Kim demiş, ne zaman demiş bilmiyorum. Tahminimce teknolojinin kudretinin sadece soda kapağı açmaya yettiği zamanlarda: “Gör de, duyduğuna inanma,” diye bi’ laf ortaya atılmış. Eğer bu lafı eden arkadaş birgün Adobe Photoshop ve daha binlerce yazlımın geliştirileceğini tahmin etseydi, önce tövbe eder sonra lafını “Gör de, duy da ama düşündüğüne inan,” şeklinde değiştirirmiş.

Fotomontaj artık çağımızın gerçeği. Her gün sosyal medyada karşımıza çıkan onlarca fotoğrafta bizleri kolayca yanıltabilir, bir şeyi varmış veya yokmuş gibi gösterebilirler. Instagram’daki kızların yarısının C beden göğüslerinin olmasının nedeninin yüzde 50 destekli sütyenler olduğu kadar, yüzde 50 fotoşop veya fotomontaj olduğuna canı gönülden inanıyorum. Dahası inanmakla kalmıyor, bunları kolayca anlayabiliyorum. Bir görselin fotomontaj olan fotoğraf nasıl anlaşılır bilmek ister misiniz? Tamam hadi bir bakalım!

01. Bariz olanla işe başlayın

Bazen görüntüdeki fark etmeniz gereken tek şey, resmin kendisine daha yakından bakmaktır. Fotomontaj kendi içinde bir sanattır ve kendisine ait olmayan bir nesneyi çevreleyen görüntü ile uyuşmasını sağlamak cidden zordur. Bu karmaşıklığı sağlamanın kıldan ince köprüden geçmek kadar zor olması, sahte fotoğrafları saptamayı kolaylaştırır.

Tabii daha önce hiç Photoshop’u açmadıysanız, neyi arayacağınızı bilmiyor olabilirsiniz. Bu durumda fotoğrafa aval aval yakından bakmak yerine bir diğer adıma geçmeyi deneyebilirsiniz.

02. Durun ve düşünün

Beyinlerimiz gördüğümüz şeyin, gerçek olamayacağı kavramıyla ilgili sorun yaşamaya yatkındır. Özellikle de inançlarımızı doğruladığı görülüyorsa… Bu durumlarda bir kaç sağduyu işaretini kullanmamız işimizi kolaylaştırır. İlk adımda fotoğrafın doğru olduğuna canı gönülden inansanız bile görüntüyü sorgulamalısınız.

Sizce gerçekten mantıklı mı? Bir düşünün… Bir sonraki adım, fotoğrafa eleştirel bir bakış atmaktır. Örneğin yukardaki Sahte Seahawks fotoğrafına bir bakın. Her şey normal görünüyor yine de atalarımız ”Ateş olmayan yerden duman çıkmaz!” diyor. Peki sizce “duman olmayan yerden ateşin çıkması ne kadar olasıdır?”

03. Fotoğrafın başarısız kenarlaranı saptayın

Bir nesnenin -fotoğrafta olsa bile- kenarlarını kırpmak zordur ve maharet ister. Söz konusu fotoğrafa yakınlaştırın ve nesnelerin kenarlarına bakın. Aşırı keskin veya pürüzlü kenarlar, nesnenin orijinal fotoğrafın üzerine yapıştırıldığını belirten bir işarettir.

04- Eşleşmeyen ışığı bulun

İki ayrı görüntüyü birbirine yapıştırırken, en zor şeylerden biri ışığı eşleştirmektir. Gölgeli alanların nereye düştüğünü görün ve düştükleri yerdeki tutarsızlıkları tespit etmeye çalışın.

Örneğin, iki kişinin olduğu bir fotoğrafta, bir kişinin burnunun sol tarafında, diğer kişinin sağ tarafında gölgeler varsa, bu insanların biri muhtemelen sonradan yapıştırılmıştır. Güneş yanlı değil, tarafsızdır ve gölgeler asla yalan söylemezler. Kafanızda ışığı canlandırıp, bir kişi üzerinde başka bir yöne doğru incelemeye devam edin. (İç mekan fotoğraflarında bu durumun daha zor olabileceğini unutmayın, çünkü birçok farklı ışık kaynağından meydana gelen çoklu gölgeler oluşabilir.)

Bu ışık hilesi aynı zamanda, bayrak yakan fotoğrafın sahte olduğunu kolayca anlamanız için harika bir yoldur. Ateş bir ışık kaynağıdır, ancak Bennet’in bayrağına en yakın olan vücudunun gövdesi karanlık gölgededir. Eğer gerçekten parlak -ve alev alev yanan- bir bayrak tutuyorsa, o tarafı da aydınlatılacaktı. Bunun yerine, görüntünün en parlak kısımları tavan ışıklarına en yakın olan kısımda kalıyor.

05. Kötü kalite sinyallerine karşı tetikte olun

Düşük çözünürlüklü bir görüntü dosyası, sahte bir fotoğrafın işaretlerini gizlemeye yardımcı olabilir. Seahawks fotoğrafındaki bayrağın kenarlarının tüm görüntünün pikselli olması nedeniyle harmanlanıp karıştırılmadığını görmek zorlayıcı, fakat bu aynı zamanda bir şeylerin yolunda olmadığını gösteren iyi bir uyarı işaretidir.

Günümüzde yüksek hızlı internetin yaygın kullanılabilirliği sayesinde, bir görüntünün bu kadar düşük çözünürlükte yüklenmesi ve çekilmesi (tost makinesi kullanılmamışsa) nadirdir.

06. Sansasyonel konuları büyük bir kırmızı bayrak olarak ele alın

Sosyal araştırmalar, bizi öfkelendiren veya üzen içerikler paylaşma olasılığımızın daha yüksek olduğunu gösteriyor. Photoshop manipülatörleri bunu biliyorlar ve viral olmak istedikleri için fotoğrafları çıldırtacak detaylarla dolduruyorlar (Evet, fotomontajla göğüsleri büyüten kadınlar da bu gruba dahil efendim).

Sizi kızdırmak için kullanılan sıra dışı görüntüler ve görseller, bir görüntüye daha yakından bakmak oldukça geçerli bir sebeptir. Ancak hissettiğiniz öfke, üzüntü veya nadiren mutluluk; çoğu kez ilk etapta eleştirel bir bakış atmanızı engelleyecektir.

07. Fotoğrafı Google’da bi’ tarayın derim

Google görseller sahte fotoğraf arama

Fotoğraf manipülatörleri genellikle kendine ait ve benzersiz fotoğraflarını manipüle etmiyorlar. İnternette buldukları bir fotoğrafı alıyor ve değişiklikler yapıyorlar. Bu, sahte bir fotoğrafı saptamayı daha kolay hale getirir, çünkü bir görselin orijinalini Google görsel araması kullanarak takip edebilirsiniz. Bunu yapmak için:

  • Söz konusu fotoğrafta sağ tıklayın ve kaydedin. Eğer kaydetme şansınız yoksa fotoğrafın ekran görüntüsünü de kırpabilirsiniz.
  • Google’a gidin ve görüntü aramayı açmak için sağ üst köşeden Görseller’e tıklayın.
  • Arama alanındaki kamera simgesini tıklayın, “Görsel Yükle” adımına geçip, bilgisayarınıza kaydettiğiniz görseli seçin.
  • Hemen ardından, “Görselle ara” seçeneğini tıklamanız yeterlidir.

Buradaki sonuçlardan fazlasıyla kayda değer veri toplayacağınıza eminim.

Tüm bu adımlar Photoshop marifetiyle sihirli ellerden geçmiş fotoğrafları saptamanıza fazlasıyla yardımcı olacaktır. Fotomontaj hakkında bir sorunuz mu vardı? Hemen aşağıdaki yorum köşesinden bana bir yorum fırlatabilirsiniz!

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

2 Yorumlar

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.