Artık dikkat ekonomisinde yaşıyoruz. Bırakın çok okumayı, okumak hüner isteyen bir aktiviteye dönüştü. Okumaya oturmak için Kafka’nın bir zamanlar işlerini halletmek için söylediği gibi “akıllıca manevralara” ihtiyaç duyuyoruz.

Peki, hangi manevralar ölü zamanı aktif zamana dönüştürebilir? Ben benimkileri paylaştım. Sizi de onları kendi yararınıza kullanmaya davet ediyorum…

Videoyu Başlat veya Hemen Aşağıdan İçeriği Oku:

Duymuşsunuzdur; liderler okur.

İlginç bir rakam: Pew Research’e göre; ortalama biri, yılda 4 kitap okuyor. Türkiye’de bu oranı hayal gücünüze bırakıyorum…

Fortune 500’deki bir CEO’nu ise yılda ortalama 48 kitap okuduğunu biliyoruz.

Tesadüf mü dersiniz?

Daha fazla kitap okumak istiyoruz. Ama gerekli okuma zamanını, enerjiyi ya da iradeyi bulamıyoruz. Roman Gibi kitabının yazarı Daniel Pennac’ın bu durumu özetleyen harika dizelerine bir bakın:

“Okuma vakti mesele ediliyorsa, ortada okuma arzusu yok demektir; çünkü aslına bakılırsa, kimsenin hiçbir zaman okumaya vakti yoktur. Ne küçüklerin, ne gençlerin ne de büyüklerin. Hayat okumaya vurulan sürekli bir köstektir.” – Daniel Pennac

01. Okuma Sürenizi Planlayın

Planlanmazsanız, yapmayacaksınız – en azından düzenli şekilde… Arada sırada, tam zamanı olduğunu hissettiğiniz nadir anlarda veya yarım saat boyunca okuyabilirsiniz.

Oysa, çok kitap okumak istiyorsanız, takviminizde/günlük planınızda zamanlama yapmalı ve korumalısınız. Okuma sürelerinizi planladığınızda, olay kendinizle gerçek bir randevu haline gelir.

Kitap okuyan örümcek adam

İngiliz Sağlık Psikolojisi Dergisi’nin çalışmasına göre, programlamadan yaptığınız bir işi programlayarak yaptığınızda, süreklilik kazanma şansı yüzde 34’ten yüzde 91’e çıkıyor.

02. Okumayı Sabah Rutinine Dönüştürün

Güne okumayla başladığınızda, günün geri kalanında taşıdığınız ilham ve üretkenlikle yolunuza devam edersiniz. Daha fazla kitap okumanın anahtarı; onu sabah rutininizin bir parçası haline getirmektir.

Günün ileri saatlerinde kitap okumak için zamanınız veya enerjiniz olmayabilir. Yorgunluk ve dikkat dağınıklığından elinize bir kitap alıp okumak zorlaşır. Ancak sabahları böyle bir sorununuz yoktur.

Sabahları kitap okuyan kadın

Sabah rutinlerinize göz atın. Instagram’da storileri ileri geri sardıktan sonra, büyülü keşfet menüsüne dalmak yerine okuma vakti yaratabilirsiniz.

Belki sosyal medya gereğinden fazla gömülüyor, Netflix’te yatıp kalkıyor veya faydası düşük aktivitelere gereğinden fazla zaman ayırıyor olabilirsiniz. İşe yaramaz aktiviteleri; kişisel gelişiminizi ve hayatınızı değiştirecek 15-30 dakikalık okuma rutinleriyle değiştirebilirsiniz.

03. Okumayı Gece Rutinine Dönüştürün

Daha çok kitap okumanın bir başka yolu, 15 ila 30 dakikalık bir okuma oturumunu gece rutininize eklemektir. Elektronik cihazlarınızla, yatmadan 30-60 dakika önce vedalaşın. Zamanınızı okumak için kullanın.

Yatmadan önce elektronik cihazlarla yollarınızı ayırmanın uyku kalitesini arttırdığı kanıtlandı. Ayrılığın tek faydası bununla sınırlı değil! Bu süre okuma vaktine dönüştürüldüğünde, kişisel büyümenizi destekleyecek ve size mışıl bir uyku getirecek.

Gece karanlıktaki kitap

Her gece, sadece 15 dakika okuyarak bir yılda ne kadar okuyabileceğinizi hesaplayabilir misiniz?

Yılda 15 – 23 kitap mı?

İşte! Rutinin gücü budur. Okuma oturumlarınız rutine dönüştüğünde, asla saatlerce okumadan çok okumayı başarabilirsiniz.

04. Sesli Kitapları Deneyin

Roman ve popüler kitapları okumayı seviyor ama yoğun programınızda okumak için zaman bulamıyor musunuz? Bu bahane benim için de geçerliydi…

Günlük rutininizde daima bir ’kayıp zaman’ vardır. Kayıp zamanlarınızı, gün içinde, yapmanız gerekenleri yaparken bilişsel gücünüzü farklı bir yere ayırmak olarak görebilirsiniz.

Trafikte geçen zaman, işe gidip gelme, alışveriş, duş, herhangi bir bekleme anı, yürüyüşler, 4 saatlik bir uçuşta oturmak ve temizlik gibi şeyleri kayıp zaman’a örnek gösterebiliriz.

Sesli kitap dinleyen çocuk

Telefonunuzdaki sesli kitapları dinleyerek bu ‘kayıp zamanı’ verimli bir zamana dönüştürebilirsiniz. Sesli kitap dinleyerek, günde 30 dakika fazladan okuyabilirsiniz. Bu da, yılda yaklaşık 182 saatlik ek okumaya eşittir – yani yılda yılda yaklaşık 30 kitap!.

İşin en güzel yanı; havada duran ‘kayıp zamanı’ kullandığınız için fazladan zamana mal olmaması. Sesli kitap dinleyerek, bu kayıp zamanı verimli kullanabilir, kişisel gelişiminizi hızlandırabilirsiniz.

NOT: Sesli kitapların fiziksel kitapların yerini aldığını düşünmüyorum – her iki yöntem de birbirini inanılmaz derecede iyi tamamlıyor. Daha teknik ve karmaşık kitapların fiziksel bir kopyasını almayı tercih ediyorum.

05. Yanınızda Kitap Taşıyın

Milyarder yatırımcı Sir John Templeton, nereye giderse gitsin her zaman kitap taşımasıyla meşhurdu. Başarısının büyük bir kısmını bu alışkanlığa bağladığını söylememe gerek yok herhalde.

iPhone ile ekitap okuyan çocuk

Nereye gidersem gideyim, daima yanımda bir kitap taşıyorum. Birkaç dakika beklemek zorunda kaldığınızda, zamanınızı kitap okumak için kullanmak sosyal medyada dolaşmaktan daha iyidir.

İPUCU: Tüm gün, elinizde kitapla kütüphaneci emeklisi memur gibi gezmenin iyi bir fikir olmadığını biliyorum. Bu yüzden iPhone’umu etkili bir okuma makinesi olarak kullanıyorum. Evernote’umda, Pocket’imde ve Apple Kitaplar’ım arasında mutlaka okumaya değer bir şeyler tutuyorum.

06. Kitabı Okumayı Bırakmaktan ve Sayfa Atlamaktan Korkmayın

Bir kitabı beğenmediyseniz ve şu an hayatınıza katkısı olmayacaksa bırakmaktan çekinmeyin. Sevmediğiniz halde aynı kitabı ısrarla bitirmeye çalıştığınızda, daha değerli ve keyifli kitapları okuma fırsatını kaçıracaksınız.

Dahası, bazı yazarlar sayfaları o kadar da önemli olmayan bilgilerle doldurabilirler. Değerli bölümlere gelene kadar, bu parçaları atlamaktan veya hızlıca gözden geçirmekten korkmayın.

Çok kitap okumak

Eskiden bunları yaptığımda kendimi suçlu hissederdim. Oysa hiç mantıklı değil. Bunun yerine; zamanımı düşük değerli şeyler okuyarak harcadığınız için kendinizi suçlu hissetmelisiniz…

BONUS:

Herkesin zevkleri eşsizdir ancak çoğu okur, tuğla büyüklüğünde tek bir kitapla 3 ay geçirmekten hoşlanmaz. Siz de uzun süre aynı kitabı okumaktan sıkılanlardansanız Aynı Anda Birden Fazla Kitap Okumak hakkında yazdığım yazıyı da mutlaka gözden geçirmeyi unutmayın.


Hadi Başlayın!

Daha fazla kitap okumak, sadece bilmekle yapılmaz – harekete geçmelisiniz.

Bu okuduklarınızı bir başlangıç çizgisi kabul edin. Listemden en az iki ipucunu alın ve hemen günlük rutininize uygulayın. Dahası; varsa kendi ipuçlarınızı paylaşmaktan da çekinmeyin.

İyi Okumalar! 🤗 💪📒

TAVSİYE: İster ders çalışın, ister zevk için bir kitaba gömülün… Pomodoro tekniğiyle okuma verimliliğinizi arttırabilir ya da sağlam bir okuma rutini oluşturabilirsiniz. Nasıl mı?

Pomodoro hakkında ezber bozan bir içerik okumak için tıkla ❱❱ Pomodoro Tekniği Nedir? Hitler’in Hatasını YAPMAYIN!

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

24 Yorumlar

  1. 2020 için okuma planımı yaptım. 50 Kitap :) Sesli kitaplar da tercihimdir

  2. Okumaya başlıyorum 1 gün 2 gün 3-4-5-6-7 böyle gidiyor sonar 1 gün okumayınca okuyasım kaçıyor bir daha kitabın yüzüne bakasım gelmiyor. Yine başladım okumaya bakalım inşallah bu sefer daim olur.

  3. Bu listeye eklenmesi gereken diğer bir konu başlığı; bir fincan kahve olmalı… Öyle ki kahve içerken kitap okumak çok keyifli oluyor. Tavsiye ederim… 😉

  4. Aynı anda ikiden fazla kitap da okunabilir. Sıkıldığınızda diğer kitaba geçiş yapabilirsiniz.

  5. Birçok kitabı yarıda bıraktım. Birçok kitapta da sayfaları atladım. Bugün bir ayda ortalama dört (4) kitap okuyorum.

    Okumak bence içten gelen bir şey. Yemek yemek su içmek gibi bir ihtiyaç. Biraz da kalıtımsal bir şey. Belki çok zorlarsanız sonradan da kazanabilirsiniz.

    • Burak Göç Yanıtla

      Kesinlikle katılıyorum Yoldaki Yazar. Okumak bir ihtiyaç fakat her insanın farklı ihtiyaçları olduğunu düşünüyorum. Okumak da buna benziyor. Okumayan insanları asla eleştirmiyorum. Benim için büyük bir keyfe dönüşen hadise, bir başkasının korkulu rüyası olabilir. 😊

  6. Sanırım Netflix kitap okuma süresine ciddi bir darbe vuracak. Kendi hayatımdan da fark ediyorum ki vaktimi genellikle Netflix üzerinde harcıyorum. Biz şahsen bunun için haftalık okuma günleri ve saatleri koymayı planlıyoruz.

    Bir diğer yandan da sanırım kitap okumaya engel durumlardan biri de aynı tür kitapların arka arkaya okunması. Bu durum en azından bende sıkıntı oluyor. O nedenle tür değişikliği yapmak güzel oluyor. Arada da kısa kitaplar okuyup motivasyon arttırmak da faydalı.

  7. Yeni yeni kitap okumaya başladım ve bu yazı benim için oldukça etkili olacak

  8. Yiğit Özdamar Yanıtla

    Sesli kitapların okuma alışkanlığımızı bozduğunu düşünüyorum. En azından benim için öyle oluyor. Yolda veya bir şeyler ile uğraşırken dinlediğim için, muhtemelen kitabın yarısından çoğunu hatırlamıyor oluyorum.

  9. okuyan kopar.
    okuyanın dünyası farklıdır.
    düşünen insanların yani kendisiyle başı dertte olanlara bir site öneriyorum:
    yldzzilyas.blogspot.com

  10. Bir kütüphaneci olarak bir konuya itiraz etmek istiyorum. Lütfen ama lütfen insanlara gece kitap okumayı alıştırmayın. Hele yatağa uzanarak kitap okumayı hiç alıştırmayın. Sebebi ise oldukça basit aslında. Yatağa girdiğiniz andan itibaren insan beyni yatıp uyumaya odaklanır. Bu süre boyunca yapacağınız her işlemde beyni karıştırmış oluyorsunuz. Bir başka ifadeyle hem uyumaya hem de okuduğunuzu anlamaya odaklanıyorsunuz. Sonuç? Daha çok yoruluyorsunuz ve okuduğunuzu anlama potansiyeliniz düşüş yaşıyor. :)

  11. Öyle bir zamanda yasıyoruz ki görsel videolara bakmaktan bişlgilenmek i.çin kitap okuma işini tamamen rafa kaldırdık… kitaplarla birlikte

  12. Ben yıl başında kendime okuma listesi yaparak kendimi motive ettim ve elimde olmayan kitapların bir kısmını satın aldım. Sürekli gözümün önünde okumadığım kitaplar durduğunda daha hızlı okumaya başladım. Bu kesinlikle etkili bir yöntem 😊

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.