Google Chrome ve Chromium’un arasındaki farklara geçmeden evvel, “Ben zaten hep 50 liralık benzin alıyorum,” tarikatına ithafen “Ben zaten hep Safari kullanıyorum,” diyerek söze dalmak istiyorum. Cahiliye dönemimde Windows kullanırken sıkı bir Google Chrome kullanıcısıydım. Linux ile tanıştığımdaysa tası tarağı toplamadan Chromium’a geçiş yapmıştım. Haliyle bu arkadaşların birbirlerini nereden benzedikleri konusuna hakimim.

Chromium, tamamen açık kaynaklı ve hayrat olarak geliştirilmiş bir internet tarayıcısıdır. Google Chrome ise teknoloji devi Google tarafından hayratın musluğa dönüştürülmesi yoluyla geliştirilen başka bir internet tarayıcısıdır. Özünde Google Chrome basbaya hayrat Chromium’un kaynak kodunu kullanır. Google Chrome’u daha iyi yapan ise Google’ın ona bahşettiği ekstra özellikler ve süper güçleridir.

Chromium nedir?

Chromium internet tarayıcısı

Chromium, The Chromium Project tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir web tarayıcısıdır. İlk sürümü 2008 yılında yayınlanan tarayıcının kaynak kodu, 7 evlatlı bir babanın miras davasını andırıyor. Tarayıcının bazı bölümleri bölümleri BSD Lisansını kullanıyor. Google tarafından yazılmış bölüm için de bu lisans kullanılıyor. Bunu dışında kalan bölümlerindeyse MIT Lisansı, LGPL vb. dahil olmak üzere farklı ücretsiz yazılım lisansları devreye giriyor.

Google Chrome nedir?

Google Chrome internet tarayıcısı

Aynı yıl içinde yayınlanan Google Chrome, Google tarafından geliştirilen ve geliştirilmeye devam edilen popüler bir internet tarayıcısıdır. Chrome ve Chromium tarayıcısının birbirine bağlı olmasının nedeni, Chrome’un Chromium’un kaynak kodunu ödünç almasıdır.

Google Chrome ve Chromium arasındaki farklar neler?

Birbirlerine olsa olsa süt kardeşler kadar benzeyen Chrome ve Chromium’un arasında birçok fark var. En bariz farkları logolarından başlıyor. Google Chrome, yanar dönerli Google logosu renklerinden oluşan ikona sahip. Chromium’un ise deniz mavisi bir ikonu var. Elbette, Chrome ile Chromium arasındaki tek fark bundan ibaret değil:

  • Otomatik güncellemeler: Google Chrome, en son sürüme otomatik olarak güncellemek için Windows’da Google Güncelleme‘yi, Mac’de GoogleSoftwareUpdateAgent ve GoogleSoftwareUpdateDaemon’ı kullanır. Chromium için otomatik güncelleme yardımcısı yoktur. Yeni sürüm yayınlandığında paşa paşa indirip, sürüm yükseltmeniz gerekir. Bunun dışında bazı Linux dağıtımlarında güncellemeler paket depoları aracılığıyla otomatik yapılabiliyor.
  • Kullanıcı takibi ve hata raporlama: Chromium’dan farklı olarak Google Chrome’da hata ve kilitlenme raporlaması var. “Zort!” diye internet tarayıcınız yıkılıp kaldığında bu veriler rapor halinde Google’a iletilir. Hepsi bu kadar değil. Google Chrome; cihazınız ve işletim sisteminizle ilgili bilgiler, Chrome ayarları, ziyaret edilen web siteleri, kötü amaçlı yazılımlar, arama sorguları vb. gibi genel verileri toplayıp, Google’a anonim dedikodu şeklinde yetiştirir. Google bu verileri size alakalı öneriler, sonuçlar ve reklamlar sunmak için kullanır, tabii yerseniz…
  • Chrome Web Mağazası dışındaki eklentiler: Google Chrome’da, Chrome Web Mağazası’ndan indirilmeyen eklentileri kurma işlevi Windows ve Mac kullanıcıları için devre dışı bırakılmıştır. Google Chrome son kullanıcıların başına zeval gelmesini istemez. Ha, illa kuracağım diye inat ederseniz geliştirici modu yardımıyla yine istediğiniz eklentiyi Google Chrome’a kurabilirsiniz. Chromium’da istediğiniz eklentiyi Chrome mağazasında olmasa da pata küte kurabilirsiniz.
  • Medya ve kodlama (Codec) desteği: Chromium’un HTML5 ses/video kodlama desteği; Theora, Vorbis, WebM, VP9, vb. gibi tescilli olmayan kodeklerle sınırlıdır. Google Chrome söz konusu olduğundaysa AAC, MP3 gibi bazı ücretsiz olmayan öğeler için ve H.264 destek sahibi olursunuz.

Google Chrome VS Chromium: Hangisi daha iyi?

Açık kaynaklı ve tam bağımsız Chromium ile özellik açısından kesesi zengin Google Chrome arasında bir tercih yapmak, acılı çiğ köfteyi zor bir tuvalet seansıyla dışarı atmak kadar zorlayıcı olabilir. Windows’da Chromium’un kararlı sürüm olarak yayınlanmaması nedeniyle, Google Chrome’u kullanmak daha makul olabilir. Bu, MacOS için de geçerlidir.

“Özgür ve açık kaynaklı yazılımlara sevgisiyle tanınan Linux kullanıcısı” durumundaysanız, Chromium daha iyi bir seçenek olabilir. Fakat unutmayın! Mavi hapı seçerseniz, otomatik güncellemeler ve diğer medya kodeklerinden yoksun olma gerçeğiyle yaşamak zorunda kalacaksınız.

Linux’da Google Chrome’u kullanmak isterseniz, kodu kaçmasın diye ağzı sıkı sıkıya kapalı bir internet tarayıcısı kullanacaksınız. Seçenekler bunlar. Hangisi daha iyi kararınızı siz verin: sağ Twix mi? sol Twix mi? Pardon, o farklı bir konuydu. Mevzu bu kadardı şimdi dağılabiliriz.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.