Siz de, işleri biraz hızlandırmak ve Chrome’u adeta baştan yaratmak istiyorsanız, eminim sizinle paylaşacağım eklentileri çok seveceksiniz! Bu arada, bahsedeceğim eklentileri Firefox ve Opera gibi tarayıcalarda da kullanabilirsiniz. 🥳

Videoyu Başlat veya Hemen Aşağıdan İçeriği Oku:

Chrome’un dünyanın en çok kullanılan internet tarayıcısı olmasının birçok nedeni var.

Benim favorim olmasının nedeniyse, her gün saatlerce işi hızlıca bitirip, üretkenliğimi arttırmama yardımcı olan güçlü eklenti kütüphanesi…

Şahsen Safari’yi tasarımı ve Mac’lerdeki performansı için takdir etsem de, günün sonunda bana tüm istediğimi veren Google Chrome oluyor. (Bu olay değişti, meraklısına aşağıdaki yazıyı mutlaka okumasını tavsiye ediyorum)

İş rutinim ayrılmaz parçası haline gelen eklentiler sayesinde hem kendimi daha az yoruyorum, hem de bitirmem gereken işleri en az 10 kat daha hızlı bitiriyorum.


1. Video Speed Controller

Video Speed Controller, başta YouTube olmak üzere neredeyse tüm videoların oynatma hızını tek tuşla değiştirmenizi sağlıyor.

Mesela sunucunun konuşması sinirlerinizi zipçikliyorsa, videoyu istediğiniz oranda hızlandırarak veya yavaşlatarak tüm videonun kumandasını kendi elinize alabilirsiniz.

Bu arada, videolar aslında kitaplar veya metinler gibi tüketmek için çok zaman ayırmanız gereken içerik türleri değildir.

Birçok videoyu %50 hızlandırarak izlediğimde hala her şeyi anlıyorum ve içeriğin kilit noktasını kaçırmıyorum. Ufak bir detay gibi görünebilir ama bu bence çok önemli.

Basit bir örnek vereyim; Geçen ay Udemy’de izlediğim 12 saatlik bir kursu, bu eklenti sayesinde 6 saatte bitirdim. Anlayacağınız aynı faydayı yarı sürede elde etmiş oldum.

Video Speed Controller’ı klavye kısayol tuşlarıyla da kullanabiliyorsunuz. Videoyu hızlandırmak için D, yavaşlatmak için de S tuşunu basabilirsiniz.

2. Link Clump

Link Clump, farenizle tek tıkta birçok linki yeni sekmede açarak, sizi sayfalar arasında bir ileri bir geri tavaf etmekten kurtarıyor.

Örneğin; bir Google araması yaptınız, klavyenizden Z tuşuna basılı tutarken işaretlediğiniz alandaki tüm linkleri algılıyor ve hepsini sizin için yeni sekmede açıyor.

3. SwiftRead

Spreed, metin içerikleri kelime kelime okuma yöntemiyle; gözün seyahat mesafesini düşürüyor. Böylece, daha hızlı okuyor ve uzun metinler okurken gözlerinizi ekstradan yormamış oluyorsunuz.

Özellikle, zorunda olduğunuz için hepsini okumanız gereken metinlerde Spreed inanılmaz zaman kazandırıyor. Gün içinde işim gereği çok sayıda araştırma yapıyorum ve bu eklenti sayesinde uzun okumalarımın süresini neredeyse yarıya indiriyorum. Ve aslında bu yöntem düşündüğünüz kadar verimsiz değil.

En azından benim için işe yarıyor ve okuduğum metni büyük oranda aklımda tutabiliyorum.

4. Mercury Reader

Mercury Reader, webdeki herhangi bir içerik için okuma deneyiminizi sadeleştiriyor.

Mercury Reader, sayfanın hem reklamsız hem de gereksiz tasarım elementlerinden sıyrılmış soft sürümünü sunuyor. Etraftaki pencerelerden yağmur gibi yağan dikkat çimdikleyicilerden kurtulmak istiyorsanız, kesinlikle bu eklentiyi kullanmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca Kindle’ınız varsa ve Send to Kindle eklentisini kullanıyorsanız, Mercury Reader ile metinlerin yalın halini doğrudan Kindle’ınıza gönderebiliyorsunuz.

5. Picture-in-Picture Extension (by Google)

Google tarafından geliştirilen Picture-in-Picture eklentisiyle, tıpkı Safari’deki gibi videoları kare içinde oynatabiliyorsunuz. Örneğin, bir YouTube videosu açıkken, farklı bir site üzerinden önemli araştırmalarınızı yapmaya devam edebilirsiniz.

İşin kıyak tarafı, PiP’yi kullanırken illa Chrome’un açık kalması gerekmiyor. Herhangi bir uygulamayı kullanırken de, bir yandan PiP ile içerik tüketebilirsiniz.

6. OneTab

RAM belleği düşük bir bilgisayar kullanıyorsanız, biliyorsunuzdur. Chrome RAM’i yarınlar yokmuşçasına tüketiyor. OneTab hem bunun için güzel bi’ çözüm, hem de 100 tane sekmeye boğulduğunuzda can simidi oluyor.

OneTab ile tüm açık sekmelerinizi kapatıp geçici yer imlerine dönüştürebilirsiniz. Daha sonra, bu siteleri tek tek ziyaret edebilir, kaybolmalarını önlemek için kilitleyebilir ya da açık sekmelerinizi bir linkle diğer cihazlarınız veya arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz.

Farklı bir işe girişmeniz gerektiğinde de, sekmelerinizi geri döndüğünüzde koyduğunuz yerde bulacağınızı garanti etmiş oluyor.

7. MultiLine Text Selection

MultiLine Text Selection, aynı anda birden fazla metni işaretlemenizi ve kopyalamanızı sağlıyor.

Diyelim ki, bir sayfada birden fazla metni seçmek ve kopyalamak istiyoruz. Artık tek yapmanız gereken CTRL veya Command tuşuna basmak, birden fazla işaretleme yapabilirsiniz.

Sürekli araştırma yapma veya not çıkarma gibi işleriniz oluyorsa, bu eklentinin size epey zaman kazandıracağını düşünüyorum.

8. Hover Zoom+

Hover Zoom+, farenizi herhangi bi’ fotoğrafın üstünde tuttuğunuzda tıklamanıza gerek kalmadan büyük hallerini görmenizi sağlıyor.

Çıkan sonucun üstüne faremizi tuttuğumuzda, bize büyük hallerini gösterecek. Bu ufak bi’ özellik gibi duruyor ama bu eklenti sizi onlarca tıklamadan kurtaracaktır. Şahsen beni, yüzlercesinden kurtarıyor…

9. Google Translate

Google Translate’in Chrome eklentisi, güçlü çeviri motorunu hep farenizin etrafında tutmanıza yardımcı oluyor.

Bu eklentiyle farklı dilde bir sayfayı ziyaret ettiğinizde, hızlıca işaretlediğiniz bölümün çevirisini yapabilir veya anlamını bilmediğiniz kelimelerin çevirisini menü çubuğundan yapabilirsiniz.

10. ZenMate

ZenMate, VPN bağlantısıyla kendinizi web’de anonim hale getirmenize ve konumunuzu değiştirmenizi sağlıyor.

Ülkemizdeki daha yaygın kullanım şekliyle ifade etmek gerekirse ZenMate’i kullanarak, çoook faydalı bilimsel video izleme sitelerine yasaklara takılmadan girebiliriz.

Şey, bu arada; bilim geçmişinizin takip edilmemesi için ZenMate’i gizli pencereden kullanmayı ihmal etmeyin. E tabii malum bilim önemli.

11. Evernote Web Clipper

Notlarınız için Evernote’u kullanıyorsanız, EverNote Web Clipper tüm web deneyiminizi değiştirebilir.

Bu eklentiyle, faydalı bulduğunuz içerikleri, metinleri ve hatta maillerinize kırpıp; doğrudan Evernote’unuza kaydedebilirsiniz.


Bu eklentileri beğendiysen, muhtemelen daha önce paylaştığım en iyi mac uygulamaları içeriğine de göz atmalısın. 👍

Üretkenlik ve daha efektif çalışmakla ilgili kanalımda sürekli yeni içerikler paylaşıyorum. Onun için kendinize bir iyilik yapmak ve bana destek olmak için videoyu beğenmeyi ve kanalıma abone olmayı unutmayın.

Bu arada, siz hangi Chrome eklentilerini kullanıyorsunuz?

Yazar

Buraya yeniysen, ben Burak 👋 Gündüzleri metin yazarı ve içerik pazarlaması uzmanı, akşamları da yarı zamanlı YouTuber'ım 🦸‍♂️ Bu blogda, keşke yıllar önce bilseydim, deneseydim dediğim alerjik reaksiyon yaratmayan içerikler paylaşıyorum.

1 Yorum

  1. PiP çok işime yaradı ekranı ikiye bölüyordum. şimdi daha çok çalışma alanım oluyor :)

Bunun Hakkında Ne Düşünüyorsun?

Yeni yorumları ve yorumuma verilen cevapları e-postayla bana bildir.