En nihayetinde, her şeyin gırtlağa kadar kıdeme batırıldığı bir dünyada yaşıyoruz. Okuma olayının “ordinaryüs okuyuculuk” gibi, emir komuta zincirine tabii ve kendinden nitrojen gazlı unvanları yok. Ama belli bir noktaya gelince kafanızda ulaştığınız fezatronik noktalar var. Aynı anda birden fazla kitap okumak da bu noktalardan biri…

Liseden beri elimden geldiğince okur, okuma eylemi üzerine kafa yorar ve merak çemberimin kendi karesi etrafında araştırma yaparım. Bir şeyler okumak kadar okuma eylemi üzerine kafa patlatmanın da önemli olduğunu düşünüyorum. Her işin itliği çakallığı ve bilimum kurnazlığı olduğu gibi okuma eyleminin de bazı çakallıkları var.

Aynı anda birden fazla kitaba, dergiye ve diğer kıvır zıvırları okumaya hallenmek gibi…

Aynı anda birden fazla kitap okuyabilir miyiz?

Önce “aynı anda” kavramını floresan aydınlığına kavuşturalım.

Aynı anda ile kastedilen şey “aynı süreçte” demektir. Simül tane tane okumaktan bahsetmiyoruz. Yani, bir sayfa A kitabını okuduktan sonra bir sayfa B kitabını okuyup kafanızı lahana turşusuna çevirme gibi bir durum söz konusu değil. Elimizde iki farklı kitap var ve bunların aynı zaman dönemi içinde bitirilmesinden/okunmasından bahsediyoruz.

Bir benzetme üzerinden yola çıkalım: Aynı anda birden fazla dizi izleyebiliyor musunuz?

Muhtemelen bunu başardığınızı düşünüyorum. Mesela ben Game of Thrones’u izlerken aynı zamanda Better Call Saul’u da izleyebiliyorum. Hatta inanır mısınız yanına bir de belgesel tadında Netflix programı yapıştırıyorum. İşbu benzetmede görüldüğü üzere aynı anda birden fazla kitap da okuyabilirsiniz.

Yalnız işin biraz püsürü var. Bunları bilmek sağlıklı bir okuma alışkanlığı namına faydalı olacaktır. Hayır yani, ben ettim siz etmeyin diye yazıyorum.

Aynı anda birden fazla kitap nasıl okunur?

Bazı arkadaşlar bu okuma eylemine Çapraz Okuma adını veriyorlar. Fakat insanlığın yüzlerce yıldır yaptığı bir işe osuruktan tayyare isim vermemize ve bunu teknikleştirmeye ne ölçüde ihtiyacımız vardır bilemiyorum. Sonuç olarak, olayımız aynı anda birden fazla kitabı okuma eylemi gerçekleştirmek.

Bu okuma eylemini gerçekleştirebilmemiz için işe temelden başlamamız gerekiyor. Quora ve YouTube gibi birçok kaynaktaki farklı ordinaryüs okuyucuların tavsiyesine göre işe hafiften başlamak gerekiyor. Örneğin yeni başlayanlar için süreci maksimum 2 veya 3 kitapla sınırlandırmak gerekiyor.

Çapraz okuma yapanların dikkat ettiği en önemli şey ise şüphesiz kitap seçimleri. 2 romanı aynı anda takip etmek olay örgüsü, ana fikir, karakterler ve mekanları kafanızda oturtmanız açısından sorun yaratabiliyor.

Bu sorunu aşmak için iki önemli ipucumuz var:

  1. Seçtiğiniz kitaplar tür açısından birbirinden farklı olsun. Örneğin ben bir iş kitabı okurken, bir tane roman ve bir biyografi kitabı okuyorum. Böylece kitaplar arasındaki gelgitlerde unutma ve olayları birbirine karıştırma sorunu yaşamıyorum.
  2. Eğer iş, kişisel gelişim veya teknik kitaplarla işiniz yoksa ve yalnızca roman okumakla ilgileniyorsanız; okuduğunuz iki (ya da daha fazla) kitabın içerik olarak birbirinden ayrışıyor olmasına dikkat edin. Mesela Godfather’ı okurken aynı anda Burak Aksak’ın Leyla ile Mecnun’unu okuyan birinin, olayları birbirine karıştırması mümkün değildir.

Başlangıç tavsiyesinden yola çıkarak iki kitap seçimimizi yaptık. Şimdi, bu kitapların okuma zamanı ve mekanını farklılaştırmamız gerekiyor. Bir kitabı farklı ortamlarda okumanın, okuma seyri üzerindeki etkileri bazen oldukça ilginç olabiliyor.

Farklılık yapmak için illa aya çıkmanıza veya olur olmadık yerlere gitmenize gerek yok. Şu anki okuma rutinimde 4 kitap var ve bunları şu şekilde zaman/mekan ayrımıyla okuyorum:

  1. İş / Kişisel Gelişim Kitabı: Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı (Gündüz ve Öğle – Çalışma Masasında)
  2. İnceleme / Araştırma Kitabı: The Godfather Mitosu (Akşam – Balkonda)
  3. Roman: Aptallar Erken Ölür (Gece – Yatakta)
  4. Deneme kitabı: Türkçe Off (Seyahatte, ev ve çalışma masası dışındaki her yerde)

Bu sıralama doğal olarak her kitap bittiğinde değişiyor ama genel hatları sürekli aynı tutmaya gayret gösteriyorum.

Asla aynı anda iki roman okumayı tercih etmediğim gibi inceleme ve araştırma gibi teknik kitapları da aynı dönemde ikilemiyorum.

Sonuç olarak, zihin karmaşası yaşamadan aynı zaman diliminde daha fazla kitaba gömülebiliyorum.

Cav cav cav anlattık ama bu şekilde birden fazla kitap okumanın faydalarına ve okura sağladığı kolaylıklara da değinmem lazım:

Neden aynı anda birden fazla kitap okumalısınız?

  • Bazı kitapların kalınlığı göz korkutucu olabilir. Tek seferde bu kitaba gömülmek yerine işi zamana yaymak, sıkılıp kitabı kenarda köşede bırakma ihtimalinizi düşürür.
  • Kimi kitaplar başında değil ortasında çekicidir. Kimileri ise sadece sonu için okunmaya değerdir. Birden fazla kitap okuduğunuzda kitabın ilginizi çekmeyen bölümleri daha katlanılır olacak.
  • Aynı anda farklı türlerde okuma eylemi her çiçekten bal almanıza yardımcı olur. Roman okurken aklınız okumak istediğiniz denemelerde kalmaz. Okuma hızınız düşmüş gibi görünür oysa aynı sürede okumak istediklerinizin hepsini okumayı başarırsınız.
  • Zaman kıtlığı çektiğiniz süreçlerde ne yardan ne serden vazgeçmemiş olursunuz. İşiniz ve eğitiminiz için okumanız gereken kitaplar sizi boğarken kendi okumak istediğiniz kitaplarla muhteşem bir kaçamak yapabilirsiniz.
  • Her şeyden önemlisi beynimiz aynı anda çok sayıda bilgiyi işleyebilme ve hatırlatma özelliğine sahiptir. Birden fazla kitap okuyarak beyninizin potansiyelinden tam gaz faydalanabilirsiniz.

Dikkat etmeniz gerekenler neler?

  • Olabildiğince kitapların tarzını birbirinden ayrı tutun. Bu; karakterler ve olay örgüsünü kolayca aklınızda tutmanıza yardımcı olacaktır.
  • Birden fazla kitap okumaya yeni başlıyorsanız maksimum 2 kitapla konuya dahil olun. Her şeyin yolunda gittiğinden emin olduğunuzda okuma çemberinizi genişletin.
  • Mümkünse daima zaman/mekan ilişkisini gözedin. İşlerin kolaylaştığını fark edeceksiniz.

Sonuca Bağlama Çabaları

Birden fazla kitap okuma alışkanlığı, okuma alışkanlığı gibi bünyenize zamanla giydirebileceğiniz bir başka alışkanlıktır ve herkese göre değildir.

Her don her g*tte düz durmayacağı gibi aynı anda birden fazla kitap okumak da herkese uymayabilir. Bazı okuyucular eline aldığı kitabı bitirdikten sonra farklı bir kitaba geçmeyi daha makul kabul edebilirler. Bu da tamamen okuma alışkanlığının bir parçası olup, biraz kişisel okuma tercihine bağlıdır.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

3 Yorumlar

  1. Yazılarından haberim var ama malum şu günlerde bir daha göz atayım dedim. Kızma kardeşim, kitap okumaktan blog okumaya zaman mı kalıyor 😎 Benim, konuya eklemek istediğim -katma değersiz yorumları hiç sevmem- şu:

    Aynı anda birden fazla kitap okumayı da öğrenmeli, başlanan her kitabın bitmek zorunda olmadığını da… Bir kitap, ısrarla “sıkıcıyım” diye bağırıyorsa veya “sorun bende değil ama çevirmen piç etmiş işte” diyorsa, atmalı bir köşeye. Tabii onun bir kitap olduğunu unutmadan atmalı. Aklından hunharca, fiziken nazikçe atmalı biten kitapların arasına. O da biten bir kitaptır çünkü. Her şeyden önce kafada bitmiştir. Ayrıca bir kitabın 100 sayfasını okuyup, kalan 200 sayfasını okumamak, o kitabı okumadığımızı göstermez. O kitabın 100 sayfalık faydası varmış bize demek ki. Velhasıl-ı kelam. Okumakta olduğu kitaptan sıkılan varsa derhal atsın elinden. O vakti, daha iyi bir kitapla değerlendirmek gerek…

  2. Sınav gecesi aynı anda 6 tane kitabı okuyabilen milletimize buradan selamlar… Şaka maka bir yana blogunuzda(yanlış yazdım) çok güzel içerikler var.Kitap okumayı seven biri olduğum için aynı anda 7 8 kitapa kadar çıkmışlığım hatta derste bunun yüzünden hocamdan azar işitmişliğim bile vardır.Fakat yazıda da bahsedildiği gibi bu işi yapmak her yiğidin harcı değil. Ben bile bazen sıkılıp bırakabiliyorum işi zamana yaymanız sizin ve beyin sağlığınız açısından çok daha yararlı olacaktır…

    • Burak Göç Yanıtla

      Düşüncelerini paylaştığın için çok teşekkürler Ferhat. Seni buralarda daha sık görmek dileğiyle! 😊

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.