Şu ahir ömrümde iki tip insana imreniyorum.

Bir; yarım saat sonra işe gidecek olmasına rağmen gerine gerine kahvaltı yapan adam. İki; Mac’in Dock ve menü çubuğunu gizlemeden, göz önünde kullanan adam.

Apple mühendisleri, macOS Dock’unu dondan çıkan çük gibi tasarlarken ne düşünüyorlardı bilemiyorum. Fakat, ortada bir sorun olduğu aşikar.

Mac ile tanıştığım birkaç haftadan sonra ilk yaptığım şey Dock’u ve Apple menü bar’ı gizlemek olmuştu. Neden mi?

Apple Menü çubuğu ve Dock, ekran üzerinde çok fazla yer kaplıyor. Yaptığım ölçümlere göre;

  • Dock: 1440×900 MacBook Air’in ekranında, dikeyde 75 piksel yer kaplıyor. Yatayda ne kadar yer kaplayacağı ise Dock’a neyi sokup sokuşturduğunuza göre değişiyor.
  • Apple Menü Çubuğu: Dikeyde 23 piksel, yatayda ise 1440 piksel çalıyor.

Yatay pikseller belki görmezden gelinebilir ancak burada dikey olarak 98 piksel kayıptan bahsediyoruz.

Kısacası, 900 pikselin 100 pikselini, sadece ihtiyacımız olduğunda ekranda görünecek bir şeyi sürekli ekranda tutarak harcıyoruz. Bkz: İSRAF nedir?…

Ayrıca bir de diğer faktörler var:

  • Saat gibi aktif ögelerin sürekli göz önünde bulunması ciddi oranda verimliliği düşürüyor.
  • Ekran üzerinde fazladan rengarenk ikonların görünmesi dikkat odağınızın farklı yerlere kaymasına neden oluyor.
  • Dock’dan görünen arka plan kesinlikle dikkat dağıtıyor ve estetik açıdan çirkin duruyor.
  • Son ve biraz da kişisel neden: yazılımlar arasında Dock üzerinden geçiş yapmak, CMD + TAB ile geçiş yapmaktan kesinlikle daha kullanışsız. (Bir kere CMD + TAB yaptıktan sonra, fare ikonu ile istediğim uygulamaya geçiş yapıyorum. CMD+TAB ekranın ortasında açıldığı ve fare genellikle ekranın ortasında durduğu için geçiş yapmak daha pratik oluyor. Ayrıca iki uygulama arasında sürekli geçiş yapmak istediğinizde CMD+TAB’ın işlevselliğini tartışmak ayıp olur.)

Sizinle bu önemli noktaları ve kendimce argümanlarımı paylaştıktan sonra, şimdi Mac Dock’unu hızlandırma konusuna geçiş yapabiliriz.

Mac Dock’u Nasıl Hızlandırılır?

Diyeceksiniz ki: “Dock’u zaten çok az kullandığını söylüyorsun, o zaman Dock ile alıp veremediğin ne?”

Genellikle indirdiğim bir dosyaya Dock üzerinden erişiyorum. Özellikle PS’e indirdiğim dosyayı sürüklerken Dock’u çok sık kullanmak zorunda kalıyorum. Bunların dışında nadiren de olsa bazı uygulamaları Dock üzerinden çalıştırıyorum.

Bu gibi durumlarda Dock’un kaplumbağa hızında ekranda belirmesi sinirlerime dokunuyor.

Eğer sizin de sinirlerinize dokunuyorsa merak etmeyin; birkaç satırlık kod yardımıyla bu sorunu tahtalı köye gönderebiliriz!

  1. Önce, Spotlight veya menü üzerinden Terminal’e giriş yapın. Daha sonra aşağıdaki kodu Terminal’e yapıştırıp Enter’a tıklayın.

defaults write com.apple.dock autohide-delay -float 0

  1. Hemen sonra, aşağıdaki kodu yapıştırıp Enter’a tıklayın:

defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -float 0.1

  1. Şimdi, aşağıdaki komutu çalıştırdığımızda Dock’umuzun gecikme animasyonu hızlandırıldığı için fişhek gibi çalışmaya başlayacaktır:

killall Dock

Ne kadar hızlı olacağını ve işlemlerin nasıl yapılacağına görsel olarak göz atmak isterseniz aşağıdaki videodan faydalanabilirsiniz:

Dock Tekrardan Kaplumbağa Hızına Nasıl Getirilir?

Yaptığınız bu değişiklik hoşunuza gitmedi mi? O zaman sırayla yaptığımız işlemi aşağıdaki kodlar yardımıyla sıfırlayabiliriz:

Dikkat, aşağıdaki kodların değerleri yukarıdaki kodların değerlerinden farklıdır. Bu kodları sadece Dock’un ekrana çıkma animasyonunu tekrar yavaşlatmak için kullanabilirsiniz.

  1. Önce aşağıdaki Terminal ekranına yapıştırıp, Enter’a tıklayın:

defaults write com.apple.dock autohide-delay -float 0.5

  1. Sonra aşağıdaki satırı yapıştırıp, Enter’a tıklayın:

defaults write com.apple.dock autohide-time-modifier -float 1

  1. Son olarak yaptığımız değişikliklerin aktif edilmesi için aşağıdaki kodu Terminal ekranına yapıştırıp, Enter’a tıklıyoruz:

killall Dock

Öyle umuyorum ki, sunduğum tespitlerim ve kod satırlarımla Mac’inizi daha verimli kullanmanıza yardımcı olabiliyorumdur.

Eğer öyleyse, bu içeriği sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak veya hemen aşağıdan bir yorum yaparak beni destekleyebilirsiniz 😊

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.