Uzuuun uzzuun yıllar önce iPhone ve iOS dünyasıyla tanıştım. iOS ile tanıştıktan birkaç hafta sonra tüm zamane iOS kullanıcıları gibi ben de Jailbreak’ci kabileye katıldım. Ücretli uygulamaları bedavadan cebe atmak ve işletim sistemine sahip olmadığı özellikleri kazandırmak gerçekten havalıydı. Hele bir de bunu teknolojinin taş devri zamanlarında yaptığınızı düşünün! Taş devrinde Rolex saatle gezmek gibi bir şey…

En son iPhone 5’i iOS 7 işletim sistemi çıktığında Jailbreak’lemiş ve hayvanda meydana gelen ardı arkası kesilmeyen sorunlardan sonra tövbe etmiştim. Yıl oldu 2018 ve iOS 11’i kullanıyoruz. Yakında iOS 12’ye kürek çekeceğiz gibi duruyor. Ortalığa hala çıkan Jailbreak ile cihazını harap etmeden önce Jailbreak’in zararlarının ne olabileceğini bilmek istiyorsanız, aham da size kapı gibi 7 madde;

#1 Telefonun orijinal yapısı bozuluyor: Elinize ilk defa aldığınız bir iPhone veya iPad, kullanabileceğiniz en performanslı cihazdır. Buna Jailbreak’i bir kez soktuğunuzda artık o iPhone’un eskisi gibi olmasını bekleyemezsiniz. Zombi tarafından ısırılan başrol oyuncusu gibi düşünün. Tek bir fark var. Başrol oyuncusu filmin devamlılığı için bir şekilde iyileşir. iPhone iyileşmez. Jailbreak sırasında bazı sistem dosyaları kalıcı olarak değiştirilir. Jailbreak’i cihazınızdan temizleseniz ve restore yapsanız bile bazı dosyalar gizli saklı dizinlerde ilelebet varlığını sürdürebilir.

#2- Elinizdeki cihaz artık kapalı kutu değil: Apple cihazlarının tamamının kullanıcıya cazip gelmesinin nedeni kapalı kutu cihazlar olmasıdır. Bu nedenle basittir ve kolayca kullanılabilirler. Jailbreak ile bunların tümünü kaybediyorsunuz. İşin içine bir kere giren Jailbreak cihazınızı sonsuza dek açık kutu haline getiriyor. Jailbreak ile cihazın varsayılan stabilizasyonu bozduğunuz için artık cihazınız eskisi kadar basit kalmayı asla başaramıyor.

#3- Olmadık işlere, bitmeyen sorunlara hazır olun: Jailbreak yaptığınız andan itibaren olmadık işlere, bitmeyen sorunlar sürüsüne hazır olun. Cihazınızın belirli aralıklarla durduk yere yeniden başlaması, cihazını kullanmıyor olmanıza rağmen deli gibi ısınması gibi sorunlara alışmaya başlasanız iyi edersiniz. Çünkü Jailbreak’in özgürlüğü tüm dezavantajları yanında getiriyor.

#4- Şarj performansınız düşecek: “Bu aletin şarjı bana yetmiyor!” diye sızlanıyor ve Jailbreak’e adım atıyorsanız sıkı durun. Her Jailbreak yaptığımda şarj performasında ve pil kullanım süresinde ufak da olsa bir düşüş olduğunu defalarca kez deneyimledim. Bunun nedeni artık sisteminizde Apple tarafından yazılan kodların haricinde kendi kafasına göre Tweak kodlarının sistemde at koşturması. Haliyle fazladan kod çalıştırılması eksi pil olarak yüzdenize yansıyor.

#5- Tuhaf tuhaf bir garip arayüz problemleri: Son olarak iOS 7’de Jailbreak yaptığımı söylemiştim. Daha sonraki dönemlerde Jailbreak yapılan cihazları kullandığımda arayüz hatalarının devam ettiğini gördüm. Jailbreak ile sisteme dahil ettiğiniz Tweak’ler her zaman cihazın varsayılan kodlarıyla başarılı çalışmıyor. Bunun bir sonucu olarak arayüzde çirkin ve görmeye tahammül edemeyeceğiniz hatalar meydana geliyor.

#6- iCihazının donmasına kasılmasına hazır olun: Jailbreak ile işletim sisteminin orijinal yapısını bozduğunuzdan bahsetmiştim. İşletim sistemi varsayılan işletim sistemi olmadığı için eklenen yeni Tweak’lerle birlikte sistem çekirdeğinde hatalar meydana gelebiliyor. Hatalar sonucunda cihazınızda anormal donmalar, kasılmalar ve kitlenip kalmalar yaşayabilirsiniz.

#7- Gizlilik, gizlilik ve yine gizlilik: O zamanlar aktif bir iş hayatım olmadığı için cihazıma Jailbreak yapmak benim için bir şey ifade etmiyordu. Oysa şimdi jailbreak yaparak cihazımın gizliliğini tamamen birilerinin insafına bırakmak bana hiç ama hiç mantıklı gelmiyor. App Store hesabım üzerinde sanırım 100 kadar satın alınmış uygulamam var fakat kafam rahat ve Jailbreak gibi saçma yöntemleri kovalamak zorunda kalmıyorum.

Sunduğum über süper mantıklı ve gerçek 7 madde Jailbreak yapmanın zararlarını merak eden arkadaşlar için güzel bir fikir verecektir. Eksik gedik veya yukarda bulamadığın bir şey varsa hemen aşağı taraftan yorumunu sallayabilirsin.

Bu içerik ilk defa 23 Aralık 2013‘te oluşturulmuş ve 16 Ocak 2018‘te güncellenmiştir.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.