Gözlük. Aurelius’un Meditasyonlar’ı. Kahve, şapka ve atkı…

Bunlar mükemmel metin yazarı yaratmak için kullanılan malzemelerdi veya en azından öyle olması gerektiği düşünülüyordu…

Metin yazarı denince aklınıza bu mu geliyor bilmiyorum ama genelde insaların aklında buna benzer şeylerin belirdiğini biliyorum.

Bu videonun hem bu algıyı kırmasını hem de girdiğim ikili diyaloglarda beni kurtaracak bir video olmasını planlıyorum. Çünkü biri ne iş yaptığınızı sorunca “metin yazarıyım” diyorsanız, mutlaka ikinci ve üçüncü devam soruları geliyor.

Peki, gerçekte metin yazarlığı nasıl bir meslek?

Videoyu Başlat veya Hemen Aşağıdan İçeriği Oku:


Metin yazarı kimdir sorusuna yanıt vermeden önce, kim olduğumdan kısaca bahsetmek istiyorum.

Tek cümleyle açıklamam gerekirse: Gündüzleri metinler yazan, akşamları hobi olarak video üreten içerik üreticisi ve metin yazarıyım.

Yaptığım işe 11 sene önce kazara başladım ve bir şekilde düzenli çalışma ve şansın yardımıyla bugün olduğum yere geldim.

11 senelik bu süreçte büyük-küçük onlarca internet sitesinde editör olarak çalıştım.

Bazı bilinen markaların sosyal medya kanallarının yönettim ve sayısını hatırlayamayacağım kadar çok içerik pazarlaması çalışmasında yer aldım.

Bunların yanı sıra, kendi adıma 1 ve başkalarının adına parayla yazıp, adımdan hiiiiç bahsedilmeyen 5 kitap yazdım ve yayınladım.

Anlayacağınız 11 yıllık deneyimin verdiği yetkiye dayanarak metin yazarlığı nedir? sorusuna yanıt vermeye hazır olduğuma inanıyorum..

Metin Yazarı Kimdir?

Metin yazarı: Bir ajansta, şirkette veya freelancer yani serbest olarak çalışabilen ve metinler üreten kişidir.

Büyük alışveriş sitelerinde okuduklarınız, sosyal medyada karşınıza çıkan reklamlar ve hatta araştırma yaparken karşılaştığınız içeriklerin mimarları genellikle metin yazarlarıdır.

Metin yazarlığı nediri tanımlama noktasındaysa galiba çok basit bir tanım yapabilirim

“Kelimeleri nakde dönüştürme sanatı…”

Sesi duydunuz mu? Bu, yazdığım metinler sayesinde satış yapan bir şirketin kasasından geliyor.

Serüvenim Nasıl Başladı?

Bunun süper planlı bir iş olduğunu söylemek isterdim ama öyle değildi. Yazılıma ilgi duyuyordum fakat sayısal anlamda başarılı değildim.

Yazılım dilleri tamamen sayısal üzerine olmasa da bu işi yaptığınızda rakamlar ve algoritmalarla içli dışlı olmaktan keyif almanız gerekiyor.

metin yazarı

Bana bir noktada kelimelerle algoritma kurmak daha çekici gelmiş olmalı ki, bu tarafa yöneldim ve ilk satışımı 16 yaşımdayken içerik yazarı olarak yaptım.

İçerik Yazarı, Metin Yazarı, Reklam Yazarı, Yaratıcı Yazar…

Yeri gelmişkin aydınlığa kavuşturmamız gereken bir konu da ünvanlar. Bu konuda ülkemizde ve global anlamda ortalık biraz karışık.

Metin yazarı, içerik yazarı, reklam yazarı ve yaratıcı yazar gibi benzer ama farklarını çok çok az kişinin bildiği unvanlar var.

İdeal senaryoda: İçerik yazarı, belli bir mecrada yayınlanacak içeriklerden sorumluyken, Reklam yazarının sadece reklam kampanyası içeriklerinden sorumlu olması ve kreatif yazarların başta reklamlar olmak üzere yaratıcılık gerektiren çarpıcılığın ön planda olduğu metinler üzerinde çalışması gerekiyor.

İdeal olmayan senaryodaysa metin yazarı, bahsettiğimiz tüm unvanların yaptığı işi tek başına yapmaya çalışıyor.

Artık unvanlar arasındaki farklara takılmayı bıraktım çünkü bu işlerin pek bi’ standardı olmadığı için herkes istediği gibi tanım ve ayrım yapmakta özgür.

Bence metin yazarısın ama Ahmet’e göre içerik yazarı mısın? Olabilirsin de olmayabilirsin de.

Herkes İçerik Yazarı Olabilir mi?

Herkes içerik yazarı olabilir mi… Teknik olarak olabilir. Pratik olarak aynı cevabı verebilir miyiz veya vermeli miyiz bilmiyorum.

İçerik yazmak için konuştuğunuz dile ve kurallarına hakim olmak, biraz da anlatıcılık yeteneğinizin olması, bence yeterli. Yine de asıl soru şu olmalı: Herkes içerik yazarı olmalı mı? Hayır.

Bu iş gerçekten bir noktada sağlam kararlılık ve kendinizi sürekli geliştirmeyi gerektiriyor.

Tek seferde bir meslek edinip, 30 yıl aynı işi yapmayı istiyorsanız o noktada içerik yazarlığı pek size uyan bir iş olmayabilir.

Ayrıca otokontrolünüzün de yüksek olması gerekiyor.

Pratik işlerin aksine işiniz sürekli üretmeyi ve ertelemeyi ertelemeyi gerektiriyor.

Sevgilinizden trip yediğinde modu yamulan tiplerdenseniz, sizi sektörde yamulturlar efenim. Evet, yamulturlar 😂

Dediğim gibi içerik yazarı olmakta büyük bir meziyet yok. Ama metin yazarı, kreatif yazarlık veya reklam yazarlığı dediğimizde çorbanın rengi değişiyor…

Kreatif yazarlık, yaratıcı yazarlık veya reklam yazarlığı dediğimizde işin içine hayal gücünün yanı sıra satma ve pazarlama becerisi de giriyor.

Çok güzel fikirler üretiyor ve bunları kelimelere döküyor olabilirsiniz ama yaptığınız iş satmıyorsa sadece yaptığınız işle övünmekle yetinebiliyorsunuz.

Bence satış ve pazarlama gibi konularda beceri kazanmak da ekstradan epey kendinizi geliştirmeyi gerektiriyor.

Daha önce tanımını yaptığımız gibi, metin yazar olarak kelimeleri nakde dönüştürebiliyor olmanız gerekiyor. Bunun böyle yetenek gibi bir sınavı yok. Bu işlerle fazladan zaman geçirmeli ve kendinizi geliştirmek için sürekli çabalıyor olmalısınız.

Kariyerime içerik yazarı olarak başladım ama bir noktadan sonra, orada takılı kalmamam gerektiğini fark ettim. Daha profesyonel bir şey yapmam gerekiyordu ve o noktada hem pazarlama hem de reklam gibi kavramların dünyasına daldım.

Diğer meslekler hakkında atıp tutamam ama 10 senedir her kolunu deneyimlediğim iş için şunu söyleyebilirim: Sürekli öğrenen biri olmayı sevmiyorsanız, bence farklı bir mesleğe yönelmeli veya bunu hobi olarak yapmalısınız.

Metin Yazarlığı Maaşları

Geldik duygusal bölüme. İnanın, en çok cevap vermek istediğim sorulardan biri bu ama kimsenin buna net bir cevap verebileceğini düşünmüyorum.

Metin yazarlığı standartların olmadığı mesleklerden biri. Değerinizi kendiniz yaptığınız veya çalıştığınız işle, donanımınızla kendiniz belirliyorsunuz.

  • Yuvarlak olarak bir şey söylemem gerekirse junior dediğimiz mesleğe yeni adım atan yazarların asgari ücret aldığını söyleyebilirim.
  • Dört beş yıl boyunca deneyim kazanmış yazarlar genelde 4 bin ile 6 bin TL arası alıyor.
  • 10 sene ya da üzerinde deneyimi olan ayrıca bunu farklı yeteneklerle birleştirebilenler de 8 bin ile 15 bin TL arasında maaşlar alıyor.

Fakat şunun altını çizmek istiyorum: Bugüne dek, sadece metin yazarı olduğu için yüksek maaşlar alan birini görmedim. Buna zaten ileriki bölümlerde değineceğiz.

Genel olarak maaşlarda durum bunlar.

Eğer bir şirkette çalışmak yerine freelancer çalışma yolunu seçerseniz, zaten yıllık kazancınızı etkileyen binlerce parametre daha hesaba karıştığı için orayı konuşmamız pek anlamlı olmayabilir.

Metin Yazarlığının Avantajları neler?

Pijamalarınızla çalışabilmek! Kesinlikle, metin yazarlığının bence en büyük avantajı bu.

Sonrasında neyi söyleyebilirim, mesela birçok alanda isteseniz de istemeseniz de araştırma yapmak zorunda kaldığınız için genel kültürünüzü zahmetsizce geliştirebiliyorsunuz.

Masa başı veya çayır başı olarak çalışabiliyorsunuz.

Serbest metin yazarı olarak çalışırken genelde yazları dışarıda ve açık havada çalışarak geçirebiliyordum.

Gerçi masa başı çalışmanın da, kendince avantajları ve dezavantajları olduğunu düşünüyorum.

Finansal anlamdaki en önemli avantajı bence şu olabilir: Daima dışarıda sizi bekleyen gig dediğimiz ekstra işler bulabiliyorsunuz. Çalıştığınız şirkette aldığınız maaş sizi tatmin etmiyorsa bu tarz ek işlerle bazen maaşınızıdan fazlasını dışarıdan gelen işlerden kazanıyorsunuz.

Kişisel zamanınızdan feragat etmeniz gerekiyor ama boş zamanınızı nakde çevirme operasyonu olarak değerlendirdiğinizde işler daha katlanılabilir oluyor. Aklıma gelmeyen bunun dışında da güzel avantajları var.

Nasıl Metin Yazarı Olunur?

Bildiğim kadarıyla hala tam olarak bu iş için bir lisans eğitimi yok ama Yeni Medya gibi bölümleri okuduğunuzda sağlam bir temelle başlayabiliyorsunuz.

Alakasız gibi görünmesine rağmen dil ve edebiyat ya da felsefe gibi bölümlerin de avantajlı olabileceğini düşünüyorum. Çünkü aslında mesainiz yazmaktan ziyade düşünmek üzerine geçiyor.

Hazırladığınız mesajı karşıya doğru şekilde aktarabilmek için iyi bir dil altyapınızın olması gerekiyor. Olmasa da olur mu? Olur.

10 yıl önce dil kurallarının yapısına ne Türkçede, ne İngilizcede ne de Almancada bugünkü kadar hakim olduğumu düşünmüyorum.

Daha önce söylediğim gibi, öğrenci kalmayı başarmak bence bu işte çok önemli. Her gün yeni bir şey öğrenebiliyorsunuz. Hala öğreniyorum ve öğreneceğim ne kadar çok şey olduğunu gördükçe şaşırıyorum.

Mesleğimi Tavsiye Eder Miyim?

Kesinlikle ederim ama daha çok tavsiye edeceğim bir şey varsa o da önce kendinizi çok iyi analiz etmiş olmanızdır.

Hiçbir iş dışarıdan göründüğü gibi değildir; keza metin yazarlığı da öyle.

Bu meslekte ustalaştığınızda çok önemli şeyler yapacağınız algısını baştan yıkmanız gerekiyor.

Kendinizi bir gün otomobil lastiğinin sürtünmesini anlattığınız işten sütyen kopçasını anlattığınız işe yatay geçiş yaparken bulacaksınız.

Ya da reklam tarafında bir gün tırpan motoru reklamı için metin yazmanız gerekirken, diğer gün elektrikli otomobil reklamı üstünde çalışmanız gerekir.

Bu geçişlere ne kadar hazırsınız? Ve şunu da unutmamalı: Metin yazarlığı, Türkiye’nin doğası gereği çok farklı sektörlerde çalışmanızı gerektiriyor.

Kişisel tatmin bu noktada her zaman doyum noktasına ulaşamayabiliyor veya yarım/eksik kalabiliyor. Bunları da bilmenizde bence fayda var.

Sadece Metin Yazarı Olabilir Misiniz?

Galiba olabilirsiniz. Ama sektörde buna pek rastlamadım. Artık elinde bilgisayar veya telefonu olan herkes içerik üreticisi olduğu için ekstralarınız olmalı.

Kendimden örnek vereyim. Metin yazarlığının dışında; içerik pazarlamasında, halkla ilişkilerde, dijital ve geleneksel pazarlamada, proje yönetiminde, tasarım ve kurgu araçlarında hatta yazılım dilleri gibi birçok alanda deneyim edinmek zorunda kaldım.

Bu deneyimlerin hepsi ayıla bayıla edinmek istediğim deneyimler değildi.

Atıyorum “ben metin yazarıyım kardeşim, şirketin karşılaştığı bir halkla ilişkiler krizini neden çözüyorum?” diyemezsiniz.

Ya da dersiniz, ama bu tavırla sürekli belli bir kalibrede kalır kendinizi geliştirmeyi kendiniz engellersiniz.

En basitinden YouTube kanalı açmamın en önemli nedeni deneyim edinmekti. Biliyorum ki, gelecekte video pazarlaması daha büyük bir pazara dönüşecek.

Burada deneyimi olan bir içerik üreticisi veya metin yazarı da daha kıymetli bir yetenek olacak.

Metin Yazarlığına Başlamak İsteyenlere Tavsiyeler

  • İlk tavsiyem, sorarak başlamayı öğrenin. İlk pratiğinizi burada yapın. Aklınıza gelen ilk soruyu hemen aşağıdan bana ulaştırabilir ve yanıtlamamı sağlayabilirsiniz. Keşke yıllar önce bu alanda gerçekten sorularımı yanıtlayabilecek birinin videosunu şu an sizin yaptığınız gibi dinleme imkanım olsaydı. Gerçekten birkaç basit sorunun yanıtıyla bile işimi hayal edemeyeceğim kadar çok kolaylaştırabilirdi.
  • İkinci tavsiyem, başladığınızda öğrenci olduğunuzu ve uzun süre öğrenci kalacağınızı unutmayın. Stajyer olarak bir işe girdiğinizde birinin size “git ve sektörü değiştirecek şu işi yap” demesini beklersiniz ama realite böyle değildir. Genelde size söylenen “git kenardan iki çay kap gel” tarzında şeyler olur. Yaptığınız işi sevmek istiyorsanız “Bu dünya bana ne verebilir” düşüncesini terk etmelisiniz. Hangi işi yaparsanız yapın:“Ben bu dünyaya ne sunabilirim” kafasına yönelmenizi öneririm. Daha mutlu olursunuz ve akli melekelerinize mukayyet olabilirsiniz.
  • Üçüncü tavsiyem -ve aslında deneyimsizlikten yaptığım en büyük hatalardan biri-binlerce lirayı işin farklı bir koluna harcayan ama 1000 lira metne harcamayan bir firmadan veya müşteriden koşarak kaçın. Arkanıza bakmayın bile. Bu şirketler daha çok satmanın anahtarının metin veya içerik olduğunu anlayamamıştır. Anlayana kadar da sizi yanlarında ziyan ederler. Tabii ki mesleğe başladığınız gibi büyük paraların peşinde koşmayın ama deneyiminizi oturtup, yeteneklerinizden emin olduktan sonra karşılığını veren kişilerle çalışın.

Daha önce söylediğim gibi, bu konunun ne kadar kişinin ilgisini çektiğini bilmiyorum ama daha çok içerik hazırlamak isterim.

Onun için yorum yaparak, bu konularda daha çok içerik paylaşmamı sağlayabilirsiniz.

Benzeri içerikleri yayınladığımda haberdar olmak için de kanalıma abone olmayı düşünebilirsiniz.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.