Hackintosh nedir? Deveye hendek atlatmadan açıklamak gerekirse;

Hackintosh: Apple’ın üretmediği bir masaüstü veya laptop bilgisayara, Apple’ın lisanslı macOS işletim sistemini kurma işlemidir.

Hackintosh sahibi olmak için belli başlı hünerlere sahip olmalısınız. Hackintosh yapmak atomu parçalamak kadar zor değil. Yalnızca, uyumlu donanımları bir araya getirecek teknik altyapınız olmalı. Ya da dinginleyemediğiniz bir Hackintosh merakınız….

Hackintosh’u futbol takımı gibi destekleyen ciddi topluluklar da var. Bu topluluklar sayesinde (yerli veya yabancı) destek alabilir, adım adım rehberleri takip ederek kendi Hackintosh’unuzu kurabilirsiniz.

İnsanlar neden Hackintosh kullanıyor?

Napoleon’un kulakları çınlasın: Para, para, para!

Dolar karşısında ülkemizin çıtır çıtır eriyen TL para birimi ve ardı ardına gelen zamlardan sonra, Mac satın almak çoğu kullanıcı için hayal oldu. Windows veya Linux kullanacağınız bir bilgisayarı 1.000 liraya satın alabilecekken, minimal performanslı bir Macbook için en azından 6 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

Kodlama rakamlarından oluşan Apple logosu

Hackintosh, “ne yardan ne serden” felsefesinin bayraktarları için bir nevi kendi ekonomik Mac’lerini inşa etme fırsatı sunuyor. Aslına bakarsanız, olay gayet basit. Apple’ın kendi bilgisayarlarında kullanılan donanımlardan öte gelen bir kasa topluyor ve yine Apple’ın kendi işletim sistemini bu toplama kasaya kuruyorsunuz.

Sonuç: Windows görünümlü macOS!

Hackintosh’un sıradan macOS’ten farkı nedir?

Teorik bazı farklılıkları anlatarak suyu bulandırmak istemiyorum, fakat temelde ikisinin arasında donanım haricinde bir farklılık yok. Her ikisi de Apple tarafından geliştirilen işletim sistemini kullanıyor. Aradaki tek fark; bu sistemi Apple tarafından satın almamış ve kendinizin inşa etmiş olmasıdır.

Yasak elma Hackintosh illegal mi? (Yasal mı?)

Döndük dolaştık ve kilit soruya geldik: Hackintosh yasal mı?

Şey… kesinlikle yasal değil.

yasak elmanın simgesi hackintosh

Yasal bir referans noktasıyla açıklamaya başlayayım. Apple’ın Kullanım Sözleşmesi’nde yer alan maddeye göre; Apple’ın marka hakkını ve telifini elinde bulundurduğu macOS yazılımını, Apple tarafınca satılmamış bir bilgisayarda kullanmak yasallığı ihlal etmek anlamına geliyor. İlgili maddeyi Apple tam olarak şu şekilde sözleşmeye yerleştirmiştir:

“İşbu Lisansta anlatılan ayrıcalıklar, Apple Yazılımını Apple marka olmayan herhangi bilgisayarda yüklemenize, kullanmanıza veya çalıştırmanıza izin vermez ve bunları yapmayacağınızı veya başkalarının bunları yapmasını sağlamayacağınızı kabul ediyorsunuz. İşbu Lisansın hükümleri tarafından başka bir şekilde izin verilmediği sürece: (i) Apple Yazılımını aynı anda yalnızca tek bir kullanıcı kullanabilir ve (ii) Apple Yazılımını aynı anda birden fazla bilgisayar tarafından çalıştırılabilen veya kullanılabilen bir ağ üzerinde de hazır bulunduramazsınız. Apple Yazılımını kiralayamaz, kiraya veremez, ödünç veremez, satamaz, yeniden dağıtamaz veya alt lisansını veremezsiniz.”

Yukarıdaki maddede açıkça görülüyor ki, Hackintosh işlemini uygulayan, bu rehberleri hazırlayan ve aracı yazılımları sunan herkes, Apple’ın yasal haklarını ihlale uğratmış oluyor. Tabii, ülkemizde hali hazırda milyonlarca Windows kopyasının (devlet daireleri dahil) her yerde fink attığı gerçeğini gözardı edemeyiz.

Özünde Hackintosh tamamen illegal bir işlem ve Apple’a size dava açma hakkı veriyor. Diğer taraftan, Hackintosh için kullanacağınız yardımcı araçların tümü bağımsız geliştiriciler ve internet korsanlarınca geliştirilir. Bu yolla hazırlanan Hackintosh kurulum dosyalarına zararlı kodları enjekte etme, sizi her an dikizleme ve kişisel verilerinizin üstüne oturma olaylarının yaşanması olası.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.