9-5 çalışan veya büyük sınava hazırlanan bi öğrenci olmanız farketmez.

Bir çift kulaklık ve Mozart Etkisiyle, az zamanda çok işin üstesinden gelebilirsiniz.

Bilim insanları müziğin insan beyni üstündeki etkilerini öğrenmek için yıllardır çeşitli araştırmalar yürütüyor. Müziğin beynimizde, dopamin ve serotonin gibi mutlu kimyasalların salgılanmasına yardımcı olduğunu biliyoruz.

Bu da, doğal olarak modumuzun yükselmesine katkıda bulunuyor.

Peki, çalışırken müzik dinlemek gerçekten dikkat ve odaklanma performansımıza yardımcı oluyor mu dersiniz?

İşler burada biraz karışıyor ve Mozart Etkisi devreye giriyor.


Mozart Etkisi Nedir?

Müziğin üretkenlik ve odaklanma yeteneklerini artırabileceği iddiası yeni değil. Bu iddianın ilk ortaya çıkışı, 1993 yılında yayınlanan bi’ makaleye dayanıyor.

Makaleye göre, IQ testine girmeden önce Mozart dinleyen deneklerin skoru, teste Mozart dinlemeden girenlere oranlara daha yüksek çıkıyor.

Testin sonuçları, kısa sürede kendine dev bir sektör oluşturuyor.

Bebeklerine Mozart dinleterek zeka potansiyellerini açığa çıkarabileceği düşünen ebeveynler de, bu ürünlere yoğun ilgi göstererek körüklenmiş ateşe odun atıyor.

Zell Miller

Sektör kısa sürede öyle büyüyor ki, ABD’li vali Zell Miller, eyalette doğan her çocuğa bi klasik müzik CD bütçesi ayrılması için bir yasa tasarısı dahi öneriyor.

“E iyi de, adamlar testini yapmış işte. Bunun sektöre dönüşmesinde bir sıkıntı yok ki.” diyenler, 1999’da yayınlanan yeni bir araştırmayla biraz hayal kırıklığına uğruyor.

Çünkü yeni araştırma, insanların aslında Mozart dinlediği için bilişsel yeteneklerini daha iyi kullanmadığını açıklıyor.

Performansı arttıran asıl neden; Mozart’ın bestelerinin insanlara kendini mutlu hissettirmesiymiş.

Sınava girmeden önce modu yükselen insanlar, kendini mutlu hissettikleri için daha başarılı sonuçlar elde ediyorlar.

Çalışırken müzik dinlemek

Tabii, bu teste giren denekler Mozart’ı sınavdan önce dinliyor. Biz ya sınava çalışırken, ya da odaklanmamızı gerektiren bi’ işe gömülürken müzik dinliyoruz. Bilim bu konuda ne diyor?

2005 yılında yapılan bir başka çalışma, tam da bu sorumuza yanıt veriyor.

56 yazılım geliştiricisinin çalışmaları; farklı müzikler dinlerken ve tamamen sessiz ortamda çalışma performansıyla analiz ediliyor.

Sonuç olarak; yazılımcıların hem modlarının hem de iş kalitelerinin müzik dinlediklerinde artış gösterdiği gözlemleniyor.

Sonraki yıllarda yapılan küçük çalışmalar da benzeri sonuçları doğruluyor.

Mesela, küçük bir grup üzerinde yapılan test; barok müziği dinleyen deneklerin; okuma sırasında daha kolay odaklanabildiğini ortaya koyuyor.

Bir başka araştırmaya göreyse; birbirini tekrar eden pasif işleri yaparken arkaplanda müzik olması, üretkenliği önemli oranda arttırabiliyor.

Beyinlerimizin yapısı kompleks ve araştırmaların hepsi, insanlık için çook yeni sayılır.

Yine de evet! Müziği Mozart Etkisi’ni tetikleyecek şekilde dinlemek odaklanma ve üretkenliğinizi arttırmanıza yardımcı olabilir.

Müzik ile Mozart Etkisi’nden Nasıl Faydalanabiliriz?

Mozar Etkisi’ni harekte geçirmek için illa Mozart dinlememize gerek yok.

Mozart Etkisi

Aynı etkiden faydalanmak için sevdiğimiz ve beğendiğimiz müzikleri tercih edebiliriz. Fakat seçeceğimiz müziklerin üstünde çalıştığımız işe uygun olması gerekiyor:

  • Onlarca maili yanıtlama, notlarınızı temize çekme veya sıkıcı ev işleri gibi uğraşlarınız sırasında Mozart ve Vivaldi’nin pek yardımı dokunmayabilir. Bu tip kendini tekrar eden (sıkıcı) işlerde sözlü veya sözsüz neşeli müzikleri tercih etmelisiniz.
  • Boş bir Word dosyası veya kağıdın sizinle konuşmadığı zamanlarda kreatif yanınızı ortaya çıkarmasına yardımcı olacak sakin, mümkünse enstrümantal parçaları tercih etmelisiniz. Sözlü müziklerden de uzak durmalısınız.
  • Bazen her iki senaryo da size tam olarak uymayabilir ve müziğin uğraştığınız işten rol çaldığını, dikkatinizi dağıttığını düşünebilirsiniz. Bu tip durumlarda etrafınızdaki sesi engellemek için ambiyans ve doğa sesleri ya da white-noise tipindeki müzikleri tercih edebilirsiniz.

Bu arada, sevdiğim odaklanma müziklerinden oluşan ve sürekli güncellediğim bir Spotify listem var! 🎧

Tıkla ve odaklanmak için dinlemeye başla ❱❱ Writer’s UnBLOCK

Kreatif işlerle uğraşırken veya etrafımdaki gürültüden kurtulmak istediğimde, genelde yukarıdaki müzik listeme gömülüyorum. Eminim sen de seveceksindir! 😊

Çalışırken müzik tercihiniz konusunda siz nelere dikkat ediyorsunuz?

Müzikleri tercihlerinizi veya nelere dikkat ettiğinizi; yorumlar bölümünden hem benimle hem de arayışta olan diğer okurlarla paylaşabilirsiniz.

TAVSİYE: İster ders çalışın, ister yapılacaklar listenizdeki tamamlamak zorunda olduğunuz işleri… Doğru müzik + Pomodoro ile işlerinizi çok daha kolay, üretken ve hızlı bitirebilirsiniz. Pomodoro hakkında ezber bozan bir içerik okumak için tıkla ❱❱ Pomodoro Tekniği Nedir? Hitler’in Hatasını YAPMAYIN!

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

2 Yorumlar

  1. Türk tarihinde müzik hep var olmuştur. fakat Osmanlının yıllarca süren savaşları ve Türkiye’nin toparlanma çalışması müzik kültürünü geri planda bırakmkıştır. fakat son yıllarda müzik kültürümüz yeniden sanatsal hale gelmeye başlamıştır.

  2. Ben blog yazılarımı yazarken, derslerimi yaparken hep müzik dinlerim. Artık mozart dinleyeceğim sanırım:)

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.