GÜNCELLEME: Hala yüzlerce kişi “Acilden rapor alınır mı?” sorusunun yanıtına buradan ulaştığı için 2023’e en uygun haliyle güncelledim. Umarım, yardımım dokunmuştur 😊


Acil servis çalışanı kuzenimin de 2021 yılı için doğruladığı üzere: Evet, hala hastanelerin acil servis bölümlerinden rapor alınabiliyor. Fakat verilen rapor sayısı (pandemi dolayısıyla) azaltıldığı gibi, artık acil servislerden rapor almak, polikliniklerden rapor almak kadar kolay değil…

Acil Servislerlerden Kimler Sağlık Raporu Alabiliyor?

Acil Servis birimleri 7 gün ve 24 saat sağlık hizmeti veriyor. Ulaşılabilirlik bu denli kolay olunca, haliyle acil servislerin tek ziyaretçileri gerçek hastalar olmuyor…

Sınavlardan veya işten stratejik kaçış planı yöntemi olarak, her gün binlerce kişi sağlık raporu almak için acil servisleri meşgul ediyor. Oysa düşünülenin aksine, acil servislerden rapor almak; polikliniklerle kıyasladığında epey zorlu ve artık işe yaramayan bir kaçış planı.

Acil serviste verilen serum

Acil servis birimlerinde verilen sağlık raporları tamamen doktor insiyatifinde yazılıyor. Doktorlar ise yalnızca rahatsızlığının ciddi boyutta olduğunu düşündükleri hastalarına istirahat raporu veriyor. Bunun dışında kalan hasta gruplarına, gün içinde ilgili polikliniklerden randevu alması öneriliyor.

Bazı doktorlar ise ekstra hasta baskısından kurtulmak için “Acil servisler rapor yazamıyor” diyerek, konuyu en kestirme şekilde kapatıyor.

Acil Servis Doktorları Neden Rapor Yazmıyor / Yazmak İstemiyor?

Acil doktoru rapor verebilir mi sorusunu eğer yukarıdaki niyetle aramadıysanız, aşağıdaki bölümü de mutlaka okumalısınız:

  • En önemli neden gereksiz meşguliyet: Acil servislerin amacı, ihtiyacı olan hastalara -mümkün olan- en kısa sürede müdahale edilmesidir. Sadece rapor almak için acil servis hizmetine başvurduğunuzda, sağlık çalışanlarının mesaisini arttırmakla kalmıyor; durumu acil hastaların sağlık hizmeti almasını engellemiş oluyorsunuz.
  • Evrakta sahtecilik riski: Sağlık raporları hala ülkemizde birçok özel veya devlet kurumu tarafından resmi bir onay prosedürü olarak kabul görüyor. Fakat bir doktor, hastasına hasta olmadığı taktirde sağlık raporu yazdığında, bu rapor doktoru büyük zan altında bırakabiliyor. Kendinizi doktorların yerine koyun. Sadece 1 hastanıza -samimi olsa bile- iyilik yapmak için üstüne 30 senenizi harcadığınız kariyerinizi riske atabilir miydiniz?

Diyelim ki, gerçekten hastasınız fakat yine de doktorunuz rapor veremeyeceğini belirtiyor. O zaman ne yapmalısınız?

En kestirme çözüm; ertesi gün içinde ilgili poliklinikte tekrar muayene olup, akşam yaşadığınız rahatsızlıktan bahsetmektir. Bu çözüm yolunu izlediğinizde (gerçekten hastaysanız) poliklinik doktorlarının da size yardımcı olmaya çalıştığını göreceksinizdir.

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

3 Yorumlar

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.