Elektronik sigaranın imtihanı binbir soruyla kaldığı yerden devam ediyor. Haberlerde kız kaçıran gibi patlayan elektronik sigara manşetlerini görmeye alıştık. Şimdi gözümüze farklı bir başlık ilişiyor: “Elektronik sigara ciğerde su topluyor mu?

Sahiden; elektronik sigara ciğerde su toplar mı?

Öncelikle şunu belirteyim: Ben doktor değilim… Sadece hayatını metin yazarı ve editör olarak kazanan biriyim.

Mesleki özelliklerimden dolayı araştırma konusunda ortalama insanlardan daha başarılıyım. Araştırmalarımı ortalama bir içicinin ötesinde ve 3 dilde yapıyorum.

NOT: Bu yazıyı okurken bana değil; uzmanlara, tıbba ve kendi mantığınızın salt sesine güvenmenizi isteyeceğim. Bununla yetinmeyeceğim. Size gerçeği basit bir test ile ispat edeceğim!

 

Ayna Testiyle Mantığı Kavrayın

Aşağıda anlatacaklarıma geçmeden önce bu zahmetsiz ve pratik testi deneyimlemenizi istiyorum.

Evinizde, arabanızda veya çantanızda bulabileceğiniz bir aynayı elinize alın. Aynayı ağzınıza iyice yaklaştırın ve kocaman bir “Hoooohhhğğğ” yapın.

buğulu cam

Aynanın yüzeyindeki şeyin ne olduğunu biliyorsun değil mi? Evet, buhar!

Ciğerlerimiz kese kağıdı gibi kuru değildir. Ciğerimizde daima sıvı vardır. Yine de bir gün su dolu ciğerlerle hastanenin yolunu tutmak istemeyiz değil mi?

Merak etmeyin ve bir sonraki başlığı hafızanıza kazıyın:

Ciğerlerimiz Gündelikçiden Daha İyi ve Ucuza Çalışıyor!

Elektronik sigaranın ciğerlerimizi suyla doldurduğu düşüncesi, elektronik sigara buharının su buharına benzetilmesinden kaynaklanıyor. Oysa elektronik sigara likitlerinin bileşenini incelediğimizde aslında hiçbirinin su içermediğini görüyoruz.

Peki, bu ne anlama geliyor?

Elektronik sigaranın ürettiği buhar ile su buharı aynı değildir. Gündelik yaşantımızda sudan daha tehlikeli yüzlerce şeyi soluyoruz (koklamıyoruz):

  • Egzoz dumanı
  • Çevresel kirlilik faktörlü gazlar
  • Parfüm, deodorant vb. kimyasallar
  • Duşa veya saunaya girdiğimizde su buharı
  • Hatta içtiğimiz çay ve kahvenin buharı

Basit bir mantıkla bunların hepsinin ciğerimizde toz, pislik, su buharı bırakması gerekmiyor mu?

İşin özü; ciğerlerimizin kendini temizleme kapasitesi vardır. Ciğerlerimizde üretilen mukus ile bu maddeler ciğerlerimizin dışına taşınır.

Saunaya veya buhar odasına girmek ya da en basitinden duş almak bile size elektronik sigara kullanmak ile aynı zararı verebilir. Büyük bir şehirde yaşıyorsanız zaten isteseniz de istemeseniz de çevresel faktörlerden ciddi şekilde etkileniyorsunuz.

Allahtan ki, ciğerleriniz gündelikçilerden daha iyi ve ucuza çalışıyor. Yoksa ciğerleriniz göle dönüşebilirdi.

Uzmanların Yanıtı: “Elektronik Sigaradan Ciğeri Su Toplayan Hiçbir Vakaya Saptamadık!”

Tüm dünyadaki tıp dünyasında bugüne dek elektronik sigaranın ciğerde su topladığına ilişkin tek bir vaka kaydının bile olmadığını biliyor muydunuz?

Bi’ ara, global medyada “elektronik sigara ciğerde su topluyor” başlığıyla bir haber yayıldı. Haberin iç yüzü incelendiğinde bunun sansasyonel bir başlık olduğu ortaya çıktı.

Olayın gerçek yüzü elbette bambaşkaydı fakat iddia etkileyiciydi. Çünkü bu vaka sadece 3 gündür elektronik sigara kullanıyordu!

Vakaya ilişkin sonraki testlerde aslında kişinin farklı bir ciğer sorunu olduğu, elektronik sigaranın yoğun kullanımının yalnızca bunu tetiklediği doğrulandı.

Yukarıda anlattığım olaydan sonra meraklı bir blogger, elektronik sigara alanında yaptığı çalışmalarıyla tanınan Profesör Polosa‘ya bir mail gönderdi. Profesörün cevabı tam olarak şöyle:

“Bu tamamen saçmalık! KOAH ilaçları vermek için tasarlanmış bir ev nebülizörü kullandığınızda, elektronik sigara içicisinden daha fazla su buharı alırsınız.”

Cevabın tamamını (İngilizce olarak) incelemek isterseniz şuraya bakabilirsiniz.

Sonuç olarak: Hayır. Elektronik sigaranın ciğerde su topladığı iddiası uzmanlar tarafından çürütülmüş, tıp dünyasında tek bir örneğin bulunmayan halk efsanesidir.

Elektronik sigaranın ciğerde su topladığı ile ilgili olarak kafanıza takılan farklı bir şey varsa aşağıdaki yorum alanından bana hemen soru ve yorumlarınızı iletebilirsiniz.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

6 Yorumlar

  1. Gliserin ve türevi olan bu maddeleri içeren likitlerin ciğerlere yapışıp atılmama ihtimali varmıdır.saygılarımla.

    • Burak Göç Yanıtla

      Burada yazdığım her şey aynı şekilde bu sorunuz için de geçerlidir. Ciğerin kendini temizleme ihtimali sayesinde böyle bir şeyin mümkün olduğunu düşünmüyorum. Eğer olsaydı, araştırmalarım sırasında mutlaka buna benzer bir şeylere denk gelirdim :)

  2. Dostum sen bu işi biliyorsun… Ellerine sağlık. Konuyu çok güzel ele almış, olağan üstü derecede akıcı ve sade bir biçimde paylaşmışsın.

  3. konuyu güzel eline almıssın hala aklımda takılan sorular var 7 yıldır normal sigara kullanıcısıyım sigara üzerine sağlık sorunu yaşamadım(tabi eskiye göre daha hızlı tıkanıyorum ama) şimdi elektronik sigaraya geçsem bırakacağımdan eminim ama bu sefer ya sağlık sorunu yaşarsam? sorusu kafama takıldı bunun ile ilgili bir araştırman varmı saygılarımla.

    • Burak Göç Yanıtla

      Bunu çok net bir araştırmayla çözemezsiniz fakat kolayca test edebilirsiniz. Elektronik sigaraya başlamadan önce ciğer sağlığınıza dair ilgili tahlilleri yaptırın. 6 – 12 ay sonra tekrar aynı tahlilleri yapıp aradaki farkı doktorunuzdan yorumlamasını isteyin 😊 Buna ek olarak; sigaradan elektronik sigaraya geçtikten sonra hayatınızdaki değişimleri göz önüne alın. Farkı eminim hissedeceksinizdir.

  4. Merhabalar. Ben elektronik sigara kullanan biri olarak ki 22 yıllık sigara içiyordum.Şimdi yaklaşık 1 senedir elektronik sigara içiyorum. Şunları söyleyebilirim. Ben 42 yaşındayım. Sigara içerken yapamadığınız bazı şeyleri yapabilirsiniz. örneğin ; merdiven çıkarken veya yokuş çıkarken eskisi gibi nefesiniz kesilmez ve hızlı nefes almazsınız. Normal insanlar gibi nefes alırsınız.
    Çocuklarınız varsa eskiden yanınıza yaklaşmaz ve sarılmanızdan veya öpmenizden nefret ederlerdi ama artık etmezler çünkü güzel kokarsınız :) . Aynı şekilde eşiniz de artık sizden tiksinmez çünkü sigara içmeyen insanlara sigara içenler çok kötü kokarlar.
    Gece yataken nefes alışınız zorlanmaz ve ağzınız kokmaz aynı şekilde sabah kalktığınızda gece çamur yemiş hissi almazsınız.

    elektronik sigaranın yasaklanması sağlık sorunundan değildir tamamen uluslar arası büyük sigara şirketlerinin dişini geçirdiği devletlere baskısından dolayıdır.Herkes sigarayı bırakır ise onların sonu ne olacak :) Bu aynı elektirikli araçların yaygınlaşmamasının altındaki sebep ile aynı sebeptendir :)
    Ayrıca ciğerlerin su toplaması olsa bile sigradan dolayı akciger kanseri olmaktan daha iyidir. En azından su toplasa bile bunun bir tedavisi vardır ama kanserin sonu ölümdür.

    Son olarak bu durum sigara bırakmak içindir yani bunu kullanmaya başladığınızdan 1 sene sonra sigarayı bırakmanız lazım. Öyle ki 1 sene sonra artık ne sigara nede elektronik sigara isteğiniz gelmeyecektir. Teşekkürler.

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.