzaktaydı.

Evernote’un İşleri “Şırrakt!” Diye Hızlandıran Şablonlar Özelliği

Evernote tıpkı Apple Pages ve MS Word gibi hazır şablon mağazasına sahip. Parti düzenlemekten tutun, iş stratejisine kadar neredeyse her ihtiyaca uygun bir şablon bulmak mümkün.

Bu konuda Evernote’u diğerlerinden ayıran önemli bir fark, şablonların delikanlı gibi işlevlerini yerine getirmeleri.

Mesela Eisenhower matrisini günlük iş planımı tasarlarken kullanırken, bir marka için sosyal medya içerik planlaması yapmak istediğimde buna uygun şablonu kullanıyorum.

Evernote’un şablonları işinizi görmezse merak etmeyin; kendi şablonlarınızı da oluşturabilirsiniz. Benim gibi, taslak oluşturmak için zaman harcamayı sevmeyen ama; taslaklar olmadan yapamayanlardansanız, Evernote yükünüzü sırtlanabilir.

Not Alma Alışkanlığını Değiştiren Zımbırtı: Evernote Web Clipper!

Web Clipper, Evernote’un geliştirdiği bir Chrome eklentisi. (Firefox ve Mozilla gibi tarayıcılarla da kullanabiliyoruz)

Web Clipper’ın olayı, web üzerindeki herhangi bir şeyden not almak ve onu nota dönüştürmek. Yalnız dikkat: Web Clipper inanılmaz başarılı çalışıyor ve not almayı çocuk oyuncağına dönüştürdüğü gibi zaman kurtaran bir icada dönüşüyor.

Web Clipper ile neler mi yapabiliyoruz?

  • Bir internet sayfasının belli bir bölümünü olduğu gibi veya istediğimiz bölümünü tek tıkla bir deftere not alabiliyoruz.
  • İstersek sayfayı metin olarak almak yerine ekran görüntüsü olarak kırpıp bir deftere ekleyebiliyoruz.
  • Hatta ve hatta, ruh halimize göre sayfayı basitleştirilmiş metin ve yer imi gibi daha birçok seçenekle şırrak diye Evernote’umuza atabiliyoruz.

Anlayacağınız Web Clipper mailleri not almaya varıncaya dek, elinize geçen her şeyi (burası önemli) sizin istediğiniz şekilde not almanızı/kaydetmenizi sağlıyor.

Apple Notlar ve daha önce kullandığım not yazılımları Web Clipper’ın işlevselliğinin eline asla su dökemezler. Aynı sayfayı terk etmeden not almanın size ne kadar zaman kazandıracağını varsın siz düşünün.

Şuradan Bi’ Öğrenci Uzatır mısınız?

Evernote’a pahalı/ucuz demeden önce notlarınızı hızlı, pratik ve güvenle saklamanın, dilediğinizde ulaşmanın bedelinin size ne anlam ifade ettiğini belirlemenizde fayda var.

Benim için notlarım önemli ve Evernote’a vereceğim ayda 8,49 TL’yi hem kişisel hem iş manasında fazlasıyla amorti edebilir, sineye çekebilirim. (Tam sürüm için bu kadar ödemedim ama yine de olsueeeğeeen)

Evernote’un birçok girişim gibi öğrenci tarifesi var. Edu uzantılı mail adresiniz varsa size özel bir link ile Evernote’un 1 yıllık Premium planına 35 TL’ye sahip olabiliyorsunuz.

İki Adımda Doğrulama ve Diğer Güvenlik Zamazingoları

Evernote notlarınızı olabildiğince güvenle saklıyor. Erikli tatili için aldığı notların FBI tarafından karıştırılmasını engellemek isteyen kullanıcıları için iki adımda doğrulama ve notları şifreleme gibi pratik güvenlik önlemleri sunuyor. (Yazar işbu konuda kendinen bahsediyor)

Evernote’un güvenlik yönüne ilişkin tek sıkıntısı, şifreli notlar özelliğinin pratik anlamda Apple Notlar’ın gerisinde kalması. Mesela bir not defterini komple şifreleyemiyoruz. (Cık cık cık, çok ayıp çok!)

Bu arada, Evernote, her ihtimale karşı hassas verilerin notlar arasında saklanmaması konusunda ısrarcı. Kredi kartı bilgileri ve kimlik bilgileri gibi verileriniz, hesabınıza çöken birilerinin eline geçebileceğinden (evet, ben bir manyağım ve kafamda hep felaket senaryolarını kurarım) bu iş için tam teşekküllü bir parola yöneticisi kullanmakta fayda olduğunu söylüyorlar.

Notlarıma biri erişirse, kendimi zaten trafiğin yoğun olmadığı saatlerde en münasip köprüden atacağımdan, bence bu benim için bir sorun değil.

Gitmeden Önce…

Apple Note’un Allah’a emanet kullanıcı deneyiminden çıkıp Evernote’u kullanmak, kızgın kumlardan serin sulara atlamak gibiydi. Tüm işlevsel özelliklerine bayıldım ve kısa sürede adapte oldum.

Evernote’u deli dolu kullandığım 1 aylık deneyimim böyle geçti.

Bir kamyon laftan sonra Evernote’u denemek ve bana teşekkür etmek isterseniz, şuradaki linki kullanabilirsiniz. (Bu linkle kayıt olduğunuzda ikimiz de ücretsiz Premium almamıza yardımcı olan puancıkları cebe indireceğiz)

Evernote’u Denemek için Tıklayın

Bu içeriği beğendiyseniz ve bunun gibi aptirik guptirik incelemeleri okumanın hoşunuza gideceğinizi düşünüyorsanız -sağ üst köşeden (mobilde sayfanın altından)- e-posta bültenime katılabilirsiniz.

Instagram kullanıyorsanız @Burakgocs’u takip ederek, çoktan renksiz hayatıma pastel turuncu olarak siz de dahil olabilirsiniz.

Evernote hakkında düşüncelerinizi ve sorularınızı da yorum köşesinden daima fırlatabileceğinizi hatırlatayım. Evernote ile şimdiden keyifli çizıktırmalar!

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

21 Yorumlar

  1. Yazı 10 numara olmuş tebrik ederim Evernote yerine daha kolay olan diğer yazılım Wunderlist i öneririm windows pc de note alın ios telefonda görün

    • Burak Göç Yanıtla

      Wunderlist’i de denemiştim. Aslında, Wunderlist tam anlamıyla bir not alma uygulaması değil; hatırlatıcı ve anımsatıcılar görevini üstleniyor. Yine de bu tavsiyeyi yabana atmak olmaz :D Vaktim olduğunda mutlaka tekrar inceleyeceğim 😊

  2. Sevgili Burak az önce mailime düşen yeni yazı mailime birlikte bir solukta okudum yazını.

    Ben Google Keep kullanıyorum. Gayet memnunum. Ilerde farklı bir seçenek ararsam bu yazım aklımda olacak..

    • Burak Göç Yanıtla

      Google Keep’e nedense hiç ısınamadım. Evernote’u da sanırım tek işleri not alma uygulaması olduğu için seviyorum. Özellikle OCR gibi özelliklerin Keep’e ne zaman gelir bilinmez :D Çok teşekkürler yorumunuz için.

  3. Allah senden razı olsun kardeşim. Sayende tekrar Evernote’u indirip benim için ne kadar gereksiz olduğunu görüp sonra tekrar silip sonra da sürekli kullandığım not uygulaması olan Keep’te etiketleme özelliği olduğunu farkettim. :D Cidden böyle oldu. Daha önce birkaç kez Evernote kullanmayı denemiştim. Ama benim için gerçekten çok teferruatlı. Keep etiketleme özelliği ve ücretsiz çevrimdışı kullanımı sunması bakımından daha ağır basıyor.

  4. 2 birayla okunası yazılar listesine seni de ekliyorum :) Şayet beni biliyorsun. Teknolojiyi takip edemeyecek kadar miskin, insan psikolojisini ihmal etmeyecek kadar hızlı (öyle zannediyorum) bir içerik yazarı olarak okurken “harikasın Burak” demekten alıkoyamadım kendimi. Evernote’un (adını doğru yazdığımdan bile emin değilim) canı cehenneme. Ben içeriğin kalitesine tavım. Yalnız, dibimde adam sevmem delikanlı. Gözüm üzerinde :)

  5. Merhaba Burak; Evernote’a zaten vakti zamanında bayılmıştım, yazı diline / anlatımına da ayrıca bayıldım ;) Kullanmadığım uygulamaları silen biri olarak niyeyse silmeye bir türlü kıyamadığım ama ısrarla da etkin bir şekilde kullanmadığım tek uygulama Evernote. Yıllar oldu kullanalı, sonrasında iOS Notlar ve Google Keep’i daha hızlı ve pratik kullandığımı fark ettim. PDF için Adobe Acrobat Redar’ın uygulamasından başkasına güvenemiyorum. PDF metinler üzerine not alma, metinlerin altını çizme ve hem webden hem cepten PDF’leri okuyabilme özelliğini çok seviyorum. Google Keep’i de genelde yapılacaklar listesi için kullanıyorum, yolda yürürken tek parmakla akla gelen her şeyi oraya not düşmek kolayıma geliyor. Ayrıca Keep’in lokasyon baslı hatırlatma özelliğini çok aktif kullanıyorum, bu özellik diğerlerinde yok galiba. Bazen eve gitmeden markete uğrayıp bir şey almam gerekiyor ve unutuyorum ama Google Keep, otobüsten iner inmez oturduğum mahalleye indiğimi görüp markete uğrayıp ekmek alam gerektiğini bana hatırlatıyor :)

    Ama dediğim gibi Evernote bir gün mutlaka kullanılır deyip silmeye kıyamadığım bir uygulama olarak telefonumda. Anlattığın onca özelliğinden dolayı da verimi artırmak için illa ki kullanılmalı. Lakin belki övünç kaynağı teferruatları daha pratik hale dönüştürülebilir.

    • Burak Göç Yanıtla

      Yapılacaklar listesi olarak Apple’ın Anımsatıcılar’ını kullanıyorum. Güçlü bir yazılım ama sadece macOS ve iOS kullanıcısı olduğunuzda gerçek gücü açığa çıkıyor. Evernote’da lokasyon bazlı hatırlatmanın olduğunu sanmıyorum. Olsa da, Apple Anımsatıcılar’dan ona zaman gelmeyecektir :D Dolu dolu bir yorumla seni buralarda görmek de gerçekten harika oldu. Çok teşekkürler.

  6. Teşekkürler, yönlendirmeniz üzerine bu yazınızı çok yararlı buldum. İşime yarayacak bir kaç özellik bu uygulamada olduğunu fark ettim. Ama size sorduğum bear app üzerinde bir kaç sorum olacak. Tarafınıza iletiyorum.

  7. Elinize sağlık güzel ve tadında bir inceleme yazısı olmuş.

    Notion.so uygulamasını da denemenizi tavsiye ederim. Belki daha sonra onun için de bir inceleme yazarsınız :)

    • Burak Göç Yanıtla

      Birkaç meslektaşım Notion.so’yu kullanıyor. Ben de göz ucuyla baktım, hiç detaylı yamulma şansım olmadı. Nasıl desem, her şeyin bir yerde olması veri kaybı ihtimalini arttırıyor ve ben bu konuda epey paranoyağım 😄

    • Burak Göç Yanıtla

      Notion, Roam, Bear ve daha nice not uygulamasını mutlaka takip ediyorum. Ancak şu ana dek Evernote’un işlevselliği konusunda bileğini büken bir app’e denk gelmedim. Hepsi All-In-One bir çözüm olmak için çabalıyor gibi… Oysa benim derdim çok basit, sadece notlarımı bir arada tutmak istiyorum ve basit ek özelliklere ihtiyacım var. Notion ve Roam gibi alternatifler Evernote karşısında bana çok karmaşık görünüyorlar 🤔 Bu içerik de epey eskidi, umarım yakın zamanda yenilenen Evernote sürümü için bir güncelleme yapabilirim. Önerin için teşekkürler Kenan. 👏

  8. Kenan Usanmaz Yanıtla

    Ben de kararsızım şimdilik notion+evernote devam ediyorum ama tek bir yerden yürümek istiyorum ancak nasıl karar vereceğim bilmiyorum 😇

    • Burak Göç Yanıtla

      Eğer Notion’u daha çok Görev Yöneticisi (Task Manager) işleviyle kullanıyorsanız 2 servis kullanmanız çok doğal. Mesela ben, David Allen’ın Get Things Done metodolojisini takip ederek tüm yapılacaklar ve projelerimi Things 3 üzerinden kontrol ediyorum. Notlarımı da Evernote’da ZettelKasten metoduyla yönetiyorum. Benim için en üretken ve en verimli ikili kesinlike bunlar 👏

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.